Potrivit materialelor dosarului, totul s-a produs în seara zilei de 22 mai într-un bloc din sectorul Buiucani, când victima a venit în vizită la condamnat. La un moment dat, între cei doi s-a iscat o ceartă, în urma cărei proprietarul apartamentului a luat un cuțit și i-a aplicat vecinului o lovitură în abdomen. În urma traumei primite, cel din urmă a decedat, scrie deschide.md.
Ulterior, în noaptea spre 24 mai, individul a învelit cadavrul vecinului într-o plapumă și l-a aruncat peste geamul apartamentului, amplasat la etajul 9.
Fiind audiat, acesta și-a recunoscut parțial vina. El a menționat că în acea seară vecinul a venit beat criță la el în vizită și l-a acuzat că ar avea relații cu soția acestuia. Deși condamnatul nega acuzațiile, victima a sărit la bătaie. Într-un final, proprietarul apartamentului a luat un cuțit și a lovit atacatorul.
Timp de mai bine de o zi, acesta nu știa cum să procedeze cu cadavrul. Bărbatul, anterior condamnat la închisoare, a declarat că îi era frică, astfel a decis să arunce cadavrul peste geam.
Sentința nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău în decurs de 15 zile.
ATENȚIE! În unul din trei localuri din Moldova se fumează
”În Republica Moldova, o lege comprehensivă privind controlul tutunului a fost adoptată în anul 2015. Prin aplicarea acestei legi, toate localurile publice din Republica Moldova, inclusiv cafenele și restaurante, au devenit libere de fumul de tutun.” Declarația fost făcută de secretarul de stat adjunct al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu, în cadrul consultărilor publice cu referire la modificarea Legii privind controlul tutunului, care au avut loc săptămâna trecută, scrie unimedia.info.
Svetlana Nicolaescu a menționat că un aspect important pentru Ministerul Sănătății este protecția tinerilor împotriva expunerii la fumul de tutun și excluderea riscurilor legate de fumatul pasiv.
„O realizare incontestabilă în acest sens a fost implementarea interdicțiilor complete privind fumatul în spațiile închise, inclusiv pentru sectorul HORECA, prin legea adoptată în anul 2015. Conform datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, nivelul de conformitate cu normele legale constituie peste 70% în cadrul controalelor de stat”, a adăugat secretarul de stat adjunct al Ministerului Sănătății.
Totodată, din 1 ianuarie 2020, Ministerul Sănătății a interzis utilizarea în localurile de agrement a produselor de tutun încălzit, țigărilor electronice și narghilea. De asemenea, din 2022 a fost interzisă comercializarea online a țigărilor electronice și produselor de tutun încălzit.
În cadrul ședinței Comisiei Juridice a Parlamentului, unde, de asemenea, au fost discutate restricțiile din Legea privind controlul tutunului, reprezentanții Ministerului Sănătății și ANSP au fost întrebați câte amenzi au fost aplicate pentru nerespectarea legii privind comercializarea produselor de tutun către minori.
„Pe parcursul ultimului an, 2023-2024, câte amenzi au fost aplicate pentru comercializarea țigărilor electronice și produselor de tutun încălzit prin intermediul platformelor neautorizate, cum ar fi Tik Tok, Telegram sau 999?”, a întrebat Olesea Stamate, membrul Comisiei Juridice numiri și imunități.
Prezent la ședință, reprezentantul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ion Șalaru, a declarat că aplicarea sancțiunilor este divizată între Inspectoratul General de Poliție și ANSP, iar vânzarea către minori este în competența IGP.
„Anual, Inspectoratul General de Poliție constată între 50-100 de cazuri de comercializare de produse de tutun către minori, iar aceste cazuri sunt în scădere. Totodată, ANSP a efectuat anul trecut în jur de 80 de controale, care s-au soldat cu planuri de remediere. Nu au fost aplicate sancțiuni ce țin de comercializarea produselor de tutun și cele conexe”, a declarat Șalaru.
Potrivit Svetlanei Nicolaescu, un studiu realizat de Ministerul Sănătății în 2019 în rândul tinerilor de 13-15 ani, arată că peste 12% dintre aceștia foloseau țigări electronice, iar 3% – produse de tutun încălzit. Produsele noi sunt principalele categorii de produse folosite de tineri.
Grav accident la Fălești: O persoană a murit, iar alta a ajuns cu răni la spital
O persoană și-a pierdut viața, iar alta a fost transportată la spital după un accident rutier care a avut loc în raionul Fălești. Informația ne-a fost confirmată de ofițera de presă a Inspectoratului de Poliție din Fălești, Eugenia Molceanov, scrie moldova1.md.
Accidentul s-a produs în dimineața zilei de luni, la ora 09:45, la ieșirea din satul Răuțel. Un șofer în vârstă de 61 de ani, având în calitate de pasageră o femeie de 56 de ani, a pierdut controlul automobilului după ce a ieșit pe contrasens, s-a lovit în copac, după care a derapat în canalul de scurgere.
În urma impactului, șoferul a decedat la fața locului, iar pasagera a fost transportată pentru investigații medicale la Spitalul municipal Bălți.
Circumstanțele cazului urmează să fie stabilite.
Peste 500 mii cereri pentru compensație la energie depuse în sistem
Până în prezent, au fost depuse 506.621 de cereri pentru compensații la energie în sezonul rece 2024-2025, dintre care 255.967 au fost completate cu ajutorul registratorilor, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
De asemenea, prin intermediul Liniei verzi a programului, a fost oferită asistență la 33.660 persoane. Pentru întrebări legate de procesul de înregistrare, cetățenii pot contacta gratuit Linia verde la numărul 0 8000 5000 (luni-vineri între 08:00 și 18:00 și sâmbătă între 10:00 și 16:00).
Pentru a beneficia de compensațiile pentru luna noiembrie, persoanele interesate trebuie să se înregistreze pe platforma compensatii.gov.md până pe 28 noiembrie.
Pe parcursul sezonului rece, cererile pot fi depuse în orice moment, însă compensațiile nu vor fi acordate retroactiv pentru lunile anterioare. Dacă cererea este depusă după data de 28 a lunii, compensațiile vor fi acordate începând cu luna următoare.