Efecte devastatoare! Cât de grav ne poate îmbolnăvi navigatul pe telefon în timpul nopții

Utilizarea telefoanelor inteligente, a tabletelor și a oricărui dispozitiv care generează lumină, mai ales albastră, în timpul nopții poate să ne îmbolnăvească grav, pe termen lung, spun specialiștii. Din cauza tehnologiei omenirea a început să sufere din cauza poluării luminoase, scrie adevarul.ro.

Electricitatea și aplicațiile sale sunt indispensabile în lumea modernă. Totul funcționează cu ajutorul curentului electric. Sunt lumini peste tot, pe străzi, firmele luminoase ale magazinelor, în casă și la serviciu.

Orașele dezvoltate, în special, sunt luminate și în timpul nopții, aproape ca în timpul zilei.  Noile dispozitive precum calculatoarele, televizoarele sau telefoanele inteligente ne fac să stăm cu ochii în lumină mai tot timpul. Specialiștii au făcut însă o descoperire tulburătoare: lumina ne îmbolnăvește, mai ales noaptea. Evident, efectele sunt pe termen lung. Oamenii de știință au definit o nouă formă de poluare: poluarea luminoasă. Efectele ei sunt devastatoare, de la diabet la cancer sau alzheimer.

Conceptul de poluare luminoasă s-a conturat în anii 50. Specialiștii au constatat că lumina intensă, pe timpul nopții, ar putea să ne afecteze sănătatea. În anii 80 s-a născut o mișcare globală odată cu fondarea organizației International Dark-Sky Association( IDA). În ultimele două deceniii studiile asupra efectelor poluării luminoase s-au intensificat iar efectele nocive ale acesteia au fost studiate în mod amplu. Un studiu din anul 2024 care a folosit datele din satelit pentru a măsura poluarea luminoasă a 13.000 de locuințe, a demonstrat faptul că cei care trăiesc în orașe foarte luminate pe timpul nopții au un risc de a face hipertensiune arterială cu peste 31% la sută mai mare. Un alt studiu, realizat în Hong Kong, unul dintre cele mai luminate orașe pe timpul nopții, a scos la iveală faptul că persoanele aflate în zone foarte expuse poluării luminoase au un risc de deces provocat de bolile cardiovasculare cu 29% mai ridicat.

Alte studii indică faptul că poluarea luminoasă, mai ales din orașele mari, poate crește riscul de anevrism sau accident cerebral vascular cu 17%. Poluarea luminoasă este provocată de o combinație nocivă de iluminat stradal intens, panouri publicitare și firme luminate intens, circulația și activitatea nocturnă. La această poluare luminoasă exterioară se adaugă și poluarea luminoasă din interiorul locuințelor, provocată mai ales de tot felul de dispozitive care utilizează lumina albastră. Tot statisticile indică faptul că din anul 2011, procentul de iluminare a orașelor pe timpul nopții crește cu cel puțin 10% în fiecare an. Concomitent cu această creștere a poluării luminoase, se înmulțesc și studiile care indică faptul că lumina puternică din timpul nopții are consecințe devastatoare asupra organismului uman: diabet, cancer, boli cardiovasculare, Alzheimer și chiar infertilitate. ”Fiecare foton contează„ a precizat pentru webmed John Hanifin, medic și director asociat al  Thomas Jefferson University’s Light Research Program. 

„Lumina albastră„ inamicul sănătății noastre, pe timp de noapte

Până în epoca industrială, adică secolul al XIX lea, oamenii obișnuiau să doarmă în două etape. Prima dintre acestea începea seara, odată cu lăsarea întunericului, adică în jur de ora 7-8 seara iarna și 9-10 seara în timpul verii. În  jur de ora 1.00 antemeridian, urma o perioadă de veghe în care oamenii se trezeau. După o oră de veghe, somnul era continuat până în jur de 5-6 dimineața. Odată cu iluminatul locuințelor dar mai ales odată cu apariția surselor de petrecere a timpului liber, precum radioul sau televizorul, somnul în două etape a dispărut.

Oamenii stau până mai târziu și folosesc lumina artificială pentru a-și continua activitățile chiar și după lăsarea întunericului. În era digitală, abundența gadgeturilor, prezența internetului în toate locuințele și colțurile lumii, țin tot mai mult oamenii în fața ecranelor cu lumină albastră, pe timpul nopții.

Dacă utilizarea telefoanelor inteligente, a tabletelor, laptop-urilor sau a calculatorelor pe timpul zilei nu este neapărat o problemă, evident dacă nu există o utilizare excesivă, pe timpul nopții poate duce la complicații serioase pentru organism. Prima dintre acestea este tulburarea somnului. Expunerea la lumina albastră pe timpul nopții afectează producția de melatonină, un hormon foarte important care are rolul de alternare a stării de veghe cu cea de somn. Tulburarea producției de melatonină duce la tulburări de somn, precum insomnie și întreruperea ciclurilor circadiene. Pe termen lung, această întrerupere a ciclurilor circadiene, ca o consecință a expunerii repetate la lumină albastră pe timpul nopții înainte de culcare, duce la boli grave precum diabet de tip 2, boli cardiovasculare, cancer sau disfuncții cognitive. 

Cum ne poate îmbolnăvi poluarea luminoasă

Poluarea luminoasă care a devenit o problemă tot mai gravă în era digitală, fie că vorbim de iluminatul exterior, cel interior al locuinței sau despre lumina albastră a dispozitivelor, poate cauza probleme deosebit de serioase pe termen lung.

De exemplu, Randy Nelson, un medic și om de știință în domeniul neurologiei de la West Virginia University spune că între poluarea luminoasă și creșterea riscului de cancer la sâng este o legătură foarte strânsă. Acesta a participat la realizarea unui studiu asupra a peste 100.000 de profesori din California, privind impactul poluării luminoase asupra organismului. Rezultatele au indicat faptul că femeile care trăiau în zonele cu poluare luminoasă accentuată aveau un risc cu 12% mai mare de a dezvolta cancer la sân.

Riscurile produse de poluarea luminoasă sunt mai mare cu 2% decât cele cauzate de alimente ultra-procesate, arată același studiu. Totodată expunerea pe termen lung, la lumină, în timpul nopții, arată un studiu recent, comportă riscuri mai mari de îmbolnăvire decât consumul de alcool sau obezitatea. În plus, cercetările au demonstrat că iluminatul nocturn, fie în exterior, fie în interior, întrerupe ciclurile circadiene, crește inflamația în organism, afectează diviziunea celulară și are rol de supresor al melatoninei cunoscut drept „hormonul întunericului”.

Un alt studiu de această dată din China, indică faptul că oamenii care trăiesc în cele mai luminate zone au un risc de a face diabet cu 28% mai mare. Oamenii de știință chinezi spun că peste 9 milioane de chinezi suferă de diabet din cauza poluării luminoase. 

Fructele care pot îmbunătăţi starea de spirit şi alunga oboseala mentală

Consumul de pulbere sau suc de coacăze negre poate avea efecte pozitive asupra stării de spirit şi poate alunga oboseala mentală în cazul adulţilor sănătoşi, conform unui studiu realizat în Noua Zeelandă, scrie digiworld.tv.

Cercetarea, apărută în The Journal of Agricultural Chemistry, a identificat un nou compus bioactiv, sarmentosin, drept principalul inhibitor al enzimelor MAO-B în creierul uman după consumul de produse din coacăze negre.

Enzimele MAO-B descompun substanţe chimice importante din creier, cum ar fi dopamina, ce joacă un rol esenţial asupra stării de spirit şi a performanţelor mentale, au declarat oamenii de ştiinţă de la organizaţia ştiinţifică Plant & Food Research din cadrul Callaghan Innovation din Noua Zeelandă, transmite Agerpres.

Studii anterioare au sugerat că inhibarea MAO-B este legată de alte substanţe bioactive decât antocianinele din coacăzele negre. În urma acestui studiu, cercetătorii au identificat compusul sarmentosin drept principala substanţă bioactivă aflată în spatele acestei funcţii, după cum a declarat conducătorul cercetării, Dominic Lomiwes, de la Plant & Food Research.

Sarmentosin s-a dovedit un inhibitor puternic al MAO-B, reducând în mod eficient activitatea enzimei şi susţinând prezenţa dopaminei care contribuie la starea de spirit şi la performanţa cognitivă, conform rezultatelor analizelor de sânge.

„Am observat inhibarea MAO-B la fiecare participant care a consumat produse din coacăze negre care conţineau sarmentosin”, a declarat Lomiwes.

Richard Newcomb, cercetător-şef la Plant & Food Research, a subliniat importanţa acestei descoperiri atât pentru mediul ştiinţific, cât şi pentru sectorul comercial.

Mii de persoane au „rămas cu dizabilități” în urma vaccinului AstraZeneca. Ce despăgubiri ar putea primi

Mai multe despăgubiri pentru vaccinul Covid ar putea fi acordate la mii de persoane „rămase cu handicap” în urma vaccinării cu AstraZeneca. În Marea Britanie se va înființa un nou program pentru plata compensațiilor celor care suferă de afecțiuni cauzate de această vaccinare, scrie adevarul.ro.

Ministrul britanic al Sănătății, Wes Streeting, are în vedere planuri de a înființa un alt program pentru cei care suferă de afecțiuni care le-a schimbat viața în urma administrării vaccinului Covid.

În Marea Britanie există mai multe îngrijorări cu privire la Schema de plată a daunelor provocate de vaccinuri (Vaccine Damage Payment Scheme – VDPS), finanțată de guvern, care se luptă să facă față unui număr foarte mare de oameni care susțin că suferă efecte secundare din cauza vaccinului.

O nouă schemă de compensare a vaccinului împotriva Covid-19 ar putea fi înființată pentru persoanele care spun că au fost „lăsate cu handicap” după dozele suplimentare, pe fondul plângerilor tot mai multe că sistemul existent este „depășit”, potrivit Daily Mail.

Au fost deschise mai multe acțiuni în justiție împotriva AstraZeneca, care a recunoscut în actele judiciare, la începutul acestui an, că vaccinul său împotriva Covid poate provoca „în cazuri foarte rare” un efect secundar care duce la cheaguri de sânge și un număr scăzut de trombocite.

Compania farmaceutică este dată în judecată într-o acțiune colectiv, fiind acuzată de decesul sau rănirea gravă a zeci de persoane.

Peste 15.000 de persoane au solicitat despăgubiri de la VDPS, în Marea Britanie, pentru presupusele prejudicii cauzate de vaccinurile Covid, dar doar 188 de persoane au primit dreptul la plată. Printre cei care au fost despăgubiți s-au aflat persoane care au suferit afecțiuni precum accident vascular cerebral, atac de cord, cheaguri de sânge periculoase, inflamația măduvei spinării, umflarea excesivă a membrului vaccinat și paralizia facială.

Cifrele arată că majoritatea cererilor de succes se referă la dozele administrate cu AstraZeneca, fiind foarte puține cele de la Pfizer sau Moderna.

VDPS acordă o plată unică de 120.000 de lire sterline persoanelor care au fost grav rănite și familiilor celor care au murit, ca urmare a vaccinării împotriva anumitor boli, inclusiv Covid. Pentru a se califica, persoanele trebuie considerate 60% cu handicap.

Crește numărul infecțiilor respiratorii și pneumoniilor! Municipalitatea: „Spitalele sunt pregătite pentru a face față provocărilor”

Se atestă o creștere ușoară continuă a numărului infecțiilor respiratorii, pneumoniilor și bronhopneumoniilor. Spitalele sunt pregătite și dotate pentru a face față provocărilor. Despre aceasta a informat la ședința săptămânală a Primăriei capitalei, șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Vladimir Bolocan, scrie moldova1.md.

Pentru anul viitor am înaintat și un demers către Ministerul Sănătății, ca să permită să desfășurăm o secție nouă de boli pulmonare nespecifice, pentru a ne fi mai ușor să facem față provocărilor pentru infecțiile respiratorii, în special în plin sezon”, a mai precizat Vladimir Bolocan.

De la începutul campaniei de vaccinare anti-gripale, peste 40 la sută din persoanele din categoria de risc a fost vaccinată.

Populația, în special din zonele de risc, cu patologii, este îndemnată să se adreseze la medicul de familie pentru vaccinare împotriva gripei sezoniere și împotriva virusului COVID-19.

Și-au scos casele la plimbare: locuitorii unui sat au fost obligați să se mute cu tot cu locuințe
Articolul anterior
Zboruri în Europa mai ieftine, mai scurte și cu mai puține întârzieri! Noul regulament european pentru zboruri, votat de Parlamentul European
Articolul următor