1,5 milioane de puieți forestieri, plantați în cadrul campaniei naționale de împădurire

Un milion și jumătate de puieți forestieri plantați în cadrul campaniei naționale de împădurire din 16-17 noiembrie, anunță Agenția Moldsilva, infformează unica.md.

1,5 mln de puieți forestieri au fost plantați în zilele de 16-17 noiembrie 2024, în cadrul lucrărilor de plantare din Republica Moldova, cu participarea a 7 679 de persoane, dintre care 5 442 sunt reprezentanți ai societății din diferite organizații și instituții sau voluntari.

În aceste două zile de solidaritate eco-forestieră promovată de Guvernul Republicii Moldova, a fost plantată o suprafață de 325 ha, iar lucrările s-au desfășurat în majoritatea sectoarelor din cele peste 400 de locații disponibile pentru plantări în această toamnă, pe terenurile Autorităților Publice Locale sau în fondul forestier gestionat de Agenția ”Moldsilva”.

În cea mai mare parte au fost plantați puieți forestieri de stejar, frasin, salcâm, paltin, plop în asortiment de 20 de specii, dintr-un total de 26 000 000 de puieți, crescuți și pregătiți pentru plantări de către angajații entităților silvice teritoriale ale Agenției ”Moldsilva”.

În Republica Moldova se desfășoară, în perioada anilor 2023-2032, Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor (PNERP), o inițiativă a Președintelui Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, ce va aduce nu mai puțin de 145 000 ha de păduri plantate și reabilitate.

Victor Durbală, directorul Agenției „Moldsilva”: „Contribuția fiecărei persoane este foarte importantă și nu doar la etapa plantării, dar și în etapele următoare când acești puieți vor crește și vor deveni copaci. Cred că este de datoria noastră să lăsăm generațiilor următoare un plai curat și îngrijit.”

Aprobat: Fără telefoane mobile în timpul orelor! Autoritățile introduc și un profil general de studii în liceele cu o singură clasă

Guvernul a aprobat o serie de modificări la Codul Educației: Fără telefoane mobile în timpul orelor și introducerea unui profil general de studii în liceele cu o singură clasă, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

20 noiembrie 2024, Chișinău – Reglementarea utilizării telefoanelor mobile în timpul orelor, dar și introducerea unui nou profil de studiu pentru clasele liceale sunt câteva dintre modificările care urmează a fi făcute la Codul Educației. Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, un proiect de lege în acest sens. 

Potrivit proiectului, elevii nu vor putea utiliza echipamente electronice de comunicație în timpul orelor, cu excepția folosirii acestora în scop educațional, în situații de urgență, cum ar fi starea de sănătate precară, dar și în cazul necesității monitorizării sănătății elevilor cu dizabilități. 

Prin această măsură, Ministerul Educației și Cercetării își propune să crească gradul de siguranță în mediul școlar, în contextul în care utilizarea excesivă a telefoanelor mobile poate provoca distragerea atenției elevilor. De asemenea, va fi redus fenomenul de hărțuire cibernetică.  

Condițiile și modul de utilizare a telefoanelor mobile, dar și a altor echipamente electronice vor fi prevăzute într-un Regulament aprobat de către Ministerul Educației și Cercetării. 

Totodată, se propune introducerea unui profil general de studiu, pe lângă cel real și umanist, pentru școlile cu o singură clasă liceală. Măsura este necesară pentru a avea o distribuție mai echilibrată a orelor între obiectele de profil, în așa fel încât, la absolvire, elevii să poată merge la facultăți cu diferite specialități.  

„Acesta este un exemplu foarte bun prin care noi ne ajustam politicile la solicitările pe care le identificăm atunci când mergem să discutăm cu oamenii în teritoriu”, a subliniat premierul Dorin Recean.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, noile măsuri au fost propuse în urma consultărilor publice.

Compensații pentru transport sau închirierea spațiului locativ, acordate procurorilor și judecătorilor

Procurorii și judecătorii din R. Moldova vor beneficia de compensarea cheltuielilor de transport tur-retur sau pentru închirierea spațiului locativ, în cazul în care activează în alte localități decât cele în care își au domiciliul, scrie ziarulnational.md.



Decizia de a extinde garanțiile sociale oferite pentru circa 190 de judecători și procurori, care activează în alte localități decât cele în care locuiesc, a fost aprobată astăzi de Guvern.

Potrivit documentului, compensația va fi acordată în cazul în care distanța dintre localitatea unde persoana își desfășoară activitatea și localitatea în care își are domiciliul este mai mare de 20 de kilometri.

Totodată, în cazul închirierii spațiului locativ, va fi compensată suma indicată în contractul de locațiune, iar mărimea lunară a compensației nu va depăși 4 500 de lei.

Potrivit ministrei Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, în cazul în care persoana este eligibilă pentru ambele tipuri de compensație, aceasta va putea beneficia doar de una dintre ele. Formula de calcul va fi stabilită printr-o hotărâre de Guvern, care este în proces de elaborare.

„Avem judecători și procurori onești și îi îndemnăm să fie curajoși, ca să putem face ordine și să asigurăm respectarea legii. În același timp, cei care încalcă legea trebuie să fie pedepsiți corespunzător și cât mai rapid”, a spus premierul Dorin Recean.

Autoritățile susțin că aceste garanții vor stimula candidații la funcțiile de procurori și judecători să accepte numirea în funcție în afara Chișinăului, sporind, astfel, capacitățile instituționale ale instanțelor judecătorești și ale procuraturilor și îmbunătățirea calității actului de justiție.

Imagini șocante cu o femeie care bate un copil de doar 1 anișor, apărute în spațiul public! Poliția vine cu precizări

În spațiul public au apărut imagini video în care o femeie este surprinsă cum își agresează violent copilul de doar 1 an și 2 luni, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Vă informăm că, Poliția a fost sesizată la data de 16 noiembrie de tatăl copilului. Acesta a spus polițiștilor că a depistat de mai multe ori vânătăi pe corpul fetiței sale, iar agresivitatea față de acesta a crescut considerabil din partea mamei. Din acest motiv a instalat o aplicație de monitorizare pe telefonul concubinei care înregistra audio și video ce se întâmplă în odaia copilului, dar și o cameră de înregistrare video în aceeași cameră.

Când bărbatul s-a convins că micuța este maltratată a sunat imediat Poliția.

Imediat au intervenit specialiștii Centrului de Justiție Familială al Poliției, care au întreprins toate acțiunile pentru a examina multilateral cazul și a asigura pe deplin asistența necesară. A fost solicitată și intervenția unui expert judiciar, dar și a medicului legist. Tatăl și copilul au fost cazați în siguranță în cadrul Centrului, unde, li s-a oferit tot sprijinul necesar.

Ulterior, copilul a fost plasat într-un Centru de reabilitare a copiilor de vârstă fragedă, iar în privința mamei, de către Judecătoria Chișinău- sediul Centru, a fost emisă o ordonanță de protecție prin care i s-a interzis să se apropie de copil și concubin pe un termen de 90 de zile.

În acest caz a fost pornit un proces penal pentru a stabili toate circumstanțele.

Lot de mărfuri, printre carejucării pentru copii, electrocasnice și instrumente electrice, în valoare de sute de mii de lei, depistat de vameși
Articolul anterior
Strigăt disperat al soției medicului urolog care a fost condamnat la închisoare: A avut o carieră impresionantă de peste 30 de ani, mii de intervenții chirurgicale
Articolul următor