Un punct de frontieră dintre Ucraina şi România, bombardat de ruşi. Sunt răniți

Dronele ruseşti au atacat peste noapte infrastructura portuară din regiunea Odesa din sudul Ucrainei, avariind o instalaţie de cereale şi clădiri la punctul de trecere a frontierei cu România de la Orlivka (Isaccea) şi întrerupând alimentarea cu energie electrică a mii de persoane în regiunea Sumî din nord, au declarat oficialii ucraineni, scrie observatornews.ro.

Atacul a lovit districtul Izmail din Ucraina, în apropiere de fluviul Dunărea, a declarat guvernatorul regional Oleh Kiper pe Telegram.

Doi şoferi de camion, răniţi

„Rusia continuă să ducă un război împotriva cerealelor şi a securităţii alimentare globale”, a declarat şi Oleksi Kuleba, viceprim-ministru pentru reconstrucţie, raportând daune la instalaţia de cereale şi la clădirile administrative de la punctul de trecere Orlivka (Isaccea).

Punctul de trecere a suspendat temporar operaţiunile din cauza atacului, a adăugat Kiper. Doi şoferi de camion, inclusiv un cetăţean turc, au fost răniţi, potrivit oficialilor citaţi de news.ro.

Întreruperi de curent pentru peste 80.000 de consumatori

Separat, atacul a lovit o substaţie electrică din nordul regiunii Sumî, deteriorând echipamentul, a declarat Ministerul Energiei din Ucraina pe Telegram. Operatorul de reţea din regiunea Sumî a declarat că atacul a dus la întreruperi de curent pentru peste 80.000 de consumatori.

Substaţiile din regiunea centrală Cerkasî au rămas, de asemenea, fără curent din cauza căderii unor resturi de drone, a declarat ministerul.

Forţele aeriene ucrainene au declarat că au distrus 11 din cele 32 de drone de atac ruseşti lansate peste noapte. Alte patru drone au părăsit spaţiul aerian ucrainean în direcţia Rusiei şi 10 drone au fost pierdute în regiunile din nordul şi centrul Ucrainei ca urmare a contramăsurilor de război electronic, a precizat Kievul.

Certificatul de asigurare ”Carte Verde”, digitalizat. Ce se întâmplă cu cele emise pe hârtie

Certificatul  de asigurare „Carte Verde” este o asigurare obligatorie pe care toți cetățenii Republicii Moldova trebuie să o procure atunci când merg cu automobilul într-o altă țară. Pentru a simplifica procesul de obținere a acestui tip de asigurare dar și pentru a spori nivelul de siguranță al acesteia, „Carte Verde” va fi digitalizat, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Perioada de implementare a noului proces digital va dura două luni și va fi împărțit în doua etape. Prima etapă, de tranziție: de la 1 noiembrie 2024 până la 31 decembrie 2024, în care rămâne necesară prezentarea asigurării pe suport de hârtie. A doua etapă: începând cu 1 ianuarie 2025 „Carte Verde” va putea fi prezentată doar în format digital.În acest context, Banca Națională a Moldovei (BNM) atenționează toate persoanele care vor să cumpere în viitorul apropiat „Carte Verde” despre perioada de tranziție – de la asigurarea pe suport de hârtie, la „Carte Verde” digitală. Implementarea tranziției va fi asigurată de către societățile de asigurare și intermediari, iar BNM va supraveghea îndeaproape întregul proces.Astfel Banca Națională subliniază că în perioada de tranziție (1 noiembrie 2024 – 31 decembrie 2024) „Carte Verde” digitală va trebui imprimată și pe suport de hârtie (format alb-negru), pentru a fi prezentată la solicitare. După 31 decembrie 2024, „Carte Verde” digitală va putea fi prezentată doar în format digital.Este important de menționat că toate asigurările de tip „Carte Verde” eliberate până la 1 noiembrie 2024, în formatul actual (pe suport de hârtie), vor rămâne în vigoare pentru întreaga durată a valabilității lor.Pentru mai multe informații puteți apela la compania de asigurare de unde achiziționați Carte Verde.Certificatul de asigurare „Carte Verde” este un document internațional de asigurare auto care atestă că vehiculul deținut de conducătorul auto este acoperit de asigurare de răspundere civilă auto obligatorie (RCA externă) atunci când circulă în afara țării de origine. 

Invazie de papagali într-un oraş din Argentina

Oraşul Hilario Ascasubi, situat în apropierea coastei argentiniene de la Oceanul Atlantic, în estul ţării, se confruntă cu o invazie a papagalilor, informează Reuters citat de stirileprotv.ro.

Mii de păsări colorate în verde, galben şi roşu au invadat, din cauza defrişărilor, dealurile din apropierea oraşului, potrivit biologilor. Păsările ciugulesc cablurile electrice provocând pene de curent, iar ţipetele lor şi depunerile de excremente au întins la maximum nervii localnicilor.

”Dealurile dispar, iar asta îi determină să vină mai aproape de oraşe pentru a căuta hrană, adăpost şi apă”, a declarat biologul Daiana Lera, explicând că mare parte din pădurea argentiniană a dispărut treptat de-a lungul anilor.

În ultimii ani, papagalii s-au înmulţit, căutând refugiu în oraş pe perioada toamnei şi a iernii. Sunt perioade când, potrivit localnicilor, acest oraş cu 5.000 de rezidenţi numără până la 10 papagali pe cap de locuitor. Pe perioada verii, păsările migrează spre sud, în zonele stâncoase din Patagonia, în timpul sezonului de împerechere.

Imaginile surprinse recent în acest oraş arată sute de păsări care stau cocoţate pe cabluri electrice şi pe stâlpi, siluetele lor putând fi văzute şi în lumina amurgului în timp ce zboară peste clădiri şi peste o biserică, amintind în mod straniu de scenele din filmul clasic din 1963 al regizorului Alfred Hitchcock, ”The Birds” („Păsările”).

Peste 400 de profesori din sudul țării revoluționează educația și viitorul elevilor din regiune

Programul „Tekwill în Fiecare Școală” își continuă misiunea de a racorda educația la imperativul prezentului și viitorului și continuă să contribuie la dezvoltarea capitalului uman datorită sprijinului acordat de către Inotek – EU Innovation Centre Cahul în cadrul grantului „Inotek4Cahul” finanțat de Suedia, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În acest an, 103 profesori din regiunile Taraclia, Cahul, Cantemir și Leova s-au înscris și participă în cadrul programului de formare „Tekwill în Fiecare Școală”, care include două etape: programul de instruire, care a avut loc în lunile iulie – august 2024 și programul de mentorat care se va desfășura pe parcursul anului de studiu 2024 – 2025. 

Profesorii înscriși în program studiază și vor preda cursuri precum Programarea Algoritmilor în C/C++, Proiectare și Dezvoltare Web, Design Grafic, Inteligență Artificială ș.a. în calitate de discipline opționale sau extracurriculare.

Vă rugăm să găsiți atașat comunicatul de presă privind impactul și oportunitățile educaționale posibile prin intermediul Programului „Tekwill în Fiecare Școală” în regiunea de sud a țării.

Certificatul de asigurare ”Carte Verde”, digitalizat. Ce se întâmplă cu cele emise pe hârtie
Articolul anterior