Fabrică ilegală de producere a țigărilor la Fălești: au fost găsite produse și utilaje de peste 35 de milioane de lei

Ofițerii Departamentului antifraudă și conformare al Serviciului Vamal au destructurat activitatea unei fabrici clandestine de producere a două mărci de țigări contrafăcute, camuflată sub paravanul activității unei gospodării țărănești, din r-nul Fălești, Republica Moldova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În rezultatul acțiunilor de urmărire penală și măsurilor speciale de investigații efectuate pe parcursul a trei luni, a fost documentată activitatea infracțională a unui grup de persoane care au asamblat și pus în funcțiune o linie tehnologică de producere a țigaretelor, în scopul comercializării acestora pe piața internă din Republica Moldova. Fabrica depistată constă din linie de fermentare (prelucrare) a tutunului, linie de producere a țigărilor și ambalare a acestora. 

Astfel, pe parcursul lunii septembrie curent, ofițerii Serviciului Vamal au efectuat 12 percheziții la depozitele, domiciliile și unitățile de transport utilizate de către membrii grupului infracțional, inclusiv în locul amplasării utilajului de producere a țigaretelor, fiind depistate și ridicate 191.720 țigarete ambalate în cartușe și cutii, fără timbre de acciz, peste o tonă de tutun prelucrat/neprelucrat, 192 benzi cu hârtie pentru fabricarea țigaretelor, 1.340.000 pachete pentru ambalarea țigaretelor și înscrisuri de ciornă. Valoarea estimativă a țigărilor produse, materiei prime și utilajului ridicate în cadrul perchezițiilor ar fi de circa 35,5 milioane lei.

La momentul descinderilor, în încăperile fabricii clandestine, au fost depistați patru cetățeni ai Republicii Moldova și un cetățean al Republicii Belarus, care activau la producerea țigaretelor.

După finalizarea investigațiilor aflate în desfășurare, Serviciul Vamal va informa opinia publică și despre alte aspecte relevante acestui caz.

Cazul adolescentelor drogate și violate, inclusiv a unei copile de 12 ani: încă doi indivizi reținuți

Ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate și cei de urmărire penală ai INI, cu suportul mascaților din BPDS „Fulger” au reținut alți doi complici în cazul exploatării sexuale a mai multor adolescente, inclusiv a unei fete de la vârsta de 12 ani, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Victimele erau impuse să consume substanțe narcotice și să întrețină relații sexuale.

Suspecții au vârstele de 24 și 31 de ani, iar în timpul perchezițiilor, ofițerii de investigație au depistat la ei substanțe narcotice.

Complicii au fost deja plasați în Izolator.

În prezent, acțiunile pe caz sunt în desfășurare și au ca scop stabilirea tuturor circumstanțelor și identificarea întregului cerc de persoane implicate.

Urmează ca procurorii PCCOCS să-i solicite Judecătoriei Chișinău (sediul Ciocana) aplicarea arestului preventiv în privința complicilor pentru continuarea obiectivă a investigațiilor, timp în care aceștia beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Exodul bisericilor din subordinea Patriarhiei Ruse. Zilnic, un preot sau chiar doi trec la Mitropolia Basarabiei: 100 de parohii până în acum

Republica Moldova. O sută de parohii ale Mitropoliei Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei Ruse, au trecut la sânul Bisericii Române. Datele au fost prezentate de ÎPS Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, într-un interviu recent, scrie evz.ro.

Zilnic, un preot sau chiar doi trec la Mitropolia Basarabiei

Interviul a fost oferit ziarului Lumina al Patriarhiei Române, cu ocazia aniversării a 32-a de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei, Mitropolitul Petru s-a referit și la relațiile pe care biserica le clădește cu autoritățile.

„Chiar pot spune că, în momentul de față, Mitropolia Moldovei, aparținătoare de Patriarhia Rusă, a rămas un pic în umbră. Însă lucrurile nu au stat deloc așa de la început. Au fost vremuri dificile, a trebuit să ne judecăm pentru a fi recunoscuți de autorități și am pornit de la zero. Nu am avut nimic. Nici nu am avut suficient sprijin. Eu mă refer la sprijinul bănesc, ca să putem face mai mult. Erau păreri că noi ne vom duce înapoi la ruși și de aceea era și o anumită reticență în ceea ce privește autoritățile de la București”, a declarat ÎPS Petru.

Mitropolitul s-a referit și la migrarea mai multor preoți către Mitropolia Basarabiei. ÎPS Petru spune că deja peste 100 de parohii s-au alăturat Patriarhiei Române.

„ Trec în fiecare zi câte unul, doi, dar ei depind de credincioși, deoarece sunt în parohii ucraineni sau chiar și români antiromâni care țin cu rușii și este dificil. Nici nu poți să impui cuiva ceva anume”, a declarat Exarhul.

Zeci de parohii se reîntorc la biserica-mamă

În luna septembrie, preotul din Roșcani, Anenii Noi, Igor Chelea, a completat lista fețelor bisericești care au decis să se desprindă de Mitropolia Moldovei. Acesta a anunțat publica că decizia aparține enoriașilor.

Ca răspuns, Mitropolia Moldovei l-a oprit din oficierea slujbelor, iar Mitropolitul Vladimir a emis și un decret.

În luna martie curent, alte două biserici au făcut un anunț public că au trecut la sânul Mitropoliei Basarabiei. Este vorba despre două lăcașe din Fălești și Glodeni.

Episcopia de Bălți a calificat decizia lor ca fiind „dreaptă, firească și binecuvântată”.

„Gestul comunităților „Adormirea Maicii Domnului” din satul Răuțel, raionul Fălești și „Sfântul Ioan Botezătorul” din orașul Glodeni și a preoților parohi este unul drept, firesc și binecuvântat. (…) Anunțăm toți clericii și credincioșii, că PC Părinte Protoiereu Mitrofor Victor Țurcanu și PC Părinte Protoiereu Mitrofor Ioan Mileac sunt slujitori canonici ai Mitropoliei Basarabiei, iar sfintele slujbele oficiate de aceștia sunt valide”, se arăta într-un comunicat emis de Episcopia de Bălți a Mitropoliei Basarabiei.

CEC a tipărit 1,5 milioane de invitații pentru alegerile prezidențiale și referendumul republican

Cetățenii din întreaga țară vor primi invitații de a participa la alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024, informează MOLDPRES.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a tipărit 1,5 milioane de invitații. Acestea deja au fost repartizate consiliilor electorale de circumscripție.

Pentru scrutinul din 20 octombrie 2024 au fost constituite 2 221 secții de votare. 1 957 de secții vor fi deschise în țară, 30 de secții vor fi organizate pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului și 234 secții de votare – pentru cetățenii din străinătate.

Pentru a verifica on-line la ce secție de votare sunt arondați, alegătorii pot accesa pagina https://verifica.cec.md, butonul „Află unde să votezi”, selectând adresa de domiciliu vor afla informația despre secția de votare asociată adresei.

Alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova vor fi organizate pe data de 20 octombrie 2024, în aceeași zi cu referendumul la care cetățenii vor fi întrebați dacă susțin aderarea țării la Uniunea Europeană.

Cazul adolescentelor drogate și violate, inclusiv a unei copile de 12 ani: încă doi indivizi reținuți
Articolul anterior