Moldoveanca ucisă în atacul din Israel a lăsat în urmă un soț și o fiică de doar 6 ani care abia merse la școală

O moldoveancă a murit în atacul de ieri din Israel. Nadia Sokolenco, în vârstă de 40 de ani, imigrase în Israel din Republica Moldova cu 18 ani în urmă. A lăsat în urmă un soţ şi o fiică de doar 6 ani. Lucra ca manager de birou la o firmă high-tech, după ce în trecut fusese stilist, scrie realitatea.md.

Un prieten apropiat a descris-o pentru presa locală drept „încarnarea dragostei de viaţă, a luminii şi a optimismului cosmic”.

Din declarațiile altei prietene, moldoveanca locuia în Jaffa.

„Nadia era căsătorită și are o fiică de șase ani care este în clasa întâi. Părinții ei sunt în Moldova, iar sora ei locuiește în Danemarca. Aici, în Israel era familia ei, trebuia să sărbătorim împreună că, de trei luni, s-au mutat la Jaffa și că fata a intrat la șocală. Ea a venit în vizită în Israel, s-a îndrăgostit și a decis că va rămâne aici cu orice preț, deși sunt atacuri și războaie”.

Femeia a mai povestit cum s-a întâmplat tragedia.

„Când am aflat de atac, i-am trimis un mesaj și când am văzut că nu răspunde, am vorbit cu soțul ei care mia spus că nu o poate găsi. El s-a dus să ia fiica de la prieteni, iar Nadia a mers la supermarket să cumpere produse pentru cină și a fost ucisă în drum”.

Ultimul bilanț ne spune că, în urma atacului sângeros, au decedat şapte persoane, iar alte 16 au fost rănite.

Moldovenii care se află peste hotare mai mult de 183 de zile pe parcursul unui an nu sunt obligați să achite polița medicală

Cetățenii Republicii Moldova care se află peste hotare mai mult de 183 de zile pe parcursul anului bugetar nu sunt obligați să achite prima de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul respectiv, informează unica.md cu referire la un comunicat al Companiei Naționale pentru Asigurări în Medicină.

Menționăm că suma pentru prima de asigurare medicală afișată la accesarea Serviciului guvernamental de plăți electronice MPay nu este obligatorie, ci reprezintă valoarea calculată la data utilizării serviciului, în caz că cetățeanul aflat în diasporă dorește să se asigure medical.Persoanele care sunt interesate să afle informații despre statutul lor în sistemul de asigurare medicală obligatorie ori au întrebări/precizări legate de asigurarea medicală pot accesa pagina web a CNAM la rubrica Servicii, subrubrica Verificarea statutului AOAM, sau pot apela Serviciul telefonic Info CNAM – 0 800 99999.”, se mai arată în comunicat.

Un punct de frontieră dintre Ucraina şi România, bombardat de ruşi. Sunt răniți

Dronele ruseşti au atacat peste noapte infrastructura portuară din regiunea Odesa din sudul Ucrainei, avariind o instalaţie de cereale şi clădiri la punctul de trecere a frontierei cu România de la Orlivka (Isaccea) şi întrerupând alimentarea cu energie electrică a mii de persoane în regiunea Sumî din nord, au declarat oficialii ucraineni, scrie observatornews.ro.

Atacul a lovit districtul Izmail din Ucraina, în apropiere de fluviul Dunărea, a declarat guvernatorul regional Oleh Kiper pe Telegram.

Doi şoferi de camion, răniţi

„Rusia continuă să ducă un război împotriva cerealelor şi a securităţii alimentare globale”, a declarat şi Oleksi Kuleba, viceprim-ministru pentru reconstrucţie, raportând daune la instalaţia de cereale şi la clădirile administrative de la punctul de trecere Orlivka (Isaccea).

Punctul de trecere a suspendat temporar operaţiunile din cauza atacului, a adăugat Kiper. Doi şoferi de camion, inclusiv un cetăţean turc, au fost răniţi, potrivit oficialilor citaţi de news.ro.

Întreruperi de curent pentru peste 80.000 de consumatori

Separat, atacul a lovit o substaţie electrică din nordul regiunii Sumî, deteriorând echipamentul, a declarat Ministerul Energiei din Ucraina pe Telegram. Operatorul de reţea din regiunea Sumî a declarat că atacul a dus la întreruperi de curent pentru peste 80.000 de consumatori.

Substaţiile din regiunea centrală Cerkasî au rămas, de asemenea, fără curent din cauza căderii unor resturi de drone, a declarat ministerul.

Forţele aeriene ucrainene au declarat că au distrus 11 din cele 32 de drone de atac ruseşti lansate peste noapte. Alte patru drone au părăsit spaţiul aerian ucrainean în direcţia Rusiei şi 10 drone au fost pierdute în regiunile din nordul şi centrul Ucrainei ca urmare a contramăsurilor de război electronic, a precizat Kievul.

Certificatul de asigurare ”Carte Verde”, digitalizat. Ce se întâmplă cu cele emise pe hârtie

Certificatul  de asigurare „Carte Verde” este o asigurare obligatorie pe care toți cetățenii Republicii Moldova trebuie să o procure atunci când merg cu automobilul într-o altă țară. Pentru a simplifica procesul de obținere a acestui tip de asigurare dar și pentru a spori nivelul de siguranță al acesteia, „Carte Verde” va fi digitalizat, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Perioada de implementare a noului proces digital va dura două luni și va fi împărțit în doua etape. Prima etapă, de tranziție: de la 1 noiembrie 2024 până la 31 decembrie 2024, în care rămâne necesară prezentarea asigurării pe suport de hârtie. A doua etapă: începând cu 1 ianuarie 2025 „Carte Verde” va putea fi prezentată doar în format digital.În acest context, Banca Națională a Moldovei (BNM) atenționează toate persoanele care vor să cumpere în viitorul apropiat „Carte Verde” despre perioada de tranziție – de la asigurarea pe suport de hârtie, la „Carte Verde” digitală. Implementarea tranziției va fi asigurată de către societățile de asigurare și intermediari, iar BNM va supraveghea îndeaproape întregul proces.Astfel Banca Națională subliniază că în perioada de tranziție (1 noiembrie 2024 – 31 decembrie 2024) „Carte Verde” digitală va trebui imprimată și pe suport de hârtie (format alb-negru), pentru a fi prezentată la solicitare. După 31 decembrie 2024, „Carte Verde” digitală va putea fi prezentată doar în format digital.Este important de menționat că toate asigurările de tip „Carte Verde” eliberate până la 1 noiembrie 2024, în formatul actual (pe suport de hârtie), vor rămâne în vigoare pentru întreaga durată a valabilității lor.Pentru mai multe informații puteți apela la compania de asigurare de unde achiziționați Carte Verde.Certificatul de asigurare „Carte Verde” este un document internațional de asigurare auto care atestă că vehiculul deținut de conducătorul auto este acoperit de asigurare de răspundere civilă auto obligatorie (RCA externă) atunci când circulă în afara țării de origine. 

Moldovenii care se află peste hotare mai mult de 183 de zile pe parcursul unui an nu sunt obligați să achite polița medicală
Articolul anterior