Jurnaliștii britanici au „descoperit” adevăratul castel al lui Dracula. Branul, „doar marketing pentru turiști”

Jurnaliștii britanici au „descoperit” adevărata casă a lui Dracula, acolo unde a trăit Vlad Țepeș și au spulberat mitul celebrului castel de la Bran. Până acum cinci ani, cetatea în care a trăit Vlad Țepeș a fost neatinsă de decenii, scrie observatornews.ro.

Adevărata casă a lui Dracula este Cetatea Poienari din orașul Curtea de Argeș. Cornel Popescu, managerul Muzeului Județean Argeș, a spus că Poienari este „adevăratul castel” al lui Vlad Țepeș – figura vicioasă care l-a inspirat pe contele Dracula în romanul Bram Stoker din 1897.

Cetatea „de nepătruns”, cocoțată pe o stâncă de 800 de metri, a fost casa celebrului Vlad Țepeș, cunoscut și sub numele de Vlad Dracula, în timpul domniei sale. Mulți cred că Castelul Bran, un monument național din Transilvania, a fost casa lui Țepeș, însă tot acest mit a fost destrămat de Cornel Popescu, care a spus că nu are „nicio legătură” cu domnitorul.

Castelul Bran, „marketing pentru turism”

Vlad Țepeș-Dracula a domnit de trei ori. În timpul celei de-a doua domnii, a ridicat doar trei monumente, mănăstirile Comana și Snagov și cetatea Poienari. Castelul Bran nu are nicio legătură cu Vlad Țepeș. Nu el a construit acel castel, este doar marketing pentru turism. Adevăratul castel al lui Vlad Țepeș este cetatea Poienari”, spune Cornel Popescu.

Cetatea, la care poți ajunge doar dacă urci 1.500 de trepte, nu a fost niciodată cucerită de inamicii lui Vlad – în ciuda mai multor încercări.

„Datorită poziției sale spectaculoase și de neatins, cetatea nu a fost niciodată cucerită, deși turcii au încercat de mai multe ori”, a spus Cornel Popescu.

Cetatea Poienari a fost abandonată și mai târziu zguduită de un șir de cutremure în anii 1900 – distrugând o mare parte din ea Dar, după o restaurare îndelungată, urmează să se deschidă publicului pentru prima dată. 

Nici amenda de 125.000 de mii de lei nu-i mai responsabilizează pe unii șoferi

Polițiștii din Florești au stopat în extravilanul satului Cuhureștii de Jos un Mercedes care se deplasa haotic, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției. 

La volan se afla un bărbat de 43 de ani, locuitor al satului Cuhureștii de Sus. Acesta a fost testat alcoolscopic, iar rezultatul a arătat o concentrație de 0,71 mg/l vapori de alcool în aerul expirat.

Șoferul a fost reținut pentru 72 de ore.

Acesta riscă amendă de până la 125.000 de lei sau închisoare de la 1 la 3 ani, în ambele cazuri cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport. Sancțiunea urmează să fie aplicată de instanța de judecată.

Două bombe de aruncătur, depistate într-o gospodărie din Ștefan Vodă

Geniștii militari au intervenit luni, 23 septembrie curent, în raionul Ștefan Vodă, informează unica.md.

Astfel, echipa de deminare din Batalionului Geniu „Codru”, condusă de sergentul clasa III Evghenii Axenti, a fost solicitată în localitatea Slobozia, raionul Ștefan Vodă, după ce un localnic a descoperit, în timpul unor lucrări de gospodărie, două bombe de aruncător, calibru 60 mm.

Obiectele periculoase datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial și au fost distrusă în loc special amenajat în condiții de maximă siguranță.

”În cazul în care depistați un obiect exploziv, anunțați imediat 112 sau autoritățile publice locale (primăria, poliția);”, se arată în mesajul Batalionului Geniu „Codru”.

Escrocherie cu bagaje pierdute: Aeroportul Chișinău vine cu atenționări

Aeroportul Internațional Chișinău atenționează asupra informației false care survine repetat în spațiul public și induce în eroare opinia publică, informează unica.md.

”În contextul informației apărute pe rețelele de socializare referitor la faptul că Aeroportul Chișinău vinde bagajele pierdute, îndemnăm să nu reacționați, pentru că este o escrocherie.

În nici un caz nu intrați pe careva linkuri, nu oferiți date personale, inclusiv date ale cardurilor bancare.

Cu grijă pentru voi, Aeroportul Internațional Chișinău.”, se arată într-un mesaj al aeroportului.

Moldovenii, îndemnați să facă ordine în comunități, în contextul Zilei mondiale a salubrizării
Articolul anterior
Principalele boli care afectează copiii din Republica Moldova, de la naștere până la adolescență
Articolul următor