Postul Moldova 1, amendat cu 5.000 de lei pentru agitație electorală

Prin hotărârea Curții de Apel Chișinău, din 29 octombrie 2024, cererea de chemare în judecată depusă de Instituția Publică Compania  ”Teleradio-Moldova” împotriva Consiliului Audiovizualului (CA) a fost respinsă ca neîntemeiată. Furnizorul public național a contestat Decizia CA din 23 octombrie 2024, prin care postul TV a fost sancționat cu o amendă de 5 000 de lei, pentru încălcarea prevederilor art. 90 din Codul electoral (Reflectarea alegerilor de către instituțiile mass-media), informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Mai exact, potrivit Raportului CA cu privire la respectarea legislației electorale privind zilele de 19 și 20 octombrie 2024, atunci când agitația electorală este interzisă, examinat în ședința din 23 octombrie 2024, serviciul public media de televiziune „Moldova-1” a difuzat, pe 20 octombrie 2024, ora 10:00, un program în care a prezentat profilul celor 11 concurenți electorali conform buletinului de vot, prin prisma profesiei, funcțiilor pe care le-au deținut, afilierii și carierei politice, activității publice, implicării în diferite controverse, precum și a sloganului de campanie. În virtutea rigorilor legislative, autoritatea de reglementare a catalogat informațiile expuse drept agitație electorală.

Examinând temeinicia pretențiilor înaintate de reclamant, Curtea de Apel Chișinău a considerat justă concluzia Consiliului Audiovizualului. Or, legislatorul a reglementat în mod clar că agitația electorală se admite doar până în ziua de vineri, înainte de ziua votării. Mai mult, Curtea a reținut faptul că prezentarea profilului concurenților electorali, prin prisma profesiei acestora, funcțiilor, precum și a sloganului de campanie nu poate fi calificată altfel decât agitație electorală. Instanța de judecată a confirmat poziția membrilor CA, și anume că difuzarea informațiilor respective poate influența alegătorii în procesul de luare a deciziei cu privire la candidatul pe care să îl voteze.

Ținând cont de raționamentele instanței expuse supra, revendicările formulate de reclamant au fost respinse ca fiind lipsite de vreun temei, alegațiile acestuia purtând un caracter declarativ. Prin hotărârea sa, Curtea de Apel a concluzionat că CA, la emiterea actului administrativ contestat, a acționat cu bună-credință, în limitele legal stabilite și cu respectarea scopului pentru care i-a fost atribuit dreptul, nefiind identificate temeiuri pertinente de a anula decizia.

Precizăm că hotărârea Curții de Apel Chișinău a fost menținută de Curtea Supremă de Justiție, care a declarat inadmisibil recursul depus de Instituția Publică Compania „Teleradio-Modova”, astfel hotărârea devenind definitivă și irevocabilă.

Premierul Dorin Recean va anunța, în decembrie, cine sunt miniștrii care ar putea pierde mandatul

Republica Moldova. Până la sfârșitul anului, așa cum promitea președintele reales, Maia Sandu, unii miniștri ar putea pierde mandatul. Informația a fost confirmată pentru EuroNews România de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, scrie evz.ro.

Într-un interviu pentru presa română, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a anunțat că premierul Dorin Recean va face anunțuri importante în luna decembrie. Din informațiile oferite de Vodă reiese că, în noul an, vom avea o altă garnitură guvernamentală. Oficialul nu a dat însă detalii și nici nu a numit miniștrii care ar putea rămâne fără mandat.

„Premierul Recean care conduce Guvernul Republicii Moldova, la fel, a auzit acest mesaj politic venit de la președinta Sandu. În următoarea perioadă ne așteptăm ca prim-ministrul să ia deciziile de rigoare. Asta însemnând că până în luna decembrie urmează să avem cu siguranță aceste anunțuri legate de remanieri guvernamentale la Chișinău”, a declarat Vodă.

Vodă a declarat anterior că echipa guvernamentală este gata să se conformeze dacă aceste schimbări vor fi în beneficiul cetățenilor. Totodată, acesta a menționat că Dorin Recean este în proces de consultări.

„Am urmărit aceste declarații. Au fost făcute în cadrul dezbaterilor. A fost un angajament clar din partea unui candidat, care este șefa statului, de a avea schimbări în garnitura guvernamentală. Aceste lucruri au fost auzite inclusiv la Guvern. Premierul Recean va veni cu anunțuri de rigoare în momentul în care astfel de decizii vor fi luate, după consultările necesare”, a comentat Vodă.

În cadrul unor dezbateri la Moldova 1, Maia Sandu a declarat că nu exclude că până la sfârșitul anului curent vor fi făcute remanieri în echipa guvernamentală. Fără a da anumite nume, Sandu a menționat că unii funcționari s-au descurcat mai bine, alții mai rău.

„Da, am comis mai multe greșeli. Există oameni care s-au descurcat mai bine. Dar sunt oameni care s-au descurcat mai puțin bine. Da, cred că e nevoie să facem schimbări în echipa de guvernare. Am auzit în localități unde anume este nevoie de schimbări. Eu cred că acest lucru trebuie să se întâmple până la sfârșitul acestui an”, a declarat președintele reales.

Deși a admis că s-au comis greșeli, Sandu a menționat că intențiile echipei de guvernare au fost bune. Mai ales, în contextul în care trebuia să facă față mai multor crize.

Un bărbat de 30 de ani, prins beat criță la volan, a rămas fără mașină și riscă 125.000 de lei amendă

Polițiștii de patrulare au intervenit aseară, în jurul orei 23:40, în satul Visoca din nordul țării, pentru a opri un șofer suspectat că ar fi condus sub influența alcoolului, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Inspectorii au observat un Renault, care se deplasa neuniform prin localitate. După ce a fost oprit pentru verificări, șoferul, un bărbat de 30 de ani, locuitor al raionului Soroca, a fost supus testării alcoolscopice.
Aparatul Drager a indicat un nivel de alcool de 1,15 mg/l vapori în aerul expirat.

Mașina a fost ridicată și transportată la parcarea specială. Conducătorul auto este cercetat penal și riscă o amendă de până la 125.000 de lei sau închisoare de până la 3 ani, în ambele cazuri cu anularea dreptului de a conduce.

Reacția Kremlinului după alegerile prezidențiale din Republica Moldova: ”Maia Sandu nu este președinta țării sale”

Rusia a denunţat marţi alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, pe care le-a calificat drept incorecte pentru că, potrivit Kremlinului, a exclus sute de mii de moldoveni care locuiesc în Rusia, în timp ce moldovenilor care locuiesc în Occident li s-a oferit oportunitatea de a-şi exercita votul, informează Reuters, potrivit Agerpres citat de digi24.ro

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, chiar majoritatea celor care locuiesc în Republica Moldova au votat împotriva Maiei Sandu care a fost realeasă preşedinte duminică, iar aceasta face ca legitimitatea ei să fie una contestată. „Aceste alegeri nu au fost nici democratice, nici corecte”, a declarat Peskov. „În ceea ce o priveşte pe doamna Maia Sandu, ea nu este, în opinia noastră, preşedintele ţării ei, pentru că chiar în ţară majoritatea populaţiei nu a votat pentru ea şi vorbim despre o societate foarte, foarte divizată. Contradicţiile vor continua în mod cert”, a afirmat el. Peskov a mai declarat că actuala conducere de la Chişinău nu manifestă interes pentru cultivarea unor bune relaţii cu Rusia, în timp ce opoziţia din Republica Moldova este supusă unui atac, opozanţii fiind arestaţi sau percheziţionaţi.

Luni, Ministerul rus de Externe a declarat că alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, câştigate duminică în al doilea tur de scrutin de proeuropeana Maia Sandu, au fost „cele mai nedemocratice” din istoria postsovietică a ţării. „Pentru diaspora moldovenească din ţara noastră, al cărei număr este estimat la 500.000, au fost deschise doar două secţii de votare, la fel ca în primul tur, în timp ce în Europa de Vest şi America de Nord, unde trăiesc şi aproximativ 500.000 de moldoveni, au fost amenajate peste 200 de secţii de votare, iar în mai multe ţări moldovenilor li s-a permis să voteze prin corespondenţă”, a deplâns reprezentanta MAE rus.

Premierul Dorin Recean va anunța, în decembrie, cine sunt miniștrii care ar putea pierde mandatul
Articolul anterior