Noi scheme de finanțare ilegală a unor partide politice documentate de oamenii legii

Astăzi, 03 octombrie 2024, ofițerii Inspectoratului Național de Investigații în comun cu Procuratura Anticorupție   au efectuat mai multe percheziții în cadrul unei cauze penale pornită privind finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă și a concurenților electorali – săvârșită în proporții mari, dar și pentru spălarea de bani săvîrșită de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari (art. 1813, art. 243 Cod penal). În cadrul perchezițiilor realizate  au fost ridicate: înscrisuri de ciornă, telefoane mobile, sume de bani în diferită valută și alte obiecte relevante pentru urmărirea penală, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Conform materialelor, persoanele afiliate organizației criminale conduse de Ilan Șor, au fost instruite să racoleze persoane pentru participarea la scrutinul electoral contra sumelor de bani, urmând să fie anunțați în ajunul alegerilor prin intermediul grupelor din aplicația Telegram privind candidatul ce urmează a fi votat precum și să voteze cu opțiunea ,,Nu” la Referendum.

Grupul criminal organizat este format inclusiv din persoane ce se află pe teritoriul Federației Ruse și dirijează activitate într-o formă ierarhică bine organizată formată din:

-130 lideri teritoriali care dirijează activitatea grupului, acumulează listele cu datele de identitate a persoanelor racolate (activiști și simpatizanți) de către președinții de sector, după care le transmite organizat în Federația Rusă pentru înregistrare și deschiderea conturilor bancare în banca comercială ,,PromsveazyBank”, aceștia fiind remunerați lunar cu suma de 250 000 ruble = 45 000 lei.

​-1927 președinți de  sector care racolează și dirijează activitatea grupului de activiști și simpatizanți din sectorul deservit, acumulează listele cu datele de identitate a persoanelor racolate de către activiști și le transmite liderului teritorial, aceștia fiind remunerați lunar cu suma de 25 600 ruble = 4 600 lei.

​-peste 50 000 activiști care racolează și dirijează activitatea grupului de simpatizanți din sectorul deservit, acumulează listele cu datele de identitate a persoanelor racolate și le transmite președintelui de sector, aceștia fiind remunerați lunar cu suma de 25 600 ruble = 4 600 lei.

​- peste 70 000 simpatizanți aceștia fiind persoanele racolate contra unor sume de bani și instruite să voteze la Referendum cu opțiunea ,,Nu” precum și candidatul care urmează a fi votat. Aceștia fiind remunerați lunar cu suma de 5000 – 10 000 ruble = 900 – 1800 lei.

Organul de urmărire penală va continua să efectueze acțiuni de urmărire penală pentru stabilirea tuturor împrejurărilor cauzei, în vederea adoptării unei hotărâri în condițiile legii, despre care publicul va fi informat.

Moldoveanca ucisă în atacul din Israel a lăsat în urmă un soț și o fiică de doar 6 ani care abia merse la școală

O moldoveancă a murit în atacul de ieri din Israel. Nadia Sokolenco, în vârstă de 40 de ani, imigrase în Israel din Republica Moldova cu 18 ani în urmă. A lăsat în urmă un soţ şi o fiică de doar 6 ani. Lucra ca manager de birou la o firmă high-tech, după ce în trecut fusese stilist, scrie realitatea.md.

Un prieten apropiat a descris-o pentru presa locală drept „încarnarea dragostei de viaţă, a luminii şi a optimismului cosmic”.

Din declarațiile altei prietene, moldoveanca locuia în Jaffa.

„Nadia era căsătorită și are o fiică de șase ani care este în clasa întâi. Părinții ei sunt în Moldova, iar sora ei locuiește în Danemarca. Aici, în Israel era familia ei, trebuia să sărbătorim împreună că, de trei luni, s-au mutat la Jaffa și că fata a intrat la șocală. Ea a venit în vizită în Israel, s-a îndrăgostit și a decis că va rămâne aici cu orice preț, deși sunt atacuri și războaie”.

Femeia a mai povestit cum s-a întâmplat tragedia.

„Când am aflat de atac, i-am trimis un mesaj și când am văzut că nu răspunde, am vorbit cu soțul ei care mia spus că nu o poate găsi. El s-a dus să ia fiica de la prieteni, iar Nadia a mers la supermarket să cumpere produse pentru cină și a fost ucisă în drum”.

Ultimul bilanț ne spune că, în urma atacului sângeros, au decedat şapte persoane, iar alte 16 au fost rănite.

Moldovenii care se află peste hotare mai mult de 183 de zile pe parcursul unui an nu sunt obligați să achite polița medicală

Cetățenii Republicii Moldova care se află peste hotare mai mult de 183 de zile pe parcursul anului bugetar nu sunt obligați să achite prima de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul respectiv, informează unica.md cu referire la un comunicat al Companiei Naționale pentru Asigurări în Medicină.

Menționăm că suma pentru prima de asigurare medicală afișată la accesarea Serviciului guvernamental de plăți electronice MPay nu este obligatorie, ci reprezintă valoarea calculată la data utilizării serviciului, în caz că cetățeanul aflat în diasporă dorește să se asigure medical.Persoanele care sunt interesate să afle informații despre statutul lor în sistemul de asigurare medicală obligatorie ori au întrebări/precizări legate de asigurarea medicală pot accesa pagina web a CNAM la rubrica Servicii, subrubrica Verificarea statutului AOAM, sau pot apela Serviciul telefonic Info CNAM – 0 800 99999.”, se mai arată în comunicat.

Un punct de frontieră dintre Ucraina şi România, bombardat de ruşi. Sunt răniți

Dronele ruseşti au atacat peste noapte infrastructura portuară din regiunea Odesa din sudul Ucrainei, avariind o instalaţie de cereale şi clădiri la punctul de trecere a frontierei cu România de la Orlivka (Isaccea) şi întrerupând alimentarea cu energie electrică a mii de persoane în regiunea Sumî din nord, au declarat oficialii ucraineni, scrie observatornews.ro.

Atacul a lovit districtul Izmail din Ucraina, în apropiere de fluviul Dunărea, a declarat guvernatorul regional Oleh Kiper pe Telegram.

Doi şoferi de camion, răniţi

„Rusia continuă să ducă un război împotriva cerealelor şi a securităţii alimentare globale”, a declarat şi Oleksi Kuleba, viceprim-ministru pentru reconstrucţie, raportând daune la instalaţia de cereale şi la clădirile administrative de la punctul de trecere Orlivka (Isaccea).

Punctul de trecere a suspendat temporar operaţiunile din cauza atacului, a adăugat Kiper. Doi şoferi de camion, inclusiv un cetăţean turc, au fost răniţi, potrivit oficialilor citaţi de news.ro.

Întreruperi de curent pentru peste 80.000 de consumatori

Separat, atacul a lovit o substaţie electrică din nordul regiunii Sumî, deteriorând echipamentul, a declarat Ministerul Energiei din Ucraina pe Telegram. Operatorul de reţea din regiunea Sumî a declarat că atacul a dus la întreruperi de curent pentru peste 80.000 de consumatori.

Substaţiile din regiunea centrală Cerkasî au rămas, de asemenea, fără curent din cauza căderii unor resturi de drone, a declarat ministerul.

Forţele aeriene ucrainene au declarat că au distrus 11 din cele 32 de drone de atac ruseşti lansate peste noapte. Alte patru drone au părăsit spaţiul aerian ucrainean în direcţia Rusiei şi 10 drone au fost pierdute în regiunile din nordul şi centrul Ucrainei ca urmare a contramăsurilor de război electronic, a precizat Kievul.

Moldoveanca ucisă în atacul din Israel a lăsat în urmă un soț și o fiică de doar 6 ani care abia merse la școală
Articolul anterior