Înmormântările nu vor mai fi la fel. Sicriul ar putea fi interzis

Creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră îngrijorează tot mai mult oamenii de știință. Motivele sunt multiple. Dar unul dintre ele se reflectă strict la individul uman, la viața, dar și la moartea lui. Spre exemplu, o incinerare cu gaz produce emisii de dioxid de carbon echivalente unui zbor dus-întors de la Londra la Paris, scrie evz.ro.

Aproximativ 80% dintre cei care mor în Marea Britanie sunt incinerați în fiecare an, potrivit unui raport al firmei de consultanță pentru carbon, Planet Mark. Dar și înmormântările tradiționale pot polua.

 Sicriele nebiodegradabile sunt adesea făcute cu substanțe chimice nocive, iar cadavrele sunt îmbălsămate folosind formaldehidă: o substanță care este toxică și care se poate scurge în sol.

Într-un sondaj recent al Co-op Funeralcare, realizat de YouGov, o persoană din 10 a declarat că ar dori o înmormântare mai „ecologică”.

Giulgiu în loc de sicriu

„Nu vreau ca ultimul meu act pe această planetă să fie un act poluant”, explică Rachel Hawthorn, o rezidentă din Hebden Bridge, West Yorkshire, Marea Britanie.

Se pregătește să își facă propriul giulgiu de înmormântare pentru că este îngrijorată de impactul pe care îl au asupra mediului înmormântările și incinerările tradiționale.

„Încerc din greu în viața mea să reciclez, să consum mai puțin și să trăiesc într-un mod prietenos cu mediul, așa că vreau ca și moartea mea să fie la fel”, adaugă ea.

Femeia în vârstă de 50 de ani consideră că giulgiul poate să elimine necesitatea unui sicriu.

Morminte mai puțin adânci

De asemenea, Rachel se ocupă cu sprijinirea persoanelor aflate pe moarte, precum și a celor dragi acestora, pentru a face alegeri informate în ceea ce privește îngrijirea funerară.

„Vreau ca mai mulți oameni să știe că există opțiuni și că nu trebuie să ajungem într-o cutie”, spune ea, potrivit BBC.

Practica de a săpa morminte la o adâncime de 2 m datează cel puțin din secolul al XVI-lea și se crede că a fost o măsură de precauție împotriva ciumei.

Când va veni vremea lui Rachel, aceasta dorește o înmormântare naturală, ceea ce înseamnă utilizarea unui sicriu sau a unui giulgiu biodegradabil într-un mormânt mai puțin adânc.

Straturile superioare ale solului conțin microbi mai activi, astfel încât cadavrele se pot descompune în aproximativ 20-30 de ani, în loc de până la 100 într-un mormânt tradițional.

Titluri de onoare mai multor angajați din domeniile educație, ordine publică, mediu, cultură și sport din partea Maiei Sandu

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a oferit titluri de onoare mai multor persoane în semn de profundă apreciere a meritelor deosebite față de statul Republica Moldova și a înaltei măiestrii profesionale. Printre cei decorați de Președintă se numără mai mulți comisari și angajați ai Inspectoratului de Carabinieri, ai întreprinderilor silvice, Serviciului Fiscal, Curții de Conturi, oameni de artă, antreprenori și profesori, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Președinta și-a exprimat recunoștința față de persoanele care, prin devotament și profesionalism, contribuie la dezvoltarea Republicii Moldova.

„Apreciem munca dumneavoastră de zi cu zi. Nu obosiți să o faceți excelent, pentru că în primul rând aici avem excelență de la care trebuie să învățăm și pe care trebuie să o răspândim. Doar cu oameni ca dumneavoastră vom reuși să unim societatea, doar cu oameni ca dumneavoastră vom reuși să avem grijă de comunitățile noastre și de țara noastră”, a subliniat șefa statului.

Președinta Maia Sandu a mai adăugat că anul 2024 a fost un an cu realizări remarcabile, dar și cu lecții valoroase. „Cu toții ne dorim să trăim într-o țară liberă, democratică, într-o țară unde oamenii au oportunități să câștige, să rămână acasă, să poarte de grijă celor dragi, într-o țară în care ne simțim în siguranță și într-o țară care are grijă de natură, de pământ, de calitatea apei, de calitatea aerului. Inclusiv lupta împotriva corupției este un domeniu pe care astăzi îl vom premia. Cu toții reprezentați ce are mai bun țara noastră, vă mulțumesc pentru aceasta, să nu obosiți, să nu renunțați și să-i ajutați și pe cei din jurul dumneavoastră să învețe cum să facă lucrurile frumos, așa cum le faceți dumneavoastră”, a punctat șefa statului. 

Wizz Air începe recrutările în Republica Moldova: oferă salarii de mii de euro

Wizz Air, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa Centrală și de Est, anunță angajări în Republica Moldova. Începând cu ianuarie 2025, compania va recruta piloți și stewardese pentru baza operațională de la Chișinău, scrie bani.md.

Potrivit unui anunț al reprezentantului Wizz Air, Andras Rado, recrutările vor începe din ianuarie 2025.

Potrivit datelor companiei, însoțitorii de bord vor putea câștiga aproximativ 1.000 de euro pe lună, în timp ce piloții vor beneficia de salarii semnificative. Conform datelor oficiale, un comandant de navă poate înregistra un salariu anual de până la 81.000 de euro, în timp ce adjunctul comandantului va încasa până la 26.000 de euro pe an. ctive fac parte dintr-o strategie de recrutare ce reflectă expansiunea companiei în regiune și angajamentul față de atragerea unui personal de înaltă calitate.

Compania aeriană Wizz Air a anunţat lansarea a trei curse noi de pe Aeroportul Internaţional Chişinău către Barcelona, Spania, Larnaka, Cipru şi Wroclaw, Polonia. Operatorul aerian susține că baza operațională de la Chișinău va fi completată cu încă o aeronavă de tip Airbus 320.

Vânt puternic în nordul și centrul țării! Meteorologii au emis COD GALBEN

Meteorologii au emis un avertisment Cod galben de vânt în nordul și centrul țării. Avertizarea va intra în vigoare astăzi, 17 decembrie, la ora 10:00, și se va menține până la ora 24:00, informează unica.md.

Astfel, în intervalul menționat, se prevăd intensificări ale vântului nord-vestic în rafale de până la 15-20m/s.

În acest context, Primăria Chișinău face apel către locuitorii și oaspeții capitalei să dea dovadă de prudență, pentru a preveni eventuale incidente, cetățenii sunt îndemnați să evite arborii bătrâni, inclusiv parcarea automobilelor sub aceștia.

Lista celor mai slabe parole. Pot fi sparte într-o secundă
Articolul anterior
Reținut după ce a prejudiciat o companie cu peste 2 milioane de lei
Articolul următor