Autoritățile simplifică procedura de acordare a concediului suplimentar pentru persoanele afectate de catastrofa de la Cernobîl

Persoanele care au suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl vor putea beneficia mai simplu de concediul suplimentar. Printr-o hotărâre aprobată, ieri, de Cabinetul de miniștri, a fost eliminată necesitatea depunerii personale a cererii, dar și digitalizate procedurile aferente, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.  

Potrivit noilor modificări, acordarea din oficiu a concediului suplimentar de 14 zile calendaristice va fi oferită în baza informațiilor furnizate de angajatori prin sistemul electronic de raportare. Astfel, beneficiarii nu vor mai trebui să depună personal cereri sau alte documente justificative la casele teritoriale de asigurări sociale, ceea ce va reduce birocrația și va facilita accesul beneficiarilor la acest drept. 

Această măsură face parte din eforturile de digitalizare și modernizare a serviciilor publice, prevăzute în Planul național de dezvoltare pentru anii 2024-2026.

Conform datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale, pe parcursul anului trecut, 72 de persoane afectate de catastrofa de la Cernobîl au beneficiat de concediul suplimentar prevăzut de legislația în vigoare. 

Doi indivizi au jefuit un tânăr de 21 de ani în plină stradă, la Botanica

Doi bărbați de 30 și 31 de ani din Chișinău și raionul Șoldănești au primit arest pentru 30 de zile, fiind învinuiți de comiterea unui jaf în sectorul Botanica al capitalei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Aceștia, în timp ce se aflau pe bd. Decebal din capitală s-au apropiat de victimă, un tânăr de 21 de ani și, după un schimb de replici, indivizii i-au aplicat mai multe lovituri și l-au deposedat de telefon, după care au plecat într-o direcție necunoscută.

La scurt timp, în urma măsurilor de investigație și urmărire penală întreprinse de polițiștii de la Botanica, bărbații au fost identificați și reținuți.

Conform legislației în vigoare, persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 5 la 7 ani.

România a donat R. Moldova un laborator mobil, destinat prelevării probelor de apă, aer și sol

Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, s-a întâlnit cu omologul său român, Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor al României, în cadrul Conferinței COP29, de la Baku. Întâlnirea a subliniat relațiile strânse de colaborare între cele două țări și angajamentul comun pentru protecția mediului.

În cadrul discuțiilor, ministrul Lazarencu a exprimat recunoștința pentru sprijinul constant oferit de România, inclusiv pentru donația unui laborator mobil complet echipat, destinat prelevării probelor de apă, aer și sol. Acest microbuz, care urmează să ajungă în Republica Moldova în scurt timp, va îmbunătăți capacitatea țării noastre de a interveni rapid pe teren și de a evalua cu precizie nivelul de poluare.

De asemenea, a fost abordat subiectul cooperării bilaterale în domeniul forestier, cu accent pe asigurarea trasabilității lemnului. România, cu o experiență solidă în implementarea sistemelor SUMAL 1 și 2, oferă un exemplu de bune practici care ar putea fi adaptate și aplicate în Republica Moldova. Aceste sisteme contribuie la creșterea transparenței în gestionarea masei lemnoase, monitorizând întregul proces, de la recoltare până la consumatorul final. 

În contextul secetelor tot mai severe, cei doi miniștri și-au reafirmat angajamentul de a gestiona mai eficient resursele de apă, cu scopul de a asigura suficientă apă pentru ambele maluri ale râului Prut, protejând în același timp biodiversitatea și habitatele naturale. În acest sens, ministrul Lazarencu a invitat experții români să participe la prima ședință a Grupului de lucru trilateral dedicat râului Prut, care va avea loc pe 3 decembrie, la Chișinău. Această platformă va facilita cooperarea între Republica Moldova, România și Ucraina, promovând schimbul de bune practici și soluții durabile pentru protecția mediului.

Vremea se schimbă brusc! IGSU atenționează cetățenii despre măsurile de securitate

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează cetățenii despre măsurile de securitate în urma schimbării bruște a vremii. Schimbările atmosferice sunt cauzate de deplasarea unor fronturi atmosferice asociate unui ciclon atlantic, care urmează să traverseze țara noastră în noaptea de 21 noiembrie, informează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

În contextul instalării în perioada 21 – 23 noiembrie 2024 a codului galben de precipitații sub formă de ploaie, care se va transforma treptat în lapoviță și ninsoare, în special în nordul și centrul țării, specialiștii vin cu un șir de recomandări.

În acest sens, oamenii sunt rugați să monitorizeze permanent buletinele informative, dar și avertizările lansate de Serviciul Hidrometeorologic de Stat.

Autoritățile îndeamnă conducătorii auto să fie foarte vigilenți în trafic, deoarece sunt prognozate depuneri de lapoviță și polei, dar și formarea ghețușului pe drumuri. Șoferii sunt îndemnați să-și echipeze autovehiculele cu pneuri antiderapante, să mențină regimul de viteză, dar și să respecte distanța de deplasare în timpul circulației pe drumurile naționale.

Totodată, populația este îndemnată să vizualizeze în regim permanent harta traseelor cu risc sporit de înzăpezire (accesați https://dse.md/node/11421) pentru a ști care sunt zonele cu pericol care trebuie evitate.

În caz că ați rămas blocați sau sunteți într-o altă situație de risc, apelați Serviciul 112, comunicând operatorilor locația și informația corectă și clară, în așa fel ca serviciile specializate să poate interveni de urgență pentru a acorda suportul necesar.

De asemenea, oamenii sunt rugați să respecte regulile antiincendiare la exploatarea surselor de încălzit, cum ar fi sobele, cazanele, dar și aparatele electrice. Cetățenii sunt îndemnați să nu obtureze canalele de ventilare, să nu suprasolicite sobele, iar pentru evitarea intoxicațiilor cu monoxid de carbon să aerisească permanent încăperile unde are loc arderea.

O atenție deosebită trebuie acordată persoanelor în etate, dar și minorilor, aceștia trebuie supravegheați și ajutorați în vederea evitării unor situații de risc.

IGSU reamintește cetățenilor, că conform Serviciului Hidrometeorologic de Stat în intervalul de timp 21-23 noiembrie 2024, în legătură cu deplasarea unor fronturi atmosferice asociate ciclonului atlantic, care va avea un aport și din Marea Mediterană, vremea se va schimba brusc. Temporar vor cădea precipitații, izolat puternice (7-12 l/m² în 12 ore), inițial sub formă de ploaie, care se va transforma treptat în lapoviță și ninsoare. Totodată, sunt prognozate intensificări ale vântului în rafale de până la 15-18 m/s, dar și o scădere a temperaturii aerului cu 5-7°C.

Țara noastră va coopera în domeniul economic cu unul dintre cele mai prospere și industrializate landuri din Germania
Articolul anterior
Teren de minifotbal și altul de fitness, la Greblești
Articolul următor