Astăzi și mâine, în intervalul orelor 07:00 – 21:00, cetățenii români din Republica Moldova participă la Alegerile Prezidențiale din România, informează unica.md.
În acest context, Inspectoratul General al Poliției informează că polițiștii sunt la datorie pentru acordarea suportului pe segmentul asigurării ordinii publice și pazei secțiilor de votare.
Iată locațiile cu cele 59 de secții de votare deschise în țara noastră, unde vă puteți exercita dreptul la vot.
Val de cutremure în România, câteva zile la rând
Un val de cutremure au avut loc marți dimineața în România. Unul a fost în Buzău, iar două seisme s-au produs tot în această dimineață, în Vrancea. Toate aceste seisme vin după un alt cutremur care a avut loc pe data de 23 februarie tot în Vrancea, scrie evz.ro.
Val de cutremure în această dimineață în Buzău și Vrancea
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anunțat că primul seism s-a produs la ora 3:21, în Vrancea, fiind un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.8, la adâncimea de 77.7km.
Specialiștii spun că seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 44km V de Focsani, 65km N de Buzău, 66km E de Sfantu-Gheorghe, 78km E de Brasov, 97km S de Bacau, 97km NE de Ploiesti, 99km SV de Barlad.
Al doilea cutremur a avut loc la ora 3:27, în Vrancea, având o magnitudine ml 2.9 și o adâncime de 74.9 km. A fost un seism de intensitate slabă.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 42km V de Focșani, 67km E de Sfantu-Gheorghe, 68km N de Buzau, 81km E de Brasov, 93km S de Bacau, 96km SV de Barlad.
Un alt cutremur a avut loc zona Vrancea, Buzău
Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, un alt cutremur a avut loc la ora 4.32 în județul Buzău. Acesta a avut magnitudinea 3,2 și s-a produs la adâncimea de 130 de kilometri.
Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor Focșani (48 km), Buzău (51 km), Sfântu Gheorghe (70 km), Brașov (77 km), Ploiești (82 km).
De asemenea, tot pe 25 februarie 2025, la ora 04:33:00 (ora locală a României), s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.3, la adâncimea de 118.1 km.
Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 47km NV de Buzau, 51km V de Focsani, 71km SE de Sfantu-Gheorghe, 76km E de Brasov, 77km NE de Ploiesti.
Val de cutremure în România
Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, pe data de 23 februarie 2025 la ora 12:47:25 (ora locală a României) s-a produs în zona seismică Vrancea, un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.2, la adâncimea de 65.0km.
Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 32km NV de Focsani, 76km SV de Barlad, 78km S de Bacau, 79km N de Buzau, 81km E de Sfantu-Gheorghe, 98km E de Brasov, informează infp.ro.
ULTIMA ORĂ! Incendiu puternic la Bălți: Patru echipaje de pompieri au intervenit la fața locului
Un incendiu de vegetație a izbucnit marți, 25 februarie, lângă Lacul Orășenesc din municipiul Bălți. La fața locului au intervenit patru echipaje de pompieri pentru a stinge focul, scrie realitatea.md.
Potrivit Inspectoraratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) flăcările au cuprins o zonă cu stufăriș. Din fericire, victime nu au fost înregistrate. Circumstanţele cazului urmează a fi stabilite ulterior.
Constituția R. Moldova, inclusă în premieră în CODEX-ul Constituțional european
Astăzi, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat la evenimentul aniversar care marchează 30 de ani de la înființarea Curții Constituționale. Cu această ocazie, a fost lansată și cea de-a doua ediție a CODEX-ului Constituțional, o colecție de constituții ale statelor europene, în care, pentru prima dată, a fost inclusă și Constituția Republicii Moldova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
În discursul său, Președinta Maia Sandu a subliniat importanța acestui moment și a transmis un mesaj de felicitare Curții Constituționale:„Felicit Curtea Constituțională pentru trei decenii de activitate și le doresc judecătorilor curaj și putere de muncă în misiunea lor crucială – aceea de a apăra democrația și statul de drept.’’
De asemenea șefa statului a salutat includerea constituției noastre în CODEX: „Această includere reflectă determinarea noastră de a avansa pe drumul aderării la Uniunea Europeană și al consolidării democrației. Dar știm că o democrație solidă nu se bazează doar pe legi scrise – ea trebuie protejată zilnic. Un stat de drept puternic înseamnă o justiție independentă, o luptă hotărâtă împotriva corupției și apărarea democrației de manipulare și minciuni”.
Evenimentul aniversar a reunit oficiali de rang înalt, reprezentanți ai sistemului judiciar și experți în drept constituțional din țară și din străinătate, care au discutat despre provocările și perspectivele justiției constituționale în Republica Moldova.