În Republica Moldova s-a confirmat un nou caz de infecție cu virusul West Nile

În Republica Moldova s-a confirmat un nou caz de infecție cu virusul West Nile. Este vorba despre o pacientă care a revenit din Italia.Starea ei de sănătate este de gravitate medie, complicată de meningită.

Timp de 10 zile, femeia a avut febră şi a cerut ajutorul medicilor abia pe 7 octombrie. Acum, ea este internată la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”.De la începutul anului până în prezent, în Republica Moldova s-au înregistrat cinci cazuri de West Nile. Boala se transmite prin înțepătura unui țânțar infectat, dar nu şi de la om la om.Probabilitatea ca cineva să se îmbolnăvească de la o singură înțepătură este redusă. Simptomele sunt similare cu cele ale gripei – cu stări de oboseală, slăbiciune musculară, febră şi durere intensă de cap, erupţii cutanate pe piept.

A fost aprobat cadrul de funcționare a Sistemului Informațional Transplant

Pentru a facilita desfășurarea activităților de donare, prelevare și transplant de organe, țesuturi sau celule umane, cabinetul de miniștri a aprobat astăzi, 9 octombrie, cadrul de funcționare a Sistemului Informațional Transplant (SIT) care, prin soluții digitale, va îmbunătăți calitatea și transparența proceselor în domeniul transplantului.

Sistemul este destinat prestatorilor de servicii medicale și băncilor de țesuturi și/sau de celule autorizate pentru desfășurarea activităților de donare, prelevare și transplant de organe, țesuturi sau celule umane.

Printre principalele prevederi ale proiectului sunt evidența fișierelor medicale ale donatorilor, formarea registrelor donatorilor și primitorilor din Republica Moldova și crearea modulului de biovigilență pentru raportarea, investigarea, înregistrarea şi transmiterea informațiilor despre evenimentele şi reacțiile adverse grave care pot influența calitatea şi siguranța organelor, țesuturilor şi celulelor umane utilizate la om.

SIT reprezintă totalitatea de resurse și tehnologii informaționale și organizaționale a sistemelor de colectare, stocare și transmitere a datelor și tehnologiilor de utilizare a acestora, a normelor de drept, precum și a infrastructurii implicate în susținerea activității informaționale din cadrul prestatorilor de servicii medicale și băncilor de țesuturi și/sau de celule autorizați pentru desfășurarea proceselor de donare, prelevare și transplant de organe, țesuturi sau celule umane.

Global White: Excelență în Îngrijirea Orală/P

Global White este un brand recunoscut pe plan internațional, specializat în produse de îngrijire orală, care promovează sănătatea dinților și a gingiilor. Cu un accent pe inovație și eficiență, Global White oferă soluții variate pentru cei care doresc să-și îmbunătățească estetica zâmbetului și să mențină o igienă orală optimă.

Portofoliul Global White include o gamă largă de produse, cum ar fi:

Pastă pentru dinți – Formulate pentru a combate petele, a întări smalțul și a preveni cariile. Multe dintre aceste paste conțin ingrediente active care ajută la albirea dinților fără a afecta sănătatea orală.

Produse pentru albire – Kit-uri de albire a dinților, care includ benzi, geluri și tratamente pentru utilizare acasă. Acestea sunt concepute pentru a oferi rezultate vizibile într-un timp scurt.

Clătitoare pentru cavitatea bucală – Formule care contribuie la împroaspătarea respirației și la reducerea bacteriilor orale, protejând astfel sănătatea gingiilor.

Produse pentru respirație proaspătă-Spray pentru caviatatea bucală cu diferite gusturi care mențin respirația proaspătă pe tot parcursul zilei.

Inovație și Calitate

Global White se mândrește cu utilizarea celor mai noi tehnologii în dezvoltarea produselor sale. Fiecare formulă este testată riguros pentru a asigura eficiența și siguranța, având în vedere cele mai recente cercetări în domeniul stomatologiei. Brandul colaborează cu profesioniști din domeniu stomatologic pentru a se asigura că produsele sale răspund nevoilor consumatorilor.

/P/ Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției.

Intervenție chirurgicală, realizată în premieră în Republica Moldova! Despre ce este vorba

O intervenție chirurgicală a fost realizată în premieră în Republica Moldova. Este vorba despre esofagoplastie prin abord miniminvaziv, operația fiind efectuată la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. Potrivit reprezentanților instituției medicale, echipa operatorie a fost compusă din colegi de peste hotare, asistați de chirurgii SCR. Intervenția a durat peste 7 ore, iar pacientul a fost un bărbat de 56 de ani, scrie newtv.md.

„Acest tip de intervenții le efectuăm și noi de mult timp, însă prin metode clasice. În cazul dat, colegul nostru din România, a efectuată această intervenție prin metoda laparoscopică, toracoscopică. A fost o primă intervenție efectuată în acest mod la noi în țară”, a menționat Alexandru Toma, șeful secției Chirurgia Toracică.

Plastia de esofag este o intervenție chirurgicală care are scopul de a reconstrui esofagul prin înlocuirea unei părți a acestuia cu țesut din alte regiuni ale corpului.

Pacientul a fost deja externat și se simte bine.

Intervenția a avut loc în cadrul Conferinței științifico-practice cu participare internațională: Complicațiile bolii de reflux gastroesofagian, ce s-a desfășurat în perioada 20-21 septembrie în cadrul instituției.

Mii de persoane din Florida fug din calea uraganului Milton, care o să lovească la noapte. „Pregătiți-vă de un impact catastrofal”
Articolul anterior
Când pot intra cei care dețin cetățenia românească, în SUA, fără vize? Ambasadorul român în Statele Unite a prezentat calendarul
Articolul următor