Șase picturi murale spectaculoase, inaugurate la Nisporeni!

Mai multă culoare în centrul țării. În orașul Nisporeni au fost inaugurate șase picturi murale spectaculoase, iar alte două sunt în plin proces de realizare. Artiștii din spatele lucrărilor sunt Dmitrii Potapov, Vlad Mogâldea, Petru Drăgan și Wojciech Wozniak – din Polonia, scrie ziua.md.

Picturile murale au fost realizată în cadrul proiectului „Consolidarea coeziunii sociale prin comunicare vizuală eficientă”, finanțat de Polish aid Moldova , implementat de Solidarity Fund PL in Moldova, Primăria orașului Nisporeni și Centrul de Tineret Nisporeni, în parteneriat cu CAPAROL Moldova și Institutul Polonez din București.

Coorodonotorul proiectului, Adrian Ungureanu, a explicat într-o postare că macii reprezintă metaforic Polonia, evocând frumusețea, istoria și spiritul acestui popor, iar vântul, care poartă macii prin peisaj, face trimitere la Nisporeni, al cărui simbol sunt morile de vânt.

O altă pictură murală, intitulată „Reverie în Floare: Fata și Vasul ei”, a fost realizată la Școala de Arte Plastice din Nisporeni, aceasta întruchipând simbolic îmbinarea artei clasice cu arta tradițională locală.

La Nisporeni a apărut și un mural în care este reprezentată arta japoneză de reparare a ceramicii „kintsugi” – atunci când un vas spart devine mai scump și apreciat după ce a fost reparat. Pictura murală a fost realizată de Dmitrii Potapov în doar două zile.

De menționat că picturile murale și-au găsit loc de cinste și pe peretele stadionului raional Nisporeni. Una dintre acestea este în totalitate dedicată fotbalului local, iar alta – tradițiilor.

Eveniment emoționant în familia Ștefăneț! Maestrul Edgar Ștefăneț a devenit bunic: ”Sunt binecuvântat cu un nepoțel!”

Eveniment emoționant în familia Ștefăneț! Cunoscutul dirijor și instrumentist Edrar Ștefăneț trăiește momente emoționante. Acesta a devenit bunic după ce fiica sa a adus pe lume un băiețel, informează unica.md.

”Avem un haiduc, care s-a născut cu peste 4.000 kg și 54 de centimentri lungime. Sunt binecuvântat să fiu bunic de nepoțel și trăiesc cele mai frumoase momente.”, a menționat Edgar Ștefăneț pentru unica.md. Maestrul ne-a mai spus că nepoțelul său are deja și un nume – Marc.

Micuțul, împreună cu mama s-au externat astăzi din maternitate. Primele poze le-a împărtășit interpreta Cornelia Ștefăneț.

Fiica maestrului, Nelly, s-a căsătorit acum doi ani.

Fraţii Ştefăneţ – Edgar, Marcel şi Veaceslav – sunt urmaşii unei dinastii de muzicieni și se pot considera adevăraţi favoriţi ai publicului meloman de pe ambele maluri ale Prutului, fiind extrem de apreciaţi. Au numeroase titluri și premii obținute pentru dedicația lor în promovarea culturii neamului nostru.

Edgar Ștefăneț, împreună cu fratele său Marcel Ștefăneț, conduc, din anul 2013, Ansamblul de cîntece şi dansuri populare „Fluieraş”. Programele de concert ale orchestrei s-au distins întotdeauna prin varietatea şi frumuseţea repertoriului. Alături de muzica populară, interpretează şi muzică academică, melodii ale popoarelor lumii.

Cei 11 moldoveni repatriați din Liban, printre care majoritatea mame cu copii, au sosit în țară

Ministerul Afacerilor Externe informează că datorită eforturilor comune și a suportului din partea Ucrainei și Organizației Internaționale pentru Migrație, s-a reușit repatrierea cu succes din Republica Libaneză a 11 cetățeni ai Republicii Moldova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Cei 11 cetățeni, printre care majoritatea sunt mame cu copii, au sosit azi pe Aeroportul Internațional Chișinău și au fost întâmpinați de către Secretarul General al MAE, Mihai Mîțu, și șefa Misiunii OIM în Moldova, Ester Ruiz de Azua.

Suntem recunoscători prietenilor și partenerilor noștri din Ucraina, pentru colaborarea eficientă și sprijinul oferit în această situație dificilă.

La fel, ne exprimăm gratitudinea față de Organizația Internațională pentru Migrație pentru excelenta cooperare și sprijinul acordat în acest proces.

Atenție, moldoveni! Alertă de călătorie în Iran

Ambasada Republicii Moldova în Republica Islamică Iran cu reședința la Baku recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite orice călătorie în Iran, în legătură cu sporirea riscurilor de securitate din regiune, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Cetățenii Republicii Moldova care se află pe teritoriul Iranului pot părăsi teritoriul acestei țări pe cale aeriană, sau traversând hotarul terestru cu Republica Turcia sau Republica Armenia, hotarul terestru între Iran și Azerbaidjan fiind în continuare închis.

De asemenea, cetățenii Republicii Moldova care se află pe teritoriul Iranului și se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență (accidente cu victime, decese, calamități și alte situații de pericol sau cu caracter extraordinar), sunt încurajați să contacteze linia de urgență a Secției Consulare a Ambasadei, la numărul de telefon + 994 50 228 51 35 (la acest număr de telefon NU se furnizează informații consulare).

Eveniment emoționant în familia Ștefăneț! Maestrul Edgar Ștefăneț a devenit bunic: ”Sunt binecuvântat cu un nepoțel!”
Articolul anterior