Voucherele culturale: care au fost preferințele tinerilor

Peste 7 200 tineri au folosit „Voucher cultural” în cei doi ani de la lansarea proiectului. În acest scop, statul a bugetat cca 6,5 mln de lei, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Banii au au mers către câțiva prestatori de servicii culturale: rețeaua de librării „Librarius”, platformele de vânzare de bilete la spectacole și concerte: iTiket, Afisha și Aalto.

Majoritatea beneficiarilor au cumpărat cărți. Cele mai solicitate titluri au fost „Arta manipulării”, „Atomic Habits”, „Limba română, Teste pentru examenul de BAC profil real” și mai multe cărți de geografie.

Dintre evenimente, beneficiarii au ales să meargă mai degrabă la concerte și la cinema dar și la spectacole de teatru. Printre producțiile autohtone vizionate de ei se numără filmul „Carbon”, mai multe concerte ale artiștilor autohtoni sau festivaluri de muzică, dar și premierele teatrale se bucură de solicitări .

Responsabilii de proiect din cadrul Ministerului Culturii consideră că interesul și numărul beneficiarilor din rândul celor potențiali, ar putea spori, dacă mecanismul va fi simplificat și diversificată lista de prestatori.

Programul național „Voucher cultural” a fost lansat în noiembrie 2022, după exemplul altor țări europene. Voucherul reprezintă un „bilet digital nerambursabil” în valoare de 1.000 de lei, cu care posesorii pot merge la concerte, spectacole de teatru sau la cinema și să-și cumpere cărți, până la epuizarea sumei, în decurs de un an.

Voucherul poate fi folosit doar online, în librării și pe platforme specializate ca iTicket, Mticket sau Afisha. De voucher cultural pot beneficia tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani și dețin o semnătură digitală, necesară pentru autentificare. Ministerul Culturii examinează posibilitatea extinderii programului și pentru pensionari.

Cine este bărbatul găsit împușcat pe un câmp din Florești: A lăsat în urmă 2 copii și soția însărcinată

Bărbatul de 35 de ani,  găsit împușcat pe un câmp, între satul Antonovca și satul Prajila din raionul Florești, pe data de 17 noiembrie, este agicultorul Andrei Cazacu. Într-un mesaj de condoleanțe al celor apropiați victimei se arată că acesta a lăsat în urma sa doi copii și soția însărcinată, scrie newtv.md.

„Nu mi se dă mina să scriu condoleanțe, parcă tot nu pot să cred, de când am aflat, coloana vertebrală îmi este fierbinte și tot așteptam să aud vreo noutate ca este în viață. Îmi pare atât de rău, cumătru Andrei Cazacu, un Om cu literă mare, un Om numele căruia se asocia cu omenie, munca, familie și succes, mereu priveam cu admirație, respect și bucurie postările despre El! Îmi pare nespus de rău, putere Nataliei și întregii familii, Natalia Plugaru știu că cuvintele nu își au rostul și nici în cuvânt din lumea asta nu poate alina suferința și pierderea imensă dar fii puternică pentru Andrușa, Ionel și inimioara de sub inima ta”, se arată într-un mesaj de condoleanțe.

Bărbatul a fost găsit împușcat pe un câmp, într-o fâșie forestieră între satul Antonovca și satul Prajila din raionul Florești. Cadavrul victimei era lângă un automobil, model Dacia Duster și a fost descoperit duminică, 17 noiembrie, în jurul orei 15:40, de către un bărbat care a aleratat imediat oamenii legii.

Ofițer de presă al Inspectoratului de Poliție Florești, Lilia Harea, a comunicat că victima este din raionul Florești. Ajunși la fața locului, polițiștii au stabilit că bărbatul se afla la sol, cu o plagă în regiunea capului, efectuată prin împușcare.

„Versiunea preliminară a oamenilor legii este că împușcătura ar fi fost efectuată de către bărbat, fiind exclusă la moment comiterea unei infracțiuni”, a menționat Lilia Harea.

Noi reguli la susținerea examenelor auto

Cadrul normativ în domeniul obținerii dreptului de a conduce vehicule și a emiterii permisului de conducere a fost modificat. Noile reguli au intrat în vigoare în data de 17 noiembrie. Potrivit Agenției Servicii Publice (ASP), odată cu aplicarea acestora, procedura de obținere a permisului de conducere pentru unele categorii de vehicule va fi simplificată și adaptată la necesitățile cetățenilor, scrie bizlaw.md.

Astfel, candidatul care deține dreptul de a conduce un vehicul cu transmisie mecanică (spre exemplu categoria B sau C) și care dorește să obțină o categorie superioară (spre exemplu: cutie mecanică, categoria C sau D), atunci când va merge la ASP să susțină examenul practic pentru o categorie superioară, va susține proba pe un autovehicul cu transmisie automată/semiautomată.

De asemenea, persoanele care au permis de conducere pentru categoria B, vor obține automat dreptul de a conduce vehicule din subcategoriile (AM/motoretă/scooter).

În același timp, persoanele care dețin permis de conducere pentru categoria B de cel puțin 24 luni, vor putea obține dreptul de a conduce vehicule din subcategoria (A1/motocicletă ușoară), fără a susține examene în acest sens la ASP, cu condiția absolvirii unui curs deplin de instruirea practică în conducerea vehiculului din această subcategorie, conform unui program de formare autorizat/acreditat potrivit legislației, în cadrul unei unități de instruire specializate.

Noile reguli mai prevăd că persoana care a absolvit unitatea de instruire a conducătorilor de vehicule (adică școala auto) dovedită prin deținerea a certificatului de absolvire înscris în registrul de stat al unităților de instruire a conducătorilor de vehicule (RUICVF), are la dispoziției un an de zile de la data absolvirii pentru a susține întregul proces de examinare (atât teoria, cât și practica). În cazul în care candidatul nu se încadrează în termenul de un an de zile, acesta este obligat să facă cursuri suplimentare la școala auto. Astfel, dacă într-un an de zile candidatul nu susține proba teoretică, acesta va fi nevoit să facă cursuri suplimentare de teorie și să reia procesul din nou. În cazul în care, candidatul nu susține proba  practică, el va face cursuri suplimentare de practică și va relua procesul din nou.

Pe cine a schimbat premierul Recean în Guvern

Premierul Dorin Recean a anunțat, aseară, schimbările operate în Guvern. Dar acestea par mai mult rocade decât remanieri guvernamentale, scrie jurnal.md.

Astfel, vicepremierul Vladimir Bolea a fost mutat de la MAIA la MIDR, în locul lui Andrei Spînu, care și-a depus mandatul la 11 noiembrie. În fruntea MAIA, vine antreprenoarea Ludmila Catlabuga.Schimbările au vizat și MAI. În locul lui Adrian Efros în postul de ministru a fost numită Daniela Misail-Nichitin, care a exercitat până acum funcția de secretar de stat la MAI.Noii miniștri vor depune jurământul azi, la ora 10:00.Remanieri guvernamentale au fost cerute de președinta Maia Sandu, după victoria sa recentă în alegerile prezidențiale. Ea a spus că a auzit pretențiile cetățenilor, astfel că vor fi făcute remanieri în guvern.

Când va fi inaugurat principalul Pom de Crăciun al țării
Articolul anterior
Captură de narcotice de peste un milion de lei
Articolul următor