Vânzătorii de la Piața Centrală care nu eliberează bonuri fiscale și vor fi sancționați

La mai bine de un an de la intrarea în vigoare a prevederilor privind eliminarea patentelor, nu toți vânzătorii de la Piața Centrală din capitală respectă noile reguli, inclusiv eliberarea bonurilor fiscale. Autoritățile au decis să facă ordine în acest domeniu, scrie agrotv.md.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a anunțat că, în primul semestru al acestui an, au fost efectuate peste 10.000 de controale de stat, inclusiv în domeniul siguranței alimentelor. În urma acestora, au fost aplicate 1.764 de amenzi în valoare totală de peste 5 milioane de lei.

Reamintim că anul trecut activitatea pe bază de patentă a fost înlocuită cu activitatea independentă, care presupune un regim fiscal simplificat pentru comercianți. De asemenea, comercianții au beneficiat de subvenții nerambursabile pentru achiziționarea caselor de marcat.

Potrivit Serviciului Fiscal de Stat, cei care nu folosesc case de marcat și nu eliberează bonuri fiscale riscă să fie amendați cu sume cuprinse între 5.000 și 15.000 de lei.

Doi copii de 13 și 14 ani au pătruns în curtea unei gospodării și au răpit furat un Volkswagen

Doi minori de 13 și 14 ani sunt cercetați penal după ce au pătruns în curtea unei gospodării și au răpit un Volkswagen, ulterior accidentându-l, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Poliția a fost sesizată de către proprietar, care a comunicat că i-a fost răpită mașina din curte, aceasta fiind descuiată și cu cheile în mecanismul de pornire.

În cadrul măsurilor speciale de investigație și urmărire penală efectuate de polițiștii din Hîncești, suspecții au fost identificați.

Cei doi au răpit automobilul pe timp de noapte, după care l-au accidentat.

Suspecții sunt cercetați penal, iar conform legislației în vigoare aceștia riscă închisoare de la 3 la 5 ani.

Un șofer beat și un tânăr de 19 ani au încercat să mituiască polițiștii. Acum riscă pedeapsă penală

Primul caz a avut loc pe traseul M5, în apropierea localității Corlăteni, raionul Rîșcani. Un bărbat de 30 de ani, care conducea un Opel fără a avea permis și în stare de ebrietate (0,33 mg/l vapori de alcool în aerul expirat) a încercat să corupă polițiștii cu 3000 de lei, pentru a scăpa de pedeapsă, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Al doilea caz a avut loc pe traseul R16, în apropierea satului Egorovca din raionul Fălești. Un cetățean străin cu vârsta de 19 ani, conducea un Mercedes fără a deține la el un permis care să-i confirme dreptul de a conduce. Acesta a încercat să mituiască polițiștii cu 100 de dolari, pentru a nu fi sancționat.

În ambele situații, polițiștii au evacuat vehiculele la o parcare specială și au solicitat intervenția grupelor operative pentru documentarea cazurilor.

Poliția reiterează faptul că oferirea de mită reprezintă o infracțiune și se pedepsește penal.

Șase membri ai unei grupări criminale specializate în organizarea migrației ilegale a cetățenilor din Asia, reținuți în colaborare cu autoritățile din România

Polițiștii de frontieră din cadrul Direcției regionale NORD, în colaborare cu ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) și cu omologii din România, sub conducerea procurorilor din Procuratura Edineț, anunță despre destructurarea unei grupări criminale transfrontaliere specializată în organizarea migrației ilegale. În urma acțiunilor comune, au fost reținuți șase membri activi ai grupării, care au organizat migrația ilegală a frontierei moldo-române pentru opt cetățeni originari din India și Vietnam. Serviciile ilegale al organizatorilor variau între 5000-10000 euro pentru fiecare cetățean străin care urma să ajungă în una din țările UE, tranzitând Republica Moldova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Investigațiile și urmărirea penală au fost inițiate la începutul lunii octombrie 2024, în cadrul unui dosar penal deschis pe organizarea migrației ilegale (art.362/1 al.3 lit.a) CP al RM). Din informațiile deținute, patru cazuri de trecere ilegală a Frontierei de Stat au fost înregistrate pe direcția localităților Lopatnic (RM) – Mitoc (RO), fiind reținuți șapte cetățeni indieni și o cetățeancă vietnameză. Aceștia, utilizau bărci gonflabile pentru trecerea râului Prut în România, de unde erau preluați de membrii grupării și transportați mai departe în țările din Uniunea Europeană.

Conform schemei infracționale, grupul criminal transfrontalier era constituit din cetățeni indieni, moldoveni, ucraineni și români. Fiecare aveau roluri stabilite: perfectarea vizelor de tip „B” – tranzit, pentru studii în Ucraina, transportarea migranților din mun.Chișinău în regiunea de nord a frontierei moldo- române, asigurarea cu mijloace plutitoare pentru traversarea frauduloasă a râului Prut, preluarea din România și transportarea la destinație.

Trei migranți – doi cetățeni indieni și o cetățeancă vietnameză – au fost surprinși în noaptea de 24 octombrie 2024, în timp ce se pregăteau să treacă ilegal frontiera moldo-română, pe malul râului Prut. Anterior au mai fost depistați alți cinci migranți indieni, care erau ghidați de același grup criminal. În urma schimbului operativ de informații cu Poliția de Frontieră Română, membrii grupării criminale, care urmau să-i preia pe teritoriul României și să-i transporte în UE, au fost reținuți.

Totodată, în punctul de trecere a frontierei comun „Palanca-Maiaki-Udobnoe” a fost reținut un membru activ al grupării criminale documentate, cetățeancă a Ucrainei, care era responsabilă de perfectarea actelor și anume a vizelor de tip „B” – tranzit. În bagajul acesteia au fost depistate și ridicate două pașapoarte ale unor cetățeni indieni, care erau reținuți de către angajații Poliței de Frontieră pentru tentativa de trecere ilegală a frontierei de stat modo-române.

Ca urmare a măsurilor întreprinse, au fost reținuți și documentați șase membri activi ai grupului criminal transfrontalier: doi cetățeni ai Republicii Moldova, trei din România și o cetățeancă din Ucraina, ultima fiind cercetată în stare de libertate.

Până la pronunțarea unei decizii definitive, persoanele cercetate beneficiază de prezumția nevinovăției, iar în caz dacă vinovăția va fi demonstrată, riscă o pedeapsă cu închisoare de la 5 ani la 12 ani și cu amendă în mărime de la 6000 la 8000 de unități convenționale.

Un șofer beat și un tânăr de 19 ani au încercat să mituiască polițiștii. Acum riscă pedeapsă penală
Articolul anterior
Doi copii de 13 și 14 ani au pătruns în curtea unei gospodării și au răpit furat un Volkswagen
Articolul următor