Atenție, călători! Flux sporit la vama Sculeni pe sensul de ieșire din Republica Moldova

La vama Sculeni se atestă flux sporit de mașini și călători pe sensul de ieșire din țară, intrarea în România. Potrivit Poliției de Frontieră, este aglomerat traseul dintre cele două puncte de trecere de la vama moldo-română.

În acest context, Poliția de Frontieră recomandă călătorilor să diversifice alegerea punctelor de trecere a frontierei cu România, cum ar fi: PTF Costești sau PTF Leova-Bumbăta.

Totodată, sursa citată anunță că se lucrează la capacitate maximă, pentru a fluidiza traficul.

Astăzi este ziua tăcerii, înainte de alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional de duminică

Astăzi este ziua tăcerii în Republica Moldova, înainte de alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional de duminică, 20 octombrie curent. Potrivit Codului electoral, azi și mâine agitația electorală este strict interzisă, informează MOLDPRES.

Comisia Electorală Centrală atenționează că în aceste două zile nu se permite desfășurarea și reflectarea activităților sau materialelor cu tentă electorală.

Președintele CEC, Angelica Caraman, a specificat că agitația electorală este strict interzisă în ziua alegerilor și cea precedentă ei.

„Administrația publică locală și difuzorii de publicitate au obligația de a înlătura materialele publicitare electorale. Interdicția nu se aplică pentru informațiile deja plasate pe internet. În această perioadă nu este permisă nici apariția candidaților în alegeri și participanților la referendum la emisiuni televizate sau radiofonice”, a spus Angelica Caraman.

De asemenea, concurenții electorali nu pot efectua virări în și din contul cu mențiunea „Fond electoral”.

Potrivit Codului contravențional, continuarea agitației electorale în zilele menționate de către mass-media, competitori electorali și cetățeni constituie contravenție administrativă și se sancționează cu amendă de la 2 000 la 3 000 de lei, aplicată persoanei fizice, și cu amendă de la 5 000 la 7 500 de lei, aplicată persoanei juridice.

Două persoane au fost reținute de mascații Fulger, pentru finanțarea ilegală a partidelor politice

Astăzi, ofițerii Inspectoratului Național de Investigații, în comun cu procurorii Anticorupție, au efectuat mai multe percheziții în cadrul unei cauze penale pentru finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă și a concurenților electorali, săvârșită în proporții mari, precum și coruperea electorală. Din organizația criminală fac parte grupuri de persoane atât din țară, cât și din Federația Rusă, cu roluri bine determinate, activând în formă ierarhică.

Menționăm că, la 11 octombrie 2024, ofițerii INI s-au autosesizat pe faptul că, de către instituția media ”Ziarul de Gardă” a fost publicată o investigație jurnalistică, în care sunt prezente informații relevante ce indică la implicarea mai multor persoane în comiterea infracțiunii de corupere electorală și finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă, a concurenților electorali sau a participanților la referendum.

În context, în urma măsurilor speciale de investigație și acțiunilor de urmărire penală s-a stabilit că destinatarii surselor bănești sunt membrii organizațiilor teritoriale primare ale unor partide politice din țară. Aceștia sunt remunerați lunar din surse tenebre pentru activitățile prestate în scopul determinării alegătorilor să își exercite dreptul electoral la referendum și votarea pentru un anumit candidat care va fi anunțat de către membrii PP “Șansă” și/sau “blocul Victorie” cu o zi înainte de alegerile din 20 octombrie curent, inclusiv pentru participarea la mitinguri, flash-moburi și acțiuni de protest.

În speță, reprezentanților partidelor afiliate lui Ilan Șor, le sunt create conturi bancare în banca comercială ,,Promsvyazbank” din Federația Rusă (aflată sub sancțiuni internaționale pentru oferirea de sprijin armatei ruse în războiul din Ucraina). Apoi, pentru activitatea în folosul partidelor și coruperea electorală în cadrul alegerilor, dar și boicotarea referendumului, prin intermediul aplicației ,,PSB” le sunt transferate pe conturile acestora sume de bani în ruble rusești, care variază de la 5 000 la 250 000 de ruble, echivalentul de la 900 la  45 000 de lei.

În timpul perchezițiilor de astăzi oamenii legii au ridicat telefoane mobile, mijloace bănești, înscrisuri de ciornă relevante pentru cauza penală și acte eliberate de către BC “Promsvyazbank” pe numele figuranților.

În urma acțiunilor au fost reținute două persoane.

Acțiunile de urmărire penală precum și măsurile speciale de investigație continuă.

Tot mai mulți moldoveni devin victime ale traficului de persoane

În prima jumătate a acestui an, în R. Moldova, traficul de persoane a făcut 77 de victime, dintre care 15 sunt copii. Formele pe care le ia fenomenul sunt diverse: de la exploatare sexuală la muncă și cerșetorie forțată. Datele au fost prezentate vineri, 18 octombrie, de reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe (MAE), în contextul Zilei europene de luptă împotriva traficului de ființe umane, scrie ziar.md

Potrivit unui comunicat de presă al MAE, traficul de persoane continuă să afecteze cele mai vulnerabile categorii sociale. În țară, în prima jumătate a acestui an, traficul de persoane a făcut 77 de victime, 15 dintre care sunt copii. Din cauza expunerii la provocările din mediul online, o categorie la fel de vulnerabilă rămân tinerii. La nivel mondial, 70 la sută din victime sunt femei, în timp ce 30 la sută sunt copii.

La 26 septembrie 2023, Guvernul de la Chișinău a aprobat noul Program pentru prevenirea și combaterea traficului de ființe umane pentru anii 2024-2028.

„Documentul prevede măsuri de asistență, protecție și restabilire în drepturi a victimelor, precum și de asigurare a investigării, urmăririi penale și judecării efective a cauzelor în justiție”, transmite MAE.

Astfel, de la începutul acestui an, un număr de 68 de hotărâri judiciare au fost pronunțate pe cauze legate de traficul de persoane. De asemenea, circa 1.500 de specialiști din organele de aplicare a legii și asistență socială sau juridică au beneficiat de instruiri în domeniul prevenirii și combaterii traficului de persoane, iar autoritățile publice au organizat acțiuni de informare și sensibilizare la nivel local și național, transmite MAE.

În context, autoritățile fac apel către cetățenii R. Moldova să se implice activ în prevenirea traficului de ființe umane, să acorde ajutor în identificarea cazurilor noi și să contribuie la reabilitarea victimelor acestei detestabile crime.

Astăzi este ziua tăcerii, înainte de alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional de duminică
Articolul anterior