Poluarea aerului din Lahore, al doilea oraş ca mărime din Pakistan, care depăşeşte 14 milioane de locuitori, a atins sâmbătă un record istoric, de peste 80 de ori mai mare decât cel considerat acceptabil de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Începând de luni, jumătate dintre angajaţii din sectorul public şi privat ar trebui să lucreze de acasă, iar şcolilor li s-a interzis să organizeze activităţi sportive în aer liber până la sfârşitul lunii ianuarie. Indicele calităţii aerului a atins un vârf de 1.067, înainte de a scădea înapoi la aproximativ 300 sâmbătă dimineaţa. Aerul este considerat „rău” la un indice de peste 180 în acest clasament global, aminteşte AFP.
„Nu am atins niciodată un nivel de 1.000″ în Lahore. În condiţiile vântului care suflă din India către Lahore şi a nivelurilor (de poluare) care ating cote maxime, instituţiile pentru preşcolari şi cele primare vor fi închise timp de o săptămână”, a declarat la o conferinţă de presă Marriyum Aurangzeb, ministru în guvernul statului Punjab.S-a decis suspendarea cursurilor în instituţiile de învăţământ până la nivelul primar, timp de o săptămână, pentru a se evita expunerea a milioane de copii la smogul care atinge în prezent, în fiecare zi, niveluri record, informează Agerpres.
În document se precizează că situaţia va fi reevaluată sâmbăta viitoare pentru a se stabili dacă măsura suspendării cursurilor necesită reînnoire. India şi Pakistanul, ţări vecine dar ale căror relaţii s-au fragilizat, se acuză reciproc, în mod regulat, că provoacă niveluri crescute de poluare.Smogul este un amestec de ceaţă şi emisii poluante provenite de la gazele de eşapament ale motoarelor diesel, dar şi de la fumul rezultat în urma arderii sezoniere a miriştilor, în condiţiile scăderii temperaturilor.
Expunerea prelungită la smog poate provoca accidente vasculare cerebrale, boli de inimă, cancer pulmonar şi afecţiuni respiratorii, în special la copii. Sâmbătă, concentraţia de microparticule PM2,5 prezente în aer în Lahore a depăşit de peste 40 de ori nivelul considerat acceptabil de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Duminică, acest prag a fost depăşit în cursul dimineţii, înainte de a scădea uşor.Lahore a interzis deja tuk-tuk-urile poluante, grătarele şi unele şantiere în zona centrală. Iarna trecută, programul orelor de curs a fost redus în Punjab din cauza smogului, vacanţa a fost prelungită, iar purtarea măştii a devenit obligatorie. Nivelul de smog este deosebit de ridicat iarna, când aerul mai rece şi mai dens reţine la nivelul solului emisiile provenite de la combustibilii de slabă calitate utilizaţi pentru alimentarea autovehiculelor şi fabricilor din oraş.Pakistan, a cincea cea mai populată ţară din lume, este din ce în ce mai vulnerabilă la fenomene meteorologice extreme, pe care oamenii de ştiinţă le asociază cu schimbările climatice.