Sindicatele și patronatul cer majorarea salariului minim

Confederația Națională a Sin­dicatelor din Moldova (CNSM) și Confederația Națională a Pa­tronatului din Republica Moldova (CNPM), în persoana lui Igor Zubcu, președintele CNSM, și, respectiv, Leonid Cerescu, președintele CNPM, au semnat un demers pe care l-au expediat premierului Dorin Recean, scrie vocea.md.

În document se arată că, în calitate de parteneri sociali la nivel național, CNSM și CNPM și-au manifestat susținerea fermă a parcursului european al Republicii Moldova prin semnarea unei Declarații comune pe  26 ianuarie 2024.

„Conștientizând importanța implicării plenare în acest proces, de comun acord cu reprezentanții Guvernului, membri ai Comisiei naționale pentru consultări și ne­gocieri colective, am convenit asupra coo­perării active și participării constructive la procesele de transpunere a legislației euro­pene în cadrul normativ național.

După cum cunoașteți, în calitate de țară candidat de aderare la Uniunea Europea­na, Republica Moldova și-a asumat anga­jamentul de a-și alinia legislația națională la acquis-ul comunitar, iar prin semnarea Declarației de aliniere la Pilonul european al drepturilor sociale al Uniunii Europene, de a contribui la asigurarea unor condiții de munca și de trai decente pentru angajați”, se subliniază în preambulul Demersului.

Pilonul european al drepturilor soci­ale este o proclamație comună a șefilor instituțiilor UE, care se angajează să pună în aplicare 20 de principii în domeniul politicii sociale, printre care și asigurarea dreptului la salarii echitabile, care să asigure un nivel de trai decent.

În aceeași ordine de idei, în Planul național de acțiuni pentru aderarea Repu­blicii Moldova la Uniunea Europeana pen­tru anii 2024-2027, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 829/2023, este prevăzută transpunerea, până în septembrie 2025, a Directivei UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, care este un standard european important ce prevede mecanismul de stabilire a sala­riului minim pentru toate țările membre ale Uniunii Europene, mai relevă documentul citat.

„De altfel, mecanismul dat este prevă­zut și de Carta Socială Europeană (revizu­ită), ratificată parțial de Republica Moldo­va prin Legea nr. 484 din 28.09.2001, care mai stabilește, în articolul 4, că țările care au ratificat-o trebuie să recunoască dreptul lucrătorilor la o salarizare suficientă, care să le asigure acestora, precum și familiilor acestora, un nivel de trai decent.

Analizând datele BNS privind evoluția minimului de existență pentru anul 2023, care a constituit 2877,1 lei pe luna, inclusiv pentru populația apta de munca – 3078,7 lei, pentru pensionari – 2403,9 lei, pentru copii – 2822,1 lei, remarcam că, pentru asi­gurarea unor necesități minime ale unui salariat și unui copil minor, salariul minim ar constitui cel puțin 7007 lei (5900,8 lei – salariu net) și ar asigura doar nivelul pra­gului sărăciei extreme (pentru anul 2023)”, remarcă autorii demersului.

Ei argumentează astfel că salariul minim de 5 mii de lei, stabilit la 1 ianuarie 2024, asigură doar circa 70% din minimul de existență pentru un salariat și un copil mi­nor, iar economia națională în continuare se confruntă cu provocări în menținerea și atragerea forței de muncă.

Lapoviță la noapte, în Moldova. Ce prognozează meteorologii

Meteorologii anunță că noaptea în nordul Moldovei vor cădea precipitații slabe, predominant sub formă de lapoviță, iar în raioanele de sud va ploua, a comunicat meteorologul Natalia Șcarevnea din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, scrie IPN.

Noaptea care vine se anunță rece în toată țara. La nord temperaturile vor oscila între minus 2 și 0 grade, în centrul țării mercurul va oscila între minus 1 și +1, iar la sud se vor înregistra între 0 și +3 grade Celsius.

Pe parcursul zilei de miercuri vor cădea ploi slabe și vor fi maxime de 8 grade Celsius. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în a doua jumătate a săptămânii vremea se va menține la aceleași caracteristici.

A murit cunoscutul om de afaceri Silviu Prigoană. Acesta s-a înecat cu mâncare într-un restaurant

Omul de afaceri și fondatorul postului TV Realitatea Plus, Silviu Prigoană, a murit, marți, după ce i s-a făcut rău într-un restaurant. 50 de minute l-au resuscitat salvatorii de la ISU. Degeaba însă, scrie adevărul.ro.

Silviu Prigoană a murit după ce i s-a făcut rău în timp ce se afla la masă cu alte trei persoane la un restaurant din Brașov. La ora 14,13 a fost chemată ambulanța, însă medicii sosiți la fața locului nu au reușit să-l resusciteze și au declarat decesul. Inițial s-a spus că acesta s-ar fi înecat cu mâncare, însă ulterior s-a spus că acesta a murit în urma unui infarct, dat fiind că avea stenturi la inimă și în fiecare an se ducea la cardiologie în Germania pentru control.

„Vă pot spune că am fost anunțați să intervenim în localitatea Șimon, la o persoană care se afla în stop cardio-respirator, un bărbat în vârstă de aproximativ 60 de ani și că echipajul SMURD a ajuns acolo, a aplicat manevre de resuscitare timp de aproximativ 50 de minute, după care a fost predat echipajului SAJ cu medic, venit la fața locului, iar ulterior a fost declarat decesul bărbatului. Din păcate acesta nu a răspuns manevrelor de resuscitare.

– La ce oră a venit apelul?

Apelul a fost recepționat la ora 14,13.

– Suspiciunea era că s-ar fi înecat cu mâncare?

Nu avem această suspiciune. Colegii l-au găsit în stop cardio-respirator. Se vor face analize, anchete, și probabil se va stabili ulterior”, a declarat pentru Adevarul maior Ciprian Sfreja, purtător de cuvânt ISU Brașov.

În anul 2010, Silviu Prigoană a mai suferit un infarct miocardic, în urma căruia a fost internat la spitalul Floreasca din Capitală.

IPJ Brașov: A fost resuscitat, dar nu s-a putut face nimic

Inspectoratul de Poliție din Brașov a anunțat că, în această dupa-amiază, polițiștii din cadrul Poliției Stațiunii Bran au fost sesiszati cu privire la faptul că, în timp ce o persoană, de 60 de ani, lua masa împreună cu alte persoane, la un restaurant din Stațiunea Bran, a resimțit o stare de rău, fapt pentru care a fost solicitat sprijin de specialitate.

Echipajul medical sosit la fața locului a întreprins procedurile de resuscitare, însă, în pofida tuturor manevrelor, a fost declarat decesul bărbatului.

Adrian Bahmuțeanu: Sunt foarte afectată

Fosta lui soție, Adriana Bahmuțeanu, și-a exprimat regretul într-o declarație pentru România TV: „Sunt în stare de șoc, nu îmi vine să cred! Mi s-a confirmat ce s-a întâmplat în Brașov, într-un restaurantt, dar nu știu nimic altceva. Îmi pare extrem de rău! Este tatăl copiilor mei! Sunt foarte afectată!”

În decembrie ar fi împlinit 61 de ani

Silviu Prigoană s-a născut în decembrie 1963, la Gherla, în județul Cluj. Acesta a fost acționar principal la Rosal Grup și fondator al mai multor posturi de televiziune. Dar ambițiile sale au fost mult mai mari de atât, ajungând să se implice și îm politică. Omul de afaceri a fost deputat de București, din partea PDL, în legislatura 2008-2012.

Silviu Prigoană a fost fondator al posturilor de televiziune Realitatea TV, Etno TV și Taraf TV.

Afaceristul a început să investească masiv în mass-media în 2001, an în care a înființat Realitatea TV. În 2003, a lansat TV Sport, urmat de Etno TV și Taraf TV. A deținut și 10% din acțiuni din Digital Cable Systems (DCS), care a lansat serviciul direct to home (DTH) Max TV. Prigoană deținea și licențe pentru alte două canale, Meteo TV și Manele TV. Omul de afaceri mai deținea, Sigma TV, acțiuni la Teleshop 24, fiind coproprietar și la Taifasuri FM, Manele FM, Jazz FM. Mai deținea și revista Taifasuri, firma Rosal Ortopedic și RTL (Romanian Television of America), precum și postul de radio Etno FM. Până în 2006, Silviu Prigoană a deținut și revista săptămânală Fanatik, cu profil sportiv.

ULTIMA ORĂ! Încă o dronă lansată de ruși, găsită la Coșernița: Este a treia în ultimele zile

Poliția Națională informează că, acum o oră, polițiștii din Criuleni au fost alertați despre depistarea unei drone în extravilanul localității Coșernița.

Informațiile au fost comunicate imediat autorităților competente, iar în zona căderii dronei accesul cetățenilor a fost restricționat.

”La fața locului se află toate serviciile specializate, iar angajații secției tehnico-explozivă a Centrului tehnico-criminalistic și expertize judiciare al IGP urmează să investigheze complex aparatul de zbor. Vom reveni cu detalii.”, anunță Poliția.

Atenție, o nouă înșelătorie! Escrocii folosesc imaginea „ajutor la contor”
Articolul anterior
Un cetățean turc a murit, după ce s-a izbit cu mașina într-un copac, la Cantemir. A fost nevoie de echipa de descarcerare
Articolul următor