Cea mai bună metodă de a pierde în greutate

Profesioniștii din domeniul medical, cercetătorii și oamenii obișnuiți au lăudat medicamente precum Ozempic și Wegovy pentru beneficiile lor. Printre acestea se numără sprijinul oferit în gestionarea zahărului din sânge și pierderea în greutate. Dar aceste medicamente sunt doar un pas. O dietă bazată pe fibre te poate ajuta să-ți atingi obiectivele de sănătate, scrie evz.ro.

Într-adevăr, medicamentele au fost supuse unor studii clinice. Acestea au indicat că sunt incredibil de eficiente, ajutând oamenii să piardă în medie 15% din greutatea lor corporală. Cu toate acestea, experții și cercetătorii sugerează că aceste medicamente sunt mai eficiente atunci când sunt combinate cu modificări ale stilului de viață. Cel mai important lucru este dieta. Rezultatele unui studiu recent din Journal of Nutrition evidențiază rolul dietei în pierderea în greutate. Mai exact, poți slăbi mai ușor consumând un tip specific de fibre numit beta-glucan.

Dietă bazată pe fibre

Cercetătorii au descoperit că suplimentele de beta-glucan au fost singurele fibre testate care au redus conținutul de grăsime și greutatea corporală la șoareci în 18 săptămâni. Un dietetician spune că studiul servește ca o demonstrația. Se demonstrează că nimic nu te va ajuta să slăbești fără efort- nici măcar medicamente anti-obezitate.

„Aportul de fibre influențează microbiota intestinală, care ajută sănătatea metabolică. Este important să ne concentrăm pe dietă, exerciții fizice și abordări farmaceutice pentru a rezolva obezitatea în mod sigur și eficient”, spune Dr. Chris Moh. Acesta este consilier de fitness și nutriție la Fortune Recomands Health.

Cu toate acestea, se pare că ar putea exista multe beneficii în ceea ce privește consumul de fibre. Acest tip de dietă a devenit foarte populară pe rețelele sociale datorită impactului bun asupra sănătății intestinale. Vestea bună? Fibrele beta-glucan se află într-un aliment preferat pentru micul dejun. În cadrul studiului, experții au evidențiat modalități de a obține fibre beta-glucan. Acestea ar putea avea unele beneficii de pierdere în greutate similare cu cele ale Ozempic.

Tipuri de fibre și beneficiile lor

Există mai multe tipuri de fibre. Să începem cu cele solubile în apă. Fibrele beta-glucan sunt solubile în apă. „Fibrele solubile în apă se dizolvă pentru a forma o substanță asemănătoare gelului. Ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și promovează un intestin sănătos”, spune Michelle Routhenstein, dietetician. Tipurile de fibre solubile studiate sunt:

  • Beta-glucan. (Ovăz, orz, orez, ciuperci și alge marine)
  • Pectină (Portocale, lămâi, lime, grapefruit, fasole și roșii)
  • Dextrină de grâu (Adăugată la alimentele procesate, cum ar fi supele și sosurile, pentru a le îngroșa și a crește conținutul de fibre)

Fibrele care sunt mai puțin solubile sau insolubile nu sunt la fel de ușor de digerat. Ele se atașează de alte materiale din stomac și ies mai greu din organism. Asta nu înseamnă că sunt „rele”, totuși. Să luăm de exemplu fibrele de amidon.  „Rezistă digestiei în intestinul subțire și fermentează în intestinul gros, producând acizi grași”, spune Dr. Mohr. Routhenstein spune că leguminoasele și cerealele integrale au fibre de amidon. Fibra de celuloză este o altă fibră insolubilă inclusă în cercetare. Dr. Mohr spune că se găsește în fructe, legume, nuci și cereale integrale.

Fibre și pierderea în greutate

Dr. Mohr explică faptul că cercetătorii au hrănit șoarecii cu diete bogate în grăsimi cu diverse fibre pe bază de plante:

  • Beta-glucan
  • Pectină
  • Dextrină de grâu
  • Amidon
  • Celuloză

Experimentul a durat 18 săptămâni, iar Dr. Mohr spune că cercetătorii au măsurat:

  • Greutatea corporală
  • Adipozitatea (grăsimea)
  • Cheltuielile energetice
  • Toleranța la glucoză
  • Modificări ale microbiotei intestinale

Cum au afectat diferitele tipuri de fibre organismul

Lena Bakovic, nutriționist, spune că rezultatele sugerează că beta-glucanul ar putea ajuta la gestionarea greutății și la controlul glicemiei. „S-a constatat că scade procentul de grăsime și greutatea corporală la șoareci. Rezultatele au fost comparate cu alte tipuri de fibre, care nu au produs efecte similare. Beta-glucanul, în comparație cu alte fibre, este ușor utilizat sau fermentat de bacteriile din intestinul nostru, crescând concentrațiile de butirat. Butiratul crește atunci când bacteriile descompun fibrele”, spune Bakovic.

De ce beneficiile acestei fibre au fost comparate cu Ozempic? „Butiratul, pe cont propriu, crește eliberarea peptidei GLP-1, care promovează eliberarea insulinei și ajută la gestionarea greutății”, spune Bakovic.

Cu toate acestea, studiul a avut limitări, începând cu faptul că cercetătorii au folosit șoareci. „Studiile pe șoareci de multe ori nu se traduc perfect la rezultatele umane din cauza diferențelor în fiziologie și metabolism. Dietele umane sunt mai complexe, iar răspunsurile individuale la fibre pot varia foarte mult”, spune Routhenstein.

Totuși, Routhenstein spune că studiile pe șoareci pot oferi un punct de plecare. În timp ce rezultatele sunt promițătoare, sunt necesare studii pe oameni pentru a confirma dacă aceste constatări sunt aplicabile.

Consumul de fibre la micul dejun

Poți consuma la micul dejun un aliment delicios, care îți va oferi aportul de fibre de care ai nevoie.  „Ovăzul este o sursă excelentă de beta-glucan, care nu numai că ajută la reglarea colesterolului, dar ajută și la menținerea nivelului stabil de zahăr din sânge. Completați cu fructe de pădure proaspete, un strop de scorțișoară și o mână de nuci pentru un plus de proteine și grăsimi sănătoase”, sugerează Dr. Mohr.

Ce beneficii are ciocolata neagră, spre deosebire de cea cu lapte

Vești bune pentru iubitorii de ciocolată neagră. Acest desert, consumat în cantități mici, poate fi benefic pentru scăderea tensiunii arteriale și pentru diminuarea riscului apariției unei boli care afectează tot mai multe persoane, scrie digi-world.tv.

Ciocolata neagră ar putea avea beneficii în prevenirea dezvoltării diabetului de tip 2, arată un nou studiu publicat în Jurnalul britanic de medicină, citat de People. S-a constatat că participanții care au mâncat cinci sau mai multe porții de ciocolată neagră pe săptămână au avut un risc semnificativ mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2, cu 21% mai mic decât cei care consumau aceeași cantitate de ciocolată cu lapte. Mai mult, consumul de ciocolată cu lapte, dar nu şi de ciocolată neagră, a fost asociat cu creşterea excesivă în greutate pe termen lung: un factor care poate contribui la dezvoltarea bolii cronice.

„Am fost surprinşi de împărţirea clară între impactul ciocolatei negre şi al celei cu lapte asupra riscului de diabet şi asupra gestionării greutăţii pe termen lung”, a precizat lectorul univ. dr. Qi Sun, profesor în cadrul departamentelor de nutriţie şi epidemiologie de la Harvard.

Chiar dacă ciocolata neagră şi cea cu lapte au un nivel similar de calorii şi grăsimi saturate, se pare că polifenolii din ciocolata neagră ar putea compensa efectele grăsimilor saturate şi ale zahărului asupra creşterii în greutate şi a diabetului, spun cercetătorii.

„Pentru oricine iubeşte ciocolata, constatările sunt o reamintire a faptului că a face alegeri mici, cum ar fi alegerea ciocolatei negre în locul ciocolatei cu lapte, poate face o diferenţă pozitivă pentru sănătate”, a precizat cercetătorul Binkai Liu, care este autorul principal al studiului publicat în The BMJ.

Studiul a inclus date pe o perioadă mai lungă de 30 de ani, de la 192.000 de participanţi care nu aveau diabet când au început să-şi raporteze obiceiurile alimentare.

Nu este primul studiu în care ciocolata neagră este considerată de specialiști sănătoasă și benefică. Compușii din cacao sunt legați de o bună sănătatea a inimii, conform unei cercetări din 2015. Un studiu anterior, din 2005, a spus că acest tip de desert este o alegere excelentă pentru îmbunătățirea sensibilității la insulină și scăderea tensiunii arteriale la persoanele sănătoase.

Aceste beneficii pentru sănătate se datorează în mare parte flavonoidelor, compușii bioactivi găsiți în plante, care declanșează producția de oxid nitric, ce dilată vasele de sânge și astfel scade tensiunea arterială. 

În ciuda dovezilor tot mai numeroase privind beneficiile ciocolatei negre pentru sănătate, oamenii de știință care au realizat studiul recomandă interpretarea rezultatelor cu precauție. De asemenea, este important de reținut că doza e foarte importantă. Participanții la studiu au consumat până în 30 de grame de ciocolată neagră pe zi.

Atenție la pește și la produsele din pește! ANSA vine cu recomandări

Indiferent de perioada anului, peștele se află în topul alimentelor preferate de către consumatori. În meniul de sărbători se va regăsi neapărat o rețetă din pește sau din derivatele acestuia. În context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), vine, și în acest an, cu recomandările de rigoare pentru a reaminti consumatorilor despre faptul că, peștele și produsele din pește sunt alimente perisabile care, nefiind depozitate în condiții riguroase, se pot altera ușor și prezintă pericol pentru sănătate, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, specialiștii ANSA îndeamnă consumatorii să se informeze corect și să aleagă, în cunoștință de cauză, peștele și produsele din pește, reieșind din următoarele recomandări:

 Dacă alegeți peștele viu, atenție la:

– semnele de vitalitate;

– tegument: să fie de culoare vie, cu pigment lucios;

– ochii: să fie puțin ieșiți la suprafață, cu pupila neagră, strălucitoare, iar corneea perfect    transparentă;

– branhiile: să fie de culoare roșie-deschisă, cu lamele strălucitoare, bine diferențiate, fără  miros și mucozități;

– solzii: să fie lucioși, cu o cantitate redusă de mucus;

– musculatura: să fie elastică, cu o suprafață netedă, fixată bine pe oase.

Atenție la unitățile de comercializare a peștelui viu!Peștele viu trebuie să fie expus spre vânzare din bazine/containere cu apă limpede și curată, dotate cu dispozitive speciale pentru asigurarea oxigenului necesar!

 Dacă alegeți pește refrigerat eviscerat, observați:

peritoneu: să fie de culoare deschisă, neted, greu de desprins de pe carne.

!!! Evitați peștele cu pigment mat, ochi adânciți în centru, branhii acoperite cu lichid lipicios verziu și cu miros de putrefacție pronunțat. Evitați produsele cu solzii fără luciu, care se desprind ușor de piele, cu musculatura separată de oase, de culoare cenușie murdară!

Peștele congelat (întreg/eviscerat/decapitat):

– temperatura de păstrare nu mai mică de minus -18 °C;

– aspectul exterior întreg, fără deteriorări, dens, cu suprafața curată, uniformă, cu menținerea  calității gustative și a valorii nutritive a peștelui viu;

– după decongelare, consistența peștelui trebuie să fie compactă sau moale, carnea bine  atașată de oase, fără prezența mirosului sau corpurilor străine.

– înainte de consum, peștele necesită în mod obligatoriu să fie eviscerat și prelucrat termic,   

– nu este permisă expunerea spre comercializare a produselor de pește congelate cu acumulări  de gheaţă în exces sau cu glazura de gheaţă discontinuă, netransparentă şi cu aspect  murdar!                                                                      

Peștele prelucrat (produse sărate, produse afumate, pește uscat/pește zvântat, pește marinat, semiconserve din pește, conserve din pește) are aceleași condiții de păstrare, depozitarea însă, se face în încăperi uscate și ventilate.

Peștele afumat la rece :temperatura de păstrare de la -5°C până la 0°C, uscat și uscat-afumat : temperatura de păstrare de la -8°C până la 0°C, iar termenul de valabilitate fiind de până la două luni.

Peștele afumat la cald: temperatura de păstrare este de la minus -2°C până la plus 2°C, iar perioada de până la 72 ore. 

Cutiile de conserve sau semiconservele de pește trebuie să fie ambalate în cutii metalice, din sticlă sau polimerice, ermetic închise, nebombate, nedeformate, fără semne de rugină și urme de sulfură de fier.

Cele mai răspândite neconformități pot fi: coroziunea cutiilor, deformarea cutiilor, bombajul şi lipsa ambalajului ermetic.

La comercializarea caviarului se va lua în considerație:

– aspectul exterior curat, fără țesuturi conjunctive sau coaguli de sânge, fără boabe crăpate;

– consistența elastică, fără gust și miros străin sau modificat (gust amar, metalic, de săpun).

DE REȚINUT! Operatorii din domeniul alimentar, care manipulează peștele și produsele pescărești, vor asigura, obligatoriu, produsele cu certificate care confirmă calitatea lor, țara de origine a materiei prime și termenul de valabilitate. Fiecare consumator este în drept să solicite actele menționate de la operatorii sau vânzătorii din unitățile comerciale.

Stimați consumatori! Procurați produsele alimentare doar din locuri autorizate, care asigură condițiile igienice/sanitare specifice și sunt supuse controlului sanitar – veterinar de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

Alimente fără nutrienți. Le consumi fără rost și îți fac rău

Deși poate nu știai, unele alimente nu aduc niciun beneficiu organismului. Mai mult, ele produc dezechilibre și pot agrava unele afecțiuni preexistente, din cauza conținutului foarte mare de zahăr, grăsimi și calorii „goale” și nici o substanță nutritivă pentru organism, informează unica.md.

Ciocolata albă
Niciunul dintre beneficiile pe care le aduce sănătății ciocolata nu se regăsește și în cazul ciocolatei albe. Aceasta conține unt de cacao, lapte sau smântână, arome și agenți de emulsifiere. Are multe calorii, grăsimi saturate, zahăr. Spre deosebire de ciocolata neagră, care conține mulți antioxidanți datorită conținutului mare de cacao, ciocolata albă nu conține niciun fel de cacao.

Sucurile dietetice
Deși, prin recomandare, ar trebui să aibă un conținut scăzut de zahăr, unele băuturi din această categorie conțin foarte mult zahăr. Berea de ghimbir are un conținut de 32 de grame de zahăr la o cutie, dar alte băuturi dietetice pot ajunge până la 49 de grame de zahăr, la aceeași cantitate de lichid.

Vata pe băț
Vata pe băț conține în totalitate doar zahăr. 30 de grame de vată pe băț conțin 110 calorii și 28 de grame de zahăr. Organizația Mondială a Sănătății a emis o recomandare care prevede ca zahărul adăugat în dietă să nu depășească mai mult de 10% din aportul zilnic de calorii, adică aproximativ 38 de grame de zahăr pentru o persoană a cărei dietă nu depășește 1500 de calorii pe zi. 30 de grame de vată de zahăr înseamnă 73% din limita zilnică admisă.

Pâinea albă
O felie de pâine albă are foarte puțini nutrienți. O singură felie de pâine are în jur de 150 de calorii și un conținut redus de fibre.

Mezelurile
Acestea sunt o bombă calorică sărată: 120 de grame de pastramă crud-sărată de porc conține 33 de grame de grăsimi saturate și peste 3.000 miligrame de sare. Un studiu publicat în European Journal of Cancer în anul 2018 indică faptul că mezelurile sunt asociate cu un risc crescut de a dezvolta cancer la sân. Mezelurile au un conținut foarte mare de grăsimi, nitrați, glutamați și sare.

Untul de arahide dietetic
De obicei, grăsimile din untul de arahide sunt benefice pentru organism și contribuie la buna activitate a inimii. Atunci când grăsimea este îndepărtată sau redusă, sunt adăugate alte ingrediente, așa cum este zahărul. Cel mai simplu este să verifici eticheta atunci când cumperi și să-l achiziționezi pe acela care este făcut doar din alune coapte.

Margarina
Margarina a fost considerată o alternativă mai sănătoasă pentru unt dar multe tipuri de margarină conțin ulei parțial hidrogenat, un ingredient periculos, care conține grăsimi trans. Aceste grăsimi sunt responsabile pentru creșterea nivelului colesterolului „rău”, LDL, pentru scăderea nivelului de colesterol bun, HDL, și pentru creșterea riscului de accident vascular. În loc de margarină poți folosi o cantitate mică de ulei de măsline extravirgin sau ulei de cocos.

Fructele conservate în sirop
Fructele sunt o componentă esențială a unei diete echilibrate dar este foarte important felul în care sunt preparate. Atunci când cumperi compoturi, este recomadat să citești eticheta, pentru a vedea ce cantitate de zahăr conține produsul respectiv. Cele mai bune sunt fructele conservate în suc propriu sau în apă.

Brânzeturile procesate
Brânzeturile pasteurizate și procesate există pe piață de mai bine de 100 de ani. Faptul că se topesc, le-a transformat într-un ingredient nelipsit din sendvișurile la grătar sau din preparatele pe bază de paste și brânză dar, fiecare 30 de grame de brânză vin la pachet cu 100 de calorii și 350 miligrame de sare, în funcție de brand. Lista nu se oprește aici, ea mai coținând emulsificatori, agenți de îngroșare, coloranți artificiali și potențatori de aromă.

Băuturile energizante
Foarte populare printre adolescenți, băuturile energizante au un conținut foarte mare de zahăr. Pe lângă acesta, mai conțin cofeină, care poate determina creșterea ritmului cardiac, declanșarea stărilor de anxietate și problemelor stomacale, și guarana, un stimulent asemănător cofeinei.

Doi copii de 13 și 14 ani au pătruns în curtea unei gospodării și au răpit furat un Volkswagen
Articolul anterior
Ninge abundent în mai multe regiuni ale țării și în Capitală. Poliția vine cu recomandări către șoferi
Articolul următor