Tânăr reținut pentru comiterea mai multor furturi la Hâncești

Un tânăr de 25 ani, originar din raionul Cimișlia, a fost arestat pentru 30 de zile, fiind învinuit de comiterea furturilor pe teritoriul raionului Hîncești, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Acesta, pe parcursul lunilor septembrie-octombrie, pe timp de noapte, ar fi pătruns în patru gospodării, prin spargerea geamului, de unde a sustras diferite bunuri (mobilă, televizoare, bijuterii).

În urma acțiunilor întreprinse de polițiștii din Hîncești suspectul a fost identificat și reținut, iar la domiciliul acestuia au fost depistate bunurile sustrase.

Conform legislației în vigoare, persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de până la 4 ani.

Lot de mărfuri, printre carejucării pentru copii, electrocasnice și instrumente electrice, în valoare de sute de mii de lei, depistat de vameși

La data de 18 noiembrie 2024, pe șoseaua Muncești din municipiul Chișinău, ofițerii Echipelor Mobile ale Serviciului Vamal, au oprit pentru verificări un mijloc de transport de model „Fiat Ducato”, condus de un cetățean moldovean în vârstă de 45 de ani.

În cadrul controlului efectuat, în compartimentul marfar al autovehiculului au fost depistate mai multe categorii de bunuri comerciale, inclusiv jucării pentru copii, electrocasnice și instrumente electrice. Șoferul nu a putut prezenta documente justificative privind proveniența sau legalitatea introducerii acestor bunuri în țară.

Lotul, cu o valoare estimativă de sute de mii de lei, a fost ridicat pentru examinare, urmând să fie supus procedurii de confiscare, în conformitate cu prevederile legale. Investigațiile continuă pentru stabilirea circumstanțelor și atragerea la răspundere a persoanei implicate, conform legislației în vigoare.

Serviciul Vamal reiterează angajamentul său în combaterea fraudelor vamale și asigurarea respectării cadrului normativ, în beneficiul economiei naționale și al cetățenilor.

ATENȚIE! Un nou fals despre faptul că angajați ai instituțiilor statului ar umbla pe la casele cetățenilor și ar colecta date personale pentru a-i jefui

Poliția Națională informează că în spațiul public circulă un mesaj conform căruia anumite persoane care se prezintă drept angajați ai instituțiilor statului ar umbla pe la casele cetățenilor și ar colecta date personale, ulterior jefuindu-i, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Precizăm că în țară nu a fost înregistrat nici un caz de acest gen, iar poliția nu a fost sesizată de nici un cetățean care ar fi fost vizitat de o asemenea persoană.

Calificăm aceste mesaje drept menite să provoace panică în rândul cetățenilor și solicităm evitarea răspândirii informațiilor eronate.

Informăm că, de fiecare dată, poliția comunică public despre orice fenomen periculos pentru societate, cum a fost și în cazul escrocheriei cu “ruda implicată în accident”, anume pentru a calma și informa corect cetățenii.

În context, rugăm cetățenii care dețin informații utile poliției să le comunice oricărui polițist sau la numărul unic 112.

Trei magistrați, doi dintre care sunt soți, schimbă poziția de judecător pe cea de acuzat

Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată pentru examinare în fond, cauza penală de învinuire a trei judecători, fiindu-le incriminată săvârșirea infracțiunii de trafic de influență (art. 326 alin. (1) și art. 326 alin.(11) din din Codul penal), informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Cauza penală a fost pornită în iunie 2023, de către Procuratura Anticorupție, suportul operativ fiind  asigurat de către Centrul Național Anticorupție. În noiembrie 2023, Consiliul Superior al Magistraturii, a eliberat acordul pentru efectuarea acțiunilor de urmărire penală în privința judecătorilor, inclusiv arest și percheziții.

Conform probelor administrate de către procurori din cadrul Procuraturii Anticorupție, cei trei judecători (doi fiind soți), au acționat în baza unor înțelegeri prealabile, pentru influențarea și obținerea unor soluții favorabile în cadrul unor cauze penale aflate pe rolul instanțelor de judecată, în următoarele circumstanțe:

Episod 1: Cei doi inculpați soț și soție, ambii judecători din cadrul Judecătoriei Chișinău și un alt judecător de la Curtea de Apel Chișinău, au acționat împreună în perioada septembrie-noiembrie 2023, cu intenția de a influența judecătorii Curții de Apel Chișinău, să aplice o măsură preventivă mai blândă în privința unei persoane arestate preventiv, în schimbul sumei de 3000 Euro (aproximativ 57.500 MDL).

Episod 2: Cei doi soți judecători inculpați în prezenta cauză, în perioada mai-iunie 2023, au încercat prin intermediul unei alte persoane, să influențeze activitatea unor funcționari publici din cadrul Agenției Servicii Publice, pentru a facilita obținerea unui permis de conducere, prin încălcarea prevederilor legale, în schimbul sumei negociate de 800 Euro (aproximativ 15.300 MDL).

Episod 3: Judecătoarea inculpată, la data de 29 mai 2023, a susținut față de aceeași persoană menționată mai sus, că are influență asupra magistraților Curții de Apel Chișinău și îi poate determina să adopte o soluție favorabilă unei persoane condamnate, pe marginea recursurilor declarate împotriva unei hotărâri judecătorești. Pentru această pretinsă influență judecătoarea a cerut bani, fără a specifica o sumă exactă.

Inculpații nu și-au recunoscut vinovăția, cauza penală fiind trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Pentru infracțiunea de trafic de influență, legea prevede pedeapsă sub formă de amendă de la 100 000 la 150 000 lei sau închisoare de până la 6 ani pentru pretinderea de bani (art. 326 alin. (1) din Codul penal), iar în cazul promisiunii de bani, legea prevede amendă de la 100 000 la 150 000 lei sau închisoare de până la 3 ani (art. 326 alin.(11) din Codul penal).

Totodată, în cauză, în vederea garantării executării pedepsei amenzii și eventualei confiscări, a fost aplicat sechestru asupra bunurilor deținute de către inculpați în valoare de aproximativ 1.550.000 MDL.

Acțiunile altor perosane implicate în comiterea acestor infracțiuni, sunt examinate de către Procuratura Anticorupție,  în cadrul cauzelor penale rămase la faza de urmărire penală. 

În privința altor actori din sistemul de justiție documentate în cadrul investigației, Procuratura Anticorupție a sesizat și urmează să sesizeze organele competente, inclusiv Inspecția Procurorilor, Inspecția Judiciară și Uniunea Avocaților, pentru examinarea prin prisma abaterilor disciplinare în urma comportamentului necorespunzător al unor procurori, magistrați și avocați.

#unicLifeHacks: Jachetă sau palton – ce să alegem pentru toamnă și iarnă?
Articolul anterior
Lot de mărfuri, printre carejucării pentru copii, electrocasnice și instrumente electrice, în valoare de sute de mii de lei, depistat de vameși
Articolul următor