Corupere electorală și finanțare ilegală a partidelor politice: Oamenii legii au desfășurat percheziții la Bălți

Centrul Național Anticorupție informează despre desfășurarea perchezițiilor în nordul țării într-o cauză penală, pornită pe faptul coruperii electorale și finanțării ilegale a partidelor politice. Acțiunile au vizat oficiul din mun. Bălți al unui partid politic, precum și domiciliile unor persoane fizice, afiliate formațiunii respective.

Potrivit datelor urmăririi penale, persoanele vizate au fost documentate în procesul de corupere a alegătorilor pentru referendumul și scrutinul electoral care urmează să aibă loc pe 20 octombrie 2024, întocmirea listelor cu persoane interesate, centralizarea informațiilor despre acestea, transmiterea datelor personale ale acestora unor terțe persoane/instituții financiare din afara R. Moldova pentru ca ultimii să obțină remunerații ilicite pentru exercitarea dreptului de vot.

În cadrul acțiunilor de urmărire penală din această dimineață, de la persoanele percheziționate și de la sediul formațiunii au fost ridicate telefoane mobile, mijloace bănești și înscrisuri de ciornă.

Acțiunile au loc sub conducerea procesuală a procurorilor mun. Bălți.

Ministerul rus de Interne: Veaceslav Platon, responsabil pentru retragerea a peste 48 de miliarde de ruble din Rusia

Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, este acuzat de retragerea a peste 48 de miliarde de ruble din Rusia, echivalentul a 480 de milioane de dolari, conform unei noi investigații efectuate de Ministerul Afacerilor Interne al Federației Ruse, a transmis RIA Novosti.

Conform anchetei, între 2013 și 2014, Platon, acționar la „Moldindconbank” S.A., a coordonat operațiuni valutare ilegale, implicând peste 20 de organizații de credit din Rusia. Fondurile au fost transferate în străinătate sub pretextul unor operațiuni valutare, care erau controlate de Platon și complicii săi, printre care Alexandr Korkin, Vladimir Plahotniuc și Renato Usatîi, scrie www.moldova1.md

În prezent, dosarul penal a fost trimis spre examinare Judecătoriei raionale Preobrajenski din Moscova, în absența lui Platon, deoarece Procuratura Republicii Moldova a refuzat extrădarea sa către Rusia. Veaceslav Platon s-ar afla acum în Marea Britanie.

Anterior, s-a raportat că Plahotniuc și Usatîi au fost dați în urmărire internațională, iar împotriva lor s-a emis un mandat de arestare în lipsă.

Anterior, Platon a declarat că banii transferați prin schema „Russian Laundromat” a fost o retragere de capital și nu „o spălare de bani”.

Veaceslav Platon este un om de afaceri moldovean cunoscut pentru implicarea sa în mai multe scheme financiare de amploare și dosare penale. A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova între 2009 și 2010 și deținea acțiuni semnificative în mai multe instituții financiare, inclusiv Moldindconbank.

Platon a devenit cunoscut pentru rolul său în schema „Russian Laundromat”, prin care au fost transferate ilegal miliarde de dolari din Rusia prin bănci din Republica Moldova. În 2016, a fost arestat în Ucraina și extrădat în Republica Moldova, unde a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru implicarea sa în frauda legată de dispariția unui miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc. Acest caz, cunoscut sub numele de „furtul miliardului”, a afectat grav sectorul financiar al țării.

În 2020, procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a declarat că procesul lui Platon s-a bazat pe dovezi falsificate, ceea ce a dus la eliberarea sa. Recent, a fost condamnat în absență de o instanță din Moscova la 20 de ani de închisoare pentru retragerea a peste 126 de miliarde de ruble din Rusia​.

Încep pregătirile pentru sezonul de încălzire. „Termoeletrica” S.A. demarează procedura de conectare la agentul termic

„Termoelectrica” S.A. anunță că, în contextul scăderii temperaturilor, este pregătită să furnizeze energie termică pentru încălzirea instituțiilor de educație, a celor medicale și sociale, a blocurilor de locuințe și a agenților economici din capitală.

Conectarea la serviciul de termoficare poate fi solicitată de administratorii blocurilor de locuințe sau reprezentanții oficiali ai locatarilor, indiferent de data oficială a începerii sezonului de încălzire anunțată de Primăria Chișinău.

Pentru a beneficia de acest serviciu, este necesară depunerea unei solicitări și a fișei tehnice la sediile „Termoelectrica” de către administratorul blocului de locuințe.

Conectarea va avea loc imediat după verificarea condițiilor tehnice și semnarea noului contract de furnizare, conform prevederilor legale.

Și serviciile municipale au anunțat că urmează să pregătească blocurile de locuințe din oraș, inclusiv instituțiile educaționale și sociale din capitală, pentru ca „Termoelectrica” S.A. să livreze agent termic.

Am solicitat responsabililor să fie pregătiți ca, la solicitarea instituțiilor, să fim gata de a conecta la agentul termic prioritar școlile, grădinițele și spitalele, în special după vacanța de toamnă a elevilor, care va începe pe 28 octombrie”, a declarat șeful adjunct al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport, Andrei Pavaloi.

De menționat că „Termoelectrica” asigură energie termică pentru 4.339 de imobile din Chișinău, inclusiv 2.835 de blocuri de locuințe.

Avertizare meteo! Cod Galben de îngheț pe întreg teritoriul Republicii Moldova

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis Cod Galben de înghețuri în Republica Moldova pentru perioada 17-21.10.2024.

În intervalul menționat, în orele nocturne și ale dimineții se prevăd înghețuri la suprafața solului cu intensitatea de -1..-4°C, izolat în aer -1..-2°C.

COD GALBEN: Condiţiile vremii sunt potenţial periculoase, fenomenele meteorologice prognozate (averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului, temperaturi ridicate sau scăzute, risc de creşteri de debite şi niveluri în râuri etc.) sunt obişnuite pentru teritoriul ţării, dar temporar pot deveni periculoase pentru anumite activităţi socio-economice.

Încep pregătirile pentru sezonul de încălzire. „Termoeletrica” S.A. demarează procedura de conectare la agentul termic
Articolul anterior
Ministerul rus de Interne: Veaceslav Platon, responsabil pentru retragerea a peste 48 de miliarde de ruble din Rusia
Articolul următor