Silvicultorii de pe ambele maluri ale Prutului au elaborat un program vast ce are menirea să protejeze pădurile din Republica Moldova și România, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Agenția ”Moldsilva” și Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice (ICAS) au realizat în perioada lunilor septembrie – octombrie 2024, un program de activități comune cu specialiști de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” din România, în cadrul proiectului ”Specializare în monitoring forestier, diversitatea genetică și sistematica plantelor lemnoase și reziliența stejarilor xerofiți la schimbări climatice”.
Acțiunile de protejarea a fondului forestier în condițiile schimbărilor climatice presupun schimbul de experiență, cercetări comune și identificarea soluțiilor pentru menținerea sănătății ecosistemelor forestiere. Specialiștii din Republica Moldova și România au discutat aspecte esențiale privind protecția pădurilor, combaterea bolilor și dăunătorilor.
În cadrul vizitelor pe teren s-au realizat lucrări practice de monitorizare și depistare a dăunătorilor forestieri. În același timp, au fost abordate subiecte importante pentru dezvoltarea pădurilor precum:
- Sisteme de monitorizare și protecție împotriva agenților biotici și abiotici vătămători a pădurilor din ambele țări;
- Identificarea și prognoza dăunătorilor forestieri nativi;
- Identificarea și prognoza ciupercilor și insectelor invazive prezente în culturile forestiere.
Gheorghe Florența, vicedirector științific ICAS: ”Colaborarea dintre specialiștii din cele două țări reprezintă un pas important în protejarea și conservarea biodiversității forestiere. Mulțumim colegilor din România pentru implicare și schimbul valoros de cunoștințe! Continuăm să lucrăm împreună pentru un viitor mai verde și mai sănătos pentru pădurile noastre”.
Victor Durbală, director „Moldsilva”: „Pentru Republica Moldova este foarte importantă experiența României în domeniul protecției pădurilor. Vasta experiență științifică a colegilor din România este o bună posibilitate de a îmbogăți experiența silvicultorilor din Moldova.”