Moldova a adoptat o declarație prin care își asumă pași concreți pentru integrarea Garanției Europene pentru Copii în politicile naționale

Aproape 200 de participanți – factori de decizie cheie, organizații internaționale, experți în drepturile copilului și tineri s-au reunit la Chișinău pentru Conferința dedicată Garanției Europene pentru Copii, organizată de UNICEF în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Educației și Cercetării, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Conferința a avut ca scop dezvoltarea unor strategii pentru combaterea sărăciei în rândul copiilor și a excluziunii sociale, prin alinierea politicilor naționale la inițiativa Garanției Europene pentru Copii.

„Evenimentul de astăzi reprezintă un important angajament politic din partea Guvernului, din partea Ministerelor de a face mai mult în direcția asigurării drepturilor primare pentru fiecare copil din Republica Moldova și de a depune un efort mai mare pentru a reduce sărăcia în rândul copiilor, pentru a crește calitatea educației și a asigura acel mediu de trai benefic pentru toată lumea. Ceea ce oferă Garanția Europeană pentru Copii este un cadru decizional și o posibilitate de aliniere și mobilizare de resurse. Cu ajutorul UNICEF și susținerii Uniunii Europene vom integra un document comun de politici pentru a asigura șanse egale fiecărui copil din Republica Moldova”, a menționat Dan Perciun, Ministrul Educației și Cercetării, în deschiderea oficială a evenimentului.

„În cadrul Garanției Uniunii Europene pentru Copii, avem un scop clar: să ne asigurăm că fiecare copil, indiferent de trecutul sau circumstanțele sale, are acces la oportunitățile și sprijinul necesar pentru a prospera într-o societate justă și echitabilă. Garanția pentru Copii a Uniunii Europene nu este doar o politică, ci un angajament față de bunăstarea celor mai tineri și vulnerabili cetățeni. Această inițiativă urmărește să rupă ciclul sărăciei și al inegalității, garantând accesul copiilor la servicii esențiale, precum educație, sănătate, nutriție și locuințe echitabile. Moldova a făcut un pas crucial prin punerea bazelor propriului său cadru național de garantare a drepturilor copiilor, aliniindu-se valorilor fundamentale europene. Uniunea Europeană este mândră să fie alături de Republica Moldova pe această cale”, a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

„Angajamentul Moldovei de a implementa Garanția Europeană pentru Copii este un pas major către asigurarea faptului că toți copiii, în special cei mai vulnerabili, au acces la serviciile de care au nevoie pentru a prospera. Concentrarea pe educație incluzivă, sănătate și protecție socială poate contribui la ruperea ciclului sărăciei și excluziunii. UNICEF este pregătit să sprijine Moldova în transformarea acestor angajamente în acțiuni concrete, asigurându-se că fiecare copil are oportunitatea de a crește sănătos, educat și în siguranță”, a adăugat Octavian Bivol, Directorul Regional Adjunct pentru UNICEF ECARO.

Accident tragic la Drochia: Un tânăr de 23 de ani a murit pe loc, iar trei persoane au fost rănite

Aseară, la Drochia, pe traseul R7 s-au ciocnit două autoturisme. La fața locului au intervenit toate serviciile, drumul fiind practic blocat, scrie autoblog.md.

Grupul operativ al IP Drochia a stabilit că vinovat s-ar face conducătorul unui Hyundai Matrix care s-a răsturnat. Bărbatul de la volan, în vârstă de 43 de ani, se deplasa din direcția satului Zgurița spre orașul Drochia și la un moment dat a efectuat o depășire neregulamentară.

Pe contrasens s-a ciocnit cu un Audi 100, condus regulamentar de un bărbat de 42 de ani. În cabina sedanului se mai aflau doi tineri de 23 și 24 de ani.

În urma impactului, cel mai tânăr pasager și-a pierdut viața. Ambii șoferi, cât și tânărul de 24 de ani au fost transportați la spital cu diverse traumatisme, ne-a comunicat Lilia Harea, ofițer de presă la IP Drochia.

sursa foto: www.autoblog.md

Filip Kirkorov rămâne interzis în Moldova! Starul rus nu va putea face show-uri la noi în țară pe banii oligarhilor

Curtea de Apel Chișinău a respins cererea înaintată de Filip Kirkorov, care contesta interdicția de intrare în Republica Moldova impusă în iulie 2022. Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, îi admisese în mai 2024 acțiunea și dispusese anularea acestei interdicții. Totuși, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a contestat decizia, iar Curtea de Apel a emis o hotărâre prin care menține interdicția aplicată inițial, scrie cancan.md.

Postul public de radio a transmis că, în mai 2024, Judecătoria Chișinău a dispus anularea interdicției, considerând decizia Poliției de Frontieră nejustificată. Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a atacat însă hotărârea, iar astăzi, 5 noiembrie, Curtea de Apel a decis să mențină măsura inițială.

Interdicția din 2022 a fost aplicată în contextul unui concert pe care Kirkorov urma să-l susțină în Republica Moldova la invitația lui Ilan Șor, dar evenimentul a fost anulat. De asemenea, sprijinul public al artistului pentru agresiunea Rusiei în Ucraina a stârnit controverse și ar fi contribuit la aplicarea interdicției. Acesta a mers să cânte pentru militarii ruși care luptă în Ucraina și a lansat melodii în care promovează narative anti-UE, fiind implicat într-un scandal cu referire al drepturile de autor asupra cântecului „Inima mea e Moldova”, prin care oligarhul fugar a promovat narațiuni proruse.

Filip Kirkorov se confruntă cu interdicții de intrare și în Letonia, Lituania, Estonia și Ucraina.

Joe Biden a felicitat-o pe Maia Sandu pentru câștigul la alegerile prezidențiale

Președintele american, Joe Biden, i-a transmis un mesaj de felicitare Maiei Sandu, după ce lidera de la Chișinău a câștigat un nou mandat. Biden numește realegerea ei „istorică” și spune că „Rusia a eșuat”, scrie digi24.ro.

„Duminică, cetățenii R. Moldova s-au dus la urne și au votat pentru viziunea președintelui Sandu privind o Moldovă sigură, prosperă și democratică. Realegerea președintelui Sandu vine la doar două săptămâni după ce cetățenii moldoveni au votat „pentru” la referendumul constituțional în susținerea statutului de membru al UE.”, se arată în comunicatul transmis de Casa Albă.

Președintele american a mai adăugat: „Luni la rând, Rusia a încercat să submineze instituțiile democratice ale R. Moldova și procesele electorale. Dar Rusia a eșuat. Cetățenii moldoveni și-au exercitat dreptul lor democratic de a-și alege propriul viitor și au ales un drum aliniat cu Europa și democrațiile de peste tot”. Maia Sandu a câştigat al doilea mandat de președinte al Republicii Moldova, arată rezultatele preliminare după numărarea tuturor voturilor de la cele 2.219 secții din țară și străinătate, la al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, desfăşurat duminică, 3 noiembrie. În total, au votat aproape 1,7 milioane de cetățeni moldoveni, Maia Sandu obținând peste 55% din voturi, potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova.

Mai mulți taximetriști au fost amendați pentru nerespectarea legislației fiscale în domeniul transportului
Articolul anterior
Titlu-premieră! Moldoveanca Oxana Crețu, creatoarea unui restaurant în Franța, a primit diploma de Ambasadoare a Gastronomiei R. Moldova
Articolul următor