29 octombrie, Ziua internațională a internetului, una dintre cele mai importante invenții din istoria omeniriilitate

Este greu de înțeles o lume fără internet. Internetul oferă acces instantaneu la informații. Motoarele de căutare fac aceste informații ușor de obținut. Pe lângă dobândirea de cunoștințe, utilizatorii de internet au o ofertă nesfârșită de divertisment. Internetul face posibilă efectuarea de activități bancare și de cumpărături din confortul propriei case, scrie tvrmoldova.md.

Internetul este, de asemenea, o modalitate excelentă de a face donații și de a strânge fonduri. Datorită internetului, mulți oameni pot lucra de la distanță de oriunde în lume. Ce ne-am face fără internet?

Prima conexiune între două calculatoare s-a realizat în urmă cu 48 de ani, pe 29 octombrie 1969, când s-au transmis pe rând, şi au fost recepţionate, literele L, O şi G. Începea astfel revoluţia în domeniul comunicaţiilor care s-a numit INTERNET, relatează tvrinfo.ro.

Pentru a dovedi măreția acestei invenții, iată câteva statistici:

În ianuarie 2023, 63% din populația globală a fost activă pe internet în întreaga lume. Din acest total, peste 90% au accesat internetul prin intermediul dispozitivelor mobile.

China, India și Statele Unite se clasează înaintea tuturor celorlalte țări în ceea ce privește utilizatorii de internet. China are peste 854 de milioane de utilizatori de internet, iar India are aproximativ 560 de milioane de utilizatori online. Ambele țări au încă multă populație offline.

În medie, utilizatorii de internet petrec online 6 ore și 42 de minute pe zi

În medie, utilizatorii de internet petrec 2 ore și 16 minute pe zi pe rețelele sociale

Google este cel mai vizitat site web din lume pe internet

YouTube și Facebook ocupă locurile 2 și 3 pentru cele mai vizitate site-uri.

În 2022, se estimează că rețelele sociale vor ajunge la 4 miliarde de utilizatori, iar cifra este în creştere, pe măsură ce utilizarea dispozitivelor mobile și rețelele sociale mobile câștigă tot mai mult teren.

În 2020, vânzările online cu amănuntul la nivel mondial s-au ridicat la 4,28 trilioane de dolari, iar veniturile din comerțul electronic cu amănuntul vor crește la 5,4 trilioane de dolari în 2022.

Cumpărăturile online sunt una dintre cele mai populare activități online din întreaga lume.

O scurtă istorie a internetului

Prima conexiune între două calculatoare s-a realizat în urmă cu 48 de ani, pe 29 octombrie 1969, când s-au transmis pe rând, şi au fost recepţionate, literele L, O şi G. Începea astfel revoluţia în domeniul comunicaţiilor care s-a numit INTERNET.

Ziua Internaţională a Internetului este sărbătorită în fiecare an pe 29 octombrie. În această zi, în urmă cu 48 de ani, în anul 1969, Charley Kline de la UCLA (California) a încercat pentru prima dată să se conecteze online.

Kline a transmis de la un calculator SDD Sigma 7 găzduit în universitate, mesajul ‘log’ către un calculator SDD Sigma 7 de la Stanford Research Institute, utilizând reţeaua ArpaNet.

Mesajul ar fi trebuit să fie „Login“, însă sistemul s-a blocat după apăsarea tastei „g“. Conexiunea s-a pierdut, însă începuse o revoluţie.

Aşa au fost puse bazele ARPAnet, reţeaua care avea să acopere aproape tot globul sub numele de Internet.

În 1970 s-a creat o reţea între Harvard şi MIT.

În 1971 s-au pus bazele emailului. Programatorul Ray Tomlinson a implementat un sistem de comunicare care presupunea despărţirea numelui utilizatorului de cel al computerului cu simbolul „@“.

În 1973, reţeaua ARPAnet se extindea şi peste ocean. University College din Londra a fost prima instituţie europeană conectată la reţeaua de computere. Pe atunci, 75% din toată activitatea de pe ARPAnet consta din trimiterea de emailuri.

Un an mai târziu apărea conceptul TCP/IP. Acesta presupunea ca reţeaua să nu mai fie gestionată de un singur punct de control, ci informaţiile să ajungă de la un computer la un altul cu ajutorul unui protocol de transmisie.

La popularizarea Internetului la scară globală a contribuit o invenţie din 1977: modemul pentru PC. Acesta a fost dezvoltat de Dennis Hayes şi Dale Heatherington.

În 1990 a apărut primul provider de servicii de Internet prin dial-up, numit The World. În acelaşi an, ARPAnet a încetat să existe, iar Berners-Lee a terminat de programat WWW-ul, definind şi standardele HTML, HTTP şi URL. În 1991 a apărut prima pagină Web. Aceasta avea scopul de a explica ce este, de fapt, World Wide Web. Următorii 23 de ani sunt marcaţi de apariţia primelor browsere, primelor motoare de căutare, serviciilor de transfer de fişiere, reţelelor sociale şi a dispozitivelor permanent conectate la Internet.

În 1989, Tim Berners-Lee a pus bazele pentru WWW – World Wide Web. El a scris o lucrare menită să-i convingă pe savanţii de la CERN că un sistem global de hipertext era în interesul tuturor.

Accident rutier la Comrat din vina unui șofer beat

În seara zilei de 27 octombrie, în jurul orei 23:00, a avut loc un accident rutier în mun. Comrat, în care un șofer aflat în stare de ebrietate a tamponat un automobil de model Mercedes Sprinter parcat pe acostament, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Incidentul a fost observat de angajații Inspectoratului General de Carabinieri, care au solicitat intervenția unui echipaj de poliție.

În urma testării, s-a constatat că șoferul avea o concentrație de 0,47 mg/l vapori de alcool în aerul expirat. Vehiculul implicat în accident a fost evacuat la parcarea specială, iar poliția continuă cercetările pentru a stabili toate circumstanțele incidentului.

Soldații nord-coreeni, sosiți în Kursk pentru a ajuta Rusia

Soldați nord-coreeni care ajută Moscova au fost desfășurați la Kursk, zona rusă controlată de trupele ucrainene, a declarat luni șeful NATO, Mark Rutte. Anunțul marchează o nouă fază a războiului Moscovei cu Kievul, în timp ce Phenianul încearcă să recupereze teritorii pentru Vladimir Putin, scrie digi24.ro.

„Pot confirma că trupe nord-coreene au fost trimise în Rusia și că unități militare nord-coreene au fost desfășurate în regiunea Kursk”, a declarat Rutte reporterilor, imediat după o întâlnire cu un înalt oficial al serviciilor de informații sud-coreene. Secretarul general al NATO a adăugat că îi va suna în cursul zilei de luni pe președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol și pe ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov. Remarcile lui Mark Rutte, care confirmă informațiile anterioare din Ucraina, înseamnă că trupele nord-coreene sunt acum în luptă – sau pregătite pentru luptă – cu armata ucraineană. Armata Kievului a capturat părți din Kursk în august, în timpul unei operațiuni care a reprezentat prima invazie a Rusiei de la cel de-al Doilea Război Mondial. Asistența pe câmpul de luptă oferită de Phenian președintelui rus Vladimir Putin a alarmat aliații occidentali, iar Rutte a subliniat că desfășurarea trupelor nord-coreene reprezintă o „extindere periculoasă” a conflictului. Ucraina a sperat să folosească ocupația pentru a forța Rusia să își redisloce trupele aflate în prezent în estul Ucrainei. Desfășurarea de către Moscova a trupelor nord-coreene marchează „o escaladare semnificativă a implicării continue a RPDC (Coreea de nord, n.r.) în războiul ilegal al Rusiei” și „o extindere periculoasă a războiului Rusiei”, a declarat Rutte, făcând referire la numele oficial al Coreei de Nord.

Pe de altă parte, Rutte a spus că desfășurarea arată slăbiciunea Rusiei și este „un semn al disperării crescânde a lui Putin”. „Peste 600.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în războiul lui Putin, iar acesta este incapabil să își susțină asaltul în Ucraina fără sprijin străin”, a spus el. „Acest lucru se datorează faptului că ucrainenii ripostează cu curaj, reziliență și ingeniozitate”. „NATO face apel la Rusia și la RPDC să înceteze imediat aceste acțiuni”, a adăugat Mark Rutte.

Explozie la Călărași, după ce un bărbat a vrut să aprindă focul cu benzină. Victima s-a ales cu arsuri pe 80% din suprafața corpului

Un incendiu a izbucnit în ziua de ieri către ora 17:12 într-o gospodărie de pe strada Tineretului din orașul Călărași, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Flăcările au cuprins mai multe bunuri din interiorul locuinței cu suprafața de 25 m2. Pentru stingerea focului au fost îndreptate trei echipe de salvatori și pompieri. Ajunși, aceștia au reușit în scurt timp localizarea incendiului și lichidarea completă a acestuia la ora 18:59. În urma incendiului, proprietarul, un bărbat în vârstă de 45 de ani a suferit arsuri pe circa 80% din suprafața corpului. Ulterior acesta a fost preluat de medici și transportat la spitalul raional pentru îngrijiri de rigoare.

În urma cercetărilor efectuate de specialiști, s-a constatat că incendiul ar fi izbucnit în urma unei deflagrații, după ce bărbatul ar fi încercat să aprindă focul în sobă cu benzină. În acest sens, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă oamenii să respecte cu strictețe regulile de securitate la exploatarea sobelor și aparatelor de încălzit.

Cetățenii sunt rugați să evite aprinderea focului prin stropirea cu benzină, petrol sau alte lichide ușor inflamabile. Specialiștii recomandă folosirea doar a materialului combustibil pentru care a fost destinată soba.

Totodată, persoanele sunt rugate să îndepărteze materialele combustibile din apropierea sobei, iar pe timp de noapte să stingă focul, pentru a evita producerea unor intoxicații sau incendii.

Potrivit IGSU, de la începutul anului 2024 s-au produs 1327 incendii, în urma cărora au decedat 75 de persoane, inclusiv 3 minori.

Fructele care pot îmbunătăţi starea de spirit şi alunga oboseala mentală
Articolul anterior