ULTIMA ORĂ: Noul ambasador al Federației Ruse la Chișinău, chemat la MAE

Noul ambasador al Federației Ruse în R. Moldova, Oleg Ozerov, a sosit în această dimineață la sediul Ministerului Afacerilor Externe, însă a menționat că ar fi vorba de o „întâlnire planificată”, scrie ziarulnatinal.md.

Deși afirmă că e o „întâlnire planificată”, ambasadorul Rusiei nu a putut spune tema discuțiilor pe care o va avea cu oficialii MAE.

„Nu am fost convocat de nimeni… Este o întâlnire planificată. Despre ce vom vorbi? Păi, mai întâi să aibă loc întrevederea, după care vă voi putea spune”, a arătat diplomatul.

De menționat că președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat ieri că ambasadorul Rusiei la Chișinău ar urma să fie convocat la MAE, pentru a i se cere explicații în legătură cu cele două drone rusești căzute pe teritoriul R. Moldova în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Și Ministerul Afacerilor Externe a condamnat duminică violarea spațiului aerian al R. Moldova de către Federația Rusă.

„Este o încălcare gravă și un gest neprietenos al Federației Ruse. Aceste drone pun în pericol viața cetățenilor și cerem stoparea imediată a lansării acestora. R. Moldova este o țară pașnică și prioritatea Guvernului este să asigure liniștea și securitate cetățenilor noștri. Cerem respectarea de către Rusia a statutului de neutralitate și integritate teritorială a R. Moldova”, a reacționat MAE.

Amintim că duminică au fost depistate două drone căzute în localitatea Fârlădeni, raionul Căușeni, și în apropiere de Borosenii Noi, raionul Râșcani.

Oamenii legii au stabilit că este vorba despre un aparat de zbor de însoțire a dronelor de tip Shahed de origine rusească și nu avea atașat explozibil. Acesta ar fi făcut parte din valul de atacuri cu drone la care a fost supusă Ucraina în noaptea de sâmbătă spre duminică, a anunțat Poliția.

Vitezoman surprins cu 180 km/h în apropiere de Peresecina, într-o zonă unde s-au înregistrat 29 de accidente

În această dimineață, polițiștii de patrulare au surprins un șofer de 28 de ani care conducea un Ford cu viteza de #179_km/h, pe traseul R6 (Chișinău-Orhei), în apropierea satului Peresecina, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Șoferul a depășit limita legală cu 89 km/h, iar conform legii, acesta riscă o amendă de până la 5.000 lei și suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de la 60 la 90 de zile.

Amintim că acest segment de drum este unul cu risc sporit de accidente!

De la începutul anului, în această zonă s-au înregistrat 29 de accidente rutiere, în urma cărora o persoană și-a pierdut viața, iar altele 10 au suferit traumatisme.

Frigul se lasă peste toată Republica Moldova

Vreme rece în toată țara! Temepraturile continuă să scadă și vor fi azi, 14 noiembrie, între 4 – 8 grade Celsius, în timpul zilei. Odată cu lăsarea serii, figul se va accentua, iar mercurul din termometre va ajunge în timpul nopții la -2 grade Celsius, informează unica.md.

Cerul va fi înnorat și s-ar putea să fie lapoviță.

Mâine,temperaturile vor rămâne neschimbate. Maximele vor fi de 5 – 8 grade Celsius.

Un copil de un an, blocat în mașină la Orhei. Mama a solicitat ajutorul salvatorilor

Salvatorii au intervenit prompt și au deblocat ușa unui automobil în interiorul căruia se afla un copil de un an. Cazul a fost înregistrat în amiaza zilei de 13 noiembrie 2024 în orașul Orhei, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit informațiilor, mama copilului a apelat de urgență Serviciul 112, solicitând intervenția echipelor de salvatori, după ce micuțul ei a rămas blocat în mașină. Femeia a parcat automobilul și din neatenție a lăsat cheile pe panoul de bord, înainte de a ieși din vehicul. Atunci, când a intenționat să-și ia copilul, ușa automobilului s-a blocat, iar micuțul a rămas singur în interior.

La fața locului au intervenit angajații IGSU, care au deblocat ușa și au scos copilul în maximă siguranță. Intervenția salvatorilor a fost rapidă și eficientă, iar datorită apelării imediate și intervenției prompte a echipelor specializate, micuțul nu a avut de suferit.

În acest sens, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență subliniază importanța reacției rapide în fața unor situații de urgență și atrage atenția asupra responsabilității părinților de a preveni astfel de riscuri. Specialiștii îndeamnă părinții și cei care au în grijă minori să fie vigilenți și să asigure supravegherea permanentă a copiilor.

În cazul în care apar situații de urgență sau riscuri pentru viața și siguranța persoanelor, cetățenii sunt îndemnați să apeleze imediat Serviciul 112.

Individul care a urcat beat la volan și a ucis o fetiță la Comrat, condamnat la închisoare. Ce prejudicii va trebui să achite
Articolul anterior
Vine iarna! Primii fulgi de zăpadă au căzut în nordul țării
Articolul următor