29 octombrie, Ziua internațională a internetului, una dintre cele mai importante invenții din istoria omeniriilitate

Este greu de înțeles o lume fără internet. Internetul oferă acces instantaneu la informații. Motoarele de căutare fac aceste informații ușor de obținut. Pe lângă dobândirea de cunoștințe, utilizatorii de internet au o ofertă nesfârșită de divertisment. Internetul face posibilă efectuarea de activități bancare și de cumpărături din confortul propriei case, scrie tvrmoldova.md.

Internetul este, de asemenea, o modalitate excelentă de a face donații și de a strânge fonduri. Datorită internetului, mulți oameni pot lucra de la distanță de oriunde în lume. Ce ne-am face fără internet?

Prima conexiune între două calculatoare s-a realizat în urmă cu 48 de ani, pe 29 octombrie 1969, când s-au transmis pe rând, şi au fost recepţionate, literele L, O şi G. Începea astfel revoluţia în domeniul comunicaţiilor care s-a numit INTERNET, relatează tvrinfo.ro.

Pentru a dovedi măreția acestei invenții, iată câteva statistici:

În ianuarie 2023, 63% din populația globală a fost activă pe internet în întreaga lume. Din acest total, peste 90% au accesat internetul prin intermediul dispozitivelor mobile.

China, India și Statele Unite se clasează înaintea tuturor celorlalte țări în ceea ce privește utilizatorii de internet. China are peste 854 de milioane de utilizatori de internet, iar India are aproximativ 560 de milioane de utilizatori online. Ambele țări au încă multă populație offline.

În medie, utilizatorii de internet petrec online 6 ore și 42 de minute pe zi

În medie, utilizatorii de internet petrec 2 ore și 16 minute pe zi pe rețelele sociale

Google este cel mai vizitat site web din lume pe internet

YouTube și Facebook ocupă locurile 2 și 3 pentru cele mai vizitate site-uri.

În 2022, se estimează că rețelele sociale vor ajunge la 4 miliarde de utilizatori, iar cifra este în creştere, pe măsură ce utilizarea dispozitivelor mobile și rețelele sociale mobile câștigă tot mai mult teren.

În 2020, vânzările online cu amănuntul la nivel mondial s-au ridicat la 4,28 trilioane de dolari, iar veniturile din comerțul electronic cu amănuntul vor crește la 5,4 trilioane de dolari în 2022.

Cumpărăturile online sunt una dintre cele mai populare activități online din întreaga lume.

O scurtă istorie a internetului

Prima conexiune între două calculatoare s-a realizat în urmă cu 48 de ani, pe 29 octombrie 1969, când s-au transmis pe rând, şi au fost recepţionate, literele L, O şi G. Începea astfel revoluţia în domeniul comunicaţiilor care s-a numit INTERNET.

Ziua Internaţională a Internetului este sărbătorită în fiecare an pe 29 octombrie. În această zi, în urmă cu 48 de ani, în anul 1969, Charley Kline de la UCLA (California) a încercat pentru prima dată să se conecteze online.

Kline a transmis de la un calculator SDD Sigma 7 găzduit în universitate, mesajul ‘log’ către un calculator SDD Sigma 7 de la Stanford Research Institute, utilizând reţeaua ArpaNet.

Mesajul ar fi trebuit să fie „Login“, însă sistemul s-a blocat după apăsarea tastei „g“. Conexiunea s-a pierdut, însă începuse o revoluţie.

Aşa au fost puse bazele ARPAnet, reţeaua care avea să acopere aproape tot globul sub numele de Internet.

În 1970 s-a creat o reţea între Harvard şi MIT.

În 1971 s-au pus bazele emailului. Programatorul Ray Tomlinson a implementat un sistem de comunicare care presupunea despărţirea numelui utilizatorului de cel al computerului cu simbolul „@“.

În 1973, reţeaua ARPAnet se extindea şi peste ocean. University College din Londra a fost prima instituţie europeană conectată la reţeaua de computere. Pe atunci, 75% din toată activitatea de pe ARPAnet consta din trimiterea de emailuri.

Un an mai târziu apărea conceptul TCP/IP. Acesta presupunea ca reţeaua să nu mai fie gestionată de un singur punct de control, ci informaţiile să ajungă de la un computer la un altul cu ajutorul unui protocol de transmisie.

La popularizarea Internetului la scară globală a contribuit o invenţie din 1977: modemul pentru PC. Acesta a fost dezvoltat de Dennis Hayes şi Dale Heatherington.

În 1990 a apărut primul provider de servicii de Internet prin dial-up, numit The World. În acelaşi an, ARPAnet a încetat să existe, iar Berners-Lee a terminat de programat WWW-ul, definind şi standardele HTML, HTTP şi URL. În 1991 a apărut prima pagină Web. Aceasta avea scopul de a explica ce este, de fapt, World Wide Web. Următorii 23 de ani sunt marcaţi de apariţia primelor browsere, primelor motoare de căutare, serviciilor de transfer de fişiere, reţelelor sociale şi a dispozitivelor permanent conectate la Internet.

În 1989, Tim Berners-Lee a pus bazele pentru WWW – World Wide Web. El a scris o lucrare menită să-i convingă pe savanţii de la CERN că un sistem global de hipertext era în interesul tuturor.

Sute de funcționari publici, concediați în Georgia pentru că au participat la manifestațiile pro-UE

Puterea din Georgia a concediat aproximativ 700 de funcţionari publici pentru că au sprijinit manifestaţiile pro-Uniunea Europeană care au avut loc începând de la sfârşitul anului trecut, potrivit filialei locale a organizaţiei anticorupţie Transparency International, relatează Reuters, preluată de News.ro.

Proteste ample au izbucnit în noiembrie, după ce guvernul, despre care criticii spun că se îndreaptă într-o direcţie pro-rusă şi autoritară, a declarat că îngheaţă negocierile de aderare la UE până în 2028. Oprirea bruscă a unui obiectiv naţional popular şi de lungă durată a provocat o furie generalizată în ţara cu 3,7 milioane de locuitori. Angajaţii mai multor agenţii guvernamentale au semnat scrisori deschise prin care au denunţat măsura, iar diplomaţi de rang înalt de la mai multe ambasade străine au demisionat în semn de protest.

La începutul lunii decembrie, prim-ministrul Irakli Kobahidze a declarat că scrisorile deschise reprezintă „o autoepurare” a ceea ce el a numit elemente neloiale din administraţia publică.

Protestele, care încă mai continuă, au atras o represiune violentă din partea autorităţilor georgiene, pe care ţările occidentale au condamnat-o.

De la începutul protestelor, partidul de guvernământ Visul Georgian a modificat în mod repetat legile care reglementează funcţia publică, slăbind protecţia juridică a angajaţilor din sectorul public. Transparency International a declarat că printre departamentele cele mai afectate de concedieri se numără Ministerul Apărării şi Primăria Tbilisi.

Un purtător de cuvânt al guvernului nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.

Tradiţional printre cele mai pro-occidentale state succesoare ale Uniunii Sovietice, relaţiile Georgiei cu Occidentul s-au deteriorat în ultimii ani, pe măsură ce Tbilisi a încercat să aprofundeze legăturile cu Moscova, în special după invazia Rusiei în Ucraina din 2022.

Partidul de guvernământ Visul Georgian, considerat a fi controlat de fostul prim-ministru miliardar Bidzina Ivanişvili, a fost reales după scrutinul parlamentar din octombrie, despre care opoziţia afirmă că au fost fraudate.

În ultimii ani, partidul a introdus o serie de legi, inclusiv limitări ale drepturilor LGBT şi o lege controversată care impune organizaţiilor care primesc bani din străinătate să se înregistreze ca „agenţi străini”, altfel riscând să se confrunte cu sancţiuni dure.

Visul Georgian spune că doreşte în continuare să adere în cele din urmă la UE, dar pledează şi pentru relaţii echilibrate cu fosta putere imperială Rusia şi pentru menţinerea valorilor tradiţionale.

Noi detalii în cazul fetiței rătăcite în pădurea de la Strășeni. „Ea a mers în altă parte, spre sud, unde se întindea fâșia de pădure la kilometri”

Ministerul Educației va analiza toate detaliile organizării competiției sportive din pădurea dintre localitățile Căpriana și Ciobanca, în urma căreia s-a pierdut o fetiță de 10 ani. Mai mult, va verifica dacă minora întrunea criteriile pentru participare. Declarațiile au fost oferite de secretarul de stat de la Ministerul Educației Sergiu Gurin pentru Teleradio-Moldova, după o ședință cu organizatorii competiției.

Potrivit acestora, concursul a fost organizat conform regulamentului, iar fetița putea să parcurgă traseul fără dificultăți, dar ar fi mers într-o direcție greșită.

Organizatorii au acționat în conformitate cu regulamentul nemijlocit al competiției. Acum noi am solicitat Federației absolut toate ofertele de concurs, să verificăm actele, să verificăm dacă sportiva era eligibilă pentru competiție, pentru că, aparent, sportiva avea busola și harta traseului. Teoretic, ar fi trebuit să se orienteze, să se întoarcă, pentru că erau puncte de referință. Nici ei nu presupuneau că fata o să se ducă în acea direcție. Pentru că ei au niște instruiri foarte clare, că dacă se pierd persoane întotdeauna să se orienteze cu busola și să meargă spre Vest. Ea a mers în altă parte, spre sud, unde se întindea fâșia de pădure la kilometri”, a comunicat Sergiu Gurin.

Reprezentanții Federației de Orientare Sportivă au mai comunicat la minister că fetița ar fi adormit și i-ar fi fost frică să răspundă la strigătele salvatorilor.

Din spusele Federației, fetița avea o educație bună, părinții au învățat-o că atunci când vede persoane străine să nu vorbească, să nu răspundă și atunci când în întuneric auzea persoane care strigau ea s-a speriat și s-a ascuns de persoane. Deja după ce a fost găsită, ea spunea că vreo trei ore a trecut nemijlocit prin apropiere și pur și simplu se temea să iasă, după aceea a adormit și, într-un bun sfârșit, Slavă Domnului, a fost găsită”, a explicat secretarul de stat.

Secretarul de stat Sergiu Gurin urmează să meargă și la Sângerei, de unde este originară minora, pentru a analiza dacă fetița avea pregătirea necesară și dreptul de a participa la competiție.

În cazul în care vor fi depistate abateri în organizarea competiției, Ministerul Educației ar putea decide sistarea finanțării Federației.

Secretarul general al NATO, în vizită în Ucraina: „Poporul Ucrainei a îndurat atât de multe”

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a efectuat marți, 15 aprilie, o vizită în Ucraina. Acesta a vizitat orașul Odesa, care a fost atacat recent de drone rusești și a purtat o discuție cu președintele Volodimir Zelenski, menționând că va sprijini în continuare poporul ucrainean.

.„Astăzi am vizitat Odesa împreună cu Zelenski. Poporul Ucrainei a îndurat atât de multe – nu în ultimul rând atacul Rusiei de Florii asupra orașului Sumî. Sprijinul NATO este neclintit. Vom continua să ajutăm Ucraina astfel încât să se poată apăra astăzi și să descurajeze viitoarele agresiuni, asigurând o pace dreaptă și durabilă”, a scris Mark Rutte, pe X.com.

În timpul vizitei în Ucraina, Mark Rutte și președintele ucrainean au vizitat un spital în care se recuperează soldații veniți de pe front și răniții din atacul de la Sumî.

Oficialul a menționat că se află în țara vecină pentru că el crede că ucrainenii merită pace, siguranță în casele și țara lor.

„Stabilitatea și previzibilitatea sprijinului pentru Ucraina sunt stimulentele corecte pentru Rusia, stimulente pentru diplomație. Acolo, la Moscova, trebuie să vadă că Ucraina nu va fi lăsată singură în fața războiului.

Sunt recunoscător fiecăruia din lume care înțelege acest lucru și continuă să sprijine Ucraina”, a declarat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, după întâlnirea cu secretarul general al NATO, Mark Rutte.

De asemenea, Volodimir Zelenski a subliniat că: „Este important să continuăm să lucrăm împreună în cadrul coaliției celor doritori și capabili să garanteze securitatea.

Marea Britanie, Franța și alte țări NATO deja pregătesc activ baza pentru un contingent de securitate în Ucraina. Este esențial să fim toți suficient de rapizi și eficienți în acest proces. De asemenea, misiunea NATO de asistență de securitate și antrenamente pentru Ucraina din Wiesbaden trebuie să funcționeze la capacitate maximă. Eficiența sa reprezintă protecția vieților oamenilor noștri”.

Tot astăzi, Administrația lui Donald Trump a informat aliații din G7 că nu poate semna o declarație care condamnă atacul rusesc asupra Sumelor, deoarece „lucrează la păstrarea unui spațiu pentru negocieri pașnice”, relatează BBC, care citează agenția Bloomberg.

Potrivit sursei citate, Canada, care prezidează în acest an „Grupul celor Șapte”, a informat aliații că fără aprobarea Statelor Unite nu va fi posibilă emiterea unei declarații.

Conform unui proiect aflat în posesia Bloomberg News, declarația G7 ar fi trebuit să menționeze că atacul asupra Sumî este o dovadă că Rusia intenționează să continue războiul.

Donald Trump a numit cu o zi înainte atacul rusesc asupra orașului Sumî „îngrozitor”, dar nu a menționat direct Rusia. El a spus că „au făcut o greșeală”, iar la solicitarea jurnaliștilor de a clarifica la ce se referă, a răspuns: „Întrebați-i pe ei”.

Trump nu a precizat despre cine vorbește, a mai scris AFP.Este prima vizită de un astfel de rang în Ucraina, după atacul rusesc cu rachete balistice asupra orașului Sumî, din Duminica Floriilor, pe 13 aprilie, care a dus la moartea a 34 de oameni și rănirea altor 117.

Fructele care pot îmbunătăţi starea de spirit şi alunga oboseala mentală
Articolul anterior
Gabriel Nebunu dezvăluie de ce nu a făcut concertul aniversar la Palatul Național: „Tu pentru mine nu ești artist, ci clovn”
Articolul următor
Close menu