În ședința Guvernului de astăzi, cabinetul de miniștri a aprobat extinderea garanțiilor sociale pentru judecători și procurori, asigurându-le sprijin financiar pentru transportul tur-retur sau închirierea unui spațiu locativ, atunci când activează în alte localități decât cele în care domiciliază. În așa mod vor fi evitate blocajele în activitatea procuraturilor și judecătoriilor cauzate de numărul redus de specialiști, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Conform noilor prevederi legislative, compensațiile vor fi acordate în situația în care distanța între locul de muncă și domiciliu este de cel puțin 20 de kilometri. Pentru închirieri, va fi decontată suma specificată în contractul de locațiune, însă fără a depăși plafonul de 4500 de lei lunar. Prevederile se aplică inclusiv procurorilor și judecătorilor membri ai Consiliului Superior al Procurorilor și Consiliului Superior al Magistraturii, dar și organelor specializate acestora. Modalitatea de calcul a compensației lunare va fi definită printr-o hotărâre de Guvern. Beneficiarii vor putea opta pentru un singur tip de compensație, chiar dacă sunt eligibili pentru ambele.
Această inițiativă are drept scop atragerea și menținerea profesioniștilor în funcții de procurori și judecători, inclusiv în localități mai îndepărtate de marile orașe, în contextul reorganizării hărții judiciare care a fost recent aprobată. Implementarea măsurii va contribui la consolidarea capacităților instituționale ale sistemului judiciar și al procuraturii, având un impact pozitiv asupra calității actului de justiție.
În momentul de față, 189 de persoane sunt considerate eligibile pentru a beneficia de aceste compensații: 78 judecători, 108 procurori și trei membri CSP. Până la adoptarea acestui proiect, legislația nu prevedea dreptul de a compensa cheltuielile de închiriere a locuinței sau de transport pentru cei care lucrează într-o altă localitate decât cea în care domiciliază.