Indemnizația unică la nașterea copilului ar urma să crească, începând cu anul 2025. Autoritățile propun majorarea cuantumului indemnizației până la 21 350 lei, ceea ce reprezintă o creștere cu 1350 lei comparativ cu anul 2024, scrie deschide.md.
Conform datelor prezentate, mijloacele financiare necesare pentru implementarea proiectului au fost planificate în proiectul Legii Bugetului de Stat pe anul 2025.
De menționat că, potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în ultimii 3 ani numărul nașterilor a constituit:
anul 2021 – 29,2 mii copii;
anul 2022 – 27 mii copii;
anul 2023 – 24 mii copii.
Potrivit estimărilor, în anul 2025 de indemnizația unică la nașterea copilului vor beneficia circa 26 000 copii și vor fi necesare resurse financiare suplimentare în cuantum de circa 35 mln lei.
Vine lapovița peste Republica Moldova. Zăpada care afectează Europa se apropie treptat și de noi
Zăpada care afectează Europa se apropie treptat și de Republica Moldova. Conform prognozei emisă de Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS), la sfârșitul săptămânii sunt așteptate precipitații sub formă de lapoviță, scrie realitatea.md.
Astfel, începând de joi, 21 noiembrie, vremea se va răci și se va deteriora în toată Republica Moldova. Și vântul va sufla cu o intensitate de 27 km/h.
Temperatura în timpul zilei ar putea varia între -3 și 3 grade Celsius, în funcție de regiune.
Lapovița ar putea continua și sâmbătă în raioanele din nordul țării. De exemplu la Briceni, sâmbătă vor fi 0 grade ziua.
Și-a omorât vecinul și i-a aruncat cadavrul peste geam
Potrivit materialelor dosarului, totul s-a produs în seara zilei de 22 mai într-un bloc din sectorul Buiucani, când victima a venit în vizită la condamnat. La un moment dat, între cei doi s-a iscat o ceartă, în urma cărei proprietarul apartamentului a luat un cuțit și i-a aplicat vecinului o lovitură în abdomen. În urma traumei primite, cel din urmă a decedat, scrie deschide.md.
Ulterior, în noaptea spre 24 mai, individul a învelit cadavrul vecinului într-o plapumă și l-a aruncat peste geamul apartamentului, amplasat la etajul 9.
Fiind audiat, acesta și-a recunoscut parțial vina. El a menționat că în acea seară vecinul a venit beat criță la el în vizită și l-a acuzat că ar avea relații cu soția acestuia. Deși condamnatul nega acuzațiile, victima a sărit la bătaie. Într-un final, proprietarul apartamentului a luat un cuțit și a lovit atacatorul.
Timp de mai bine de o zi, acesta nu știa cum să procedeze cu cadavrul. Bărbatul, anterior condamnat la închisoare, a declarat că îi era frică, astfel a decis să arunce cadavrul peste geam.
Sentința nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău în decurs de 15 zile.
ATENȚIE! În unul din trei localuri din Moldova se fumează
”În Republica Moldova, o lege comprehensivă privind controlul tutunului a fost adoptată în anul 2015. Prin aplicarea acestei legi, toate localurile publice din Republica Moldova, inclusiv cafenele și restaurante, au devenit libere de fumul de tutun.” Declarația fost făcută de secretarul de stat adjunct al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu, în cadrul consultărilor publice cu referire la modificarea Legii privind controlul tutunului, care au avut loc săptămâna trecută, scrie unimedia.info.
Svetlana Nicolaescu a menționat că un aspect important pentru Ministerul Sănătății este protecția tinerilor împotriva expunerii la fumul de tutun și excluderea riscurilor legate de fumatul pasiv.
„O realizare incontestabilă în acest sens a fost implementarea interdicțiilor complete privind fumatul în spațiile închise, inclusiv pentru sectorul HORECA, prin legea adoptată în anul 2015. Conform datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, nivelul de conformitate cu normele legale constituie peste 70% în cadrul controalelor de stat”, a adăugat secretarul de stat adjunct al Ministerului Sănătății.
Totodată, din 1 ianuarie 2020, Ministerul Sănătății a interzis utilizarea în localurile de agrement a produselor de tutun încălzit, țigărilor electronice și narghilea. De asemenea, din 2022 a fost interzisă comercializarea online a țigărilor electronice și produselor de tutun încălzit.
În cadrul ședinței Comisiei Juridice a Parlamentului, unde, de asemenea, au fost discutate restricțiile din Legea privind controlul tutunului, reprezentanții Ministerului Sănătății și ANSP au fost întrebați câte amenzi au fost aplicate pentru nerespectarea legii privind comercializarea produselor de tutun către minori.
„Pe parcursul ultimului an, 2023-2024, câte amenzi au fost aplicate pentru comercializarea țigărilor electronice și produselor de tutun încălzit prin intermediul platformelor neautorizate, cum ar fi Tik Tok, Telegram sau 999?”, a întrebat Olesea Stamate, membrul Comisiei Juridice numiri și imunități.
Prezent la ședință, reprezentantul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ion Șalaru, a declarat că aplicarea sancțiunilor este divizată între Inspectoratul General de Poliție și ANSP, iar vânzarea către minori este în competența IGP.
„Anual, Inspectoratul General de Poliție constată între 50-100 de cazuri de comercializare de produse de tutun către minori, iar aceste cazuri sunt în scădere. Totodată, ANSP a efectuat anul trecut în jur de 80 de controale, care s-au soldat cu planuri de remediere. Nu au fost aplicate sancțiuni ce țin de comercializarea produselor de tutun și cele conexe”, a declarat Șalaru.
Potrivit Svetlanei Nicolaescu, un studiu realizat de Ministerul Sănătății în 2019 în rândul tinerilor de 13-15 ani, arată că peste 12% dintre aceștia foloseau țigări electronice, iar 3% – produse de tutun încălzit. Produsele noi sunt principalele categorii de produse folosite de tineri.