Implantul cerebral care devansează cipurile lui Elon Musk în cursa pentru citirea gândurilor. Este pe cale să transforme nenumărate vieți

După ce a primit finanțare de la guvernul SUA și doi miliardari, Bill Gates și Jeff Bezos, Tom Oxley crede că startup-ul său, Synchron, este pe cale să transforme nenumărate vieți cu o tehnologie care este mult mai ușor de instalat decât cipurile cerebrale ale lui Elon Musk, scrie The Times citat de digi24.ro.

Când s-a înscris pentru proces, Philip O’Keefe a știut că nu mai are timp. Fusese diagnosticat cu scleroză laterală amiotrofică (ALS), o formă fatală de boală a neuronului motor care provoacă paralizie. Nu-și mai putea mișca mâinile. Cu toate acestea, chiar înainte de Crăciunul din 2021, el a „tastat” un mesaj revoluționar pe o tabletă: „Bună, lume! Tweet scurt. Progres monumental.”

A ales literele folosind doar gândurile sale, care fuseseră citite de un dispozitiv pe care un chirurg îl poate implanta în creierul unei persoane în 20 de minute. Sistemul a fost dezvoltat de Synchron, un start-up condus de Tom Oxley, care este și neurolog la Spitalul Mount Sinai din New York. El crede că ar putea ajuta 100 de milioane de oameni din întreaga lume care nu pot opera dispozitive digitale pentru că nu își pot folosi mâinile. Inclusiv pacienții care au suferit accidente vasculare cerebrale și leziuni ale măduvei spinării și alții cu distrofie musculară, paralizie cerebrală și artropatie severă. Concurența în acest domeniu „interfață creier-computer” se încinge, compania de implanturi cerebrale Neuralink lui Elon Musk recrutând primul pacient uman în acest an. Oxley crede că Synchron este pe cale să transforme nenumărate vieți cu o tehnologie care este mult mai ușor de instalat decât „cipurile creierului” ale lui Musk. „Neurotehnologia trece printr-o revoluție”, a spus el. „Va avea un impact uriaș.”

Accesarea creierului Ideea își are rădăcinile acum două decenii, când Oxley era la facultatea de medicină din Australia cu Rahul Sharma, un alt co-fondator al Synchron, care este acum profesor asociat de medicină la Universitatea Stanford din California. Ca student, Sharma a fost atras de „cardiologia intervențională”, în care chirurgii folosesc instrumente pe bază de cateter – tuburi lungi și subțiri care pot fi împinse prin vene și artere – pentru a rezolva problemele cardiovasculare. Una dintre aceste proceduri implică introducerea unui tub mic de plasă de sârmă, numit stent, într-o arteră pentru a o deschide. Dispozitivul este lăsat permanent pe loc pentru a permite sângelui să curgă mai liber.

În timp ce Oxley și Sharma discutau între ei și dezbăteau diferite probleme, au început să se întrebe dacă un dispozitiv de tip stent ar putea fi introdus, tot prin intermediul vaselor de sânge, în interiorul craniului. Oamenii de știință au demonstrat deja potențialul de a urmări activitatea electrică a creierului pacienților paralizați și apoi de a folosi aceste semnale pentru a controla dispozitivele din exterior. Dacă un stent conceput pentru vasele de sânge ale creierului conținea un set de electrozi, au argumentat ei, ar putea fi folosit pentru a capta „zumzetul” activității electrice care are loc pe măsură ce diferite grupuri de neuroni sau celule nervoase devin active.

Acest lucru ar oferi, într-un sens limitat, o cale către gândurile unei persoane. A fost, cel puțin în termeni de neuroștiință, o idee convingător de simplă și una pe care investitorii trebuiau să parieze. Synchron a strâns 130 de milioane de dolari, potrivit site-ului Crunchbase. În 2022, Gates și Bezos făceau parte dintr-un grup care a investit 75 de milioane de dolari. În momentul în care miliardarii au pariat pe start-up, Oxley și colegii săi vedeau rezultate promițătoare de la primele lor teste pe oameni.

„Un nou orizont”

Tehnologia nu ar fi fost posibil[ fără un inginer biomedical premiat numit Nicholas Opie. Australianul este una dintre figurile cheie responsabile pentru proiectarea și construirea „stentrode”, hardware-ul pe care Synchron îl folosește pentru a atinge mintea. Un stentrode este format dintr-un tub mic de plasă metalică prevăzut cu senzori cu electrozi. Este învelit într-o teacă și trecut printr-un vas de sânge care hrănește creierul. Primul studiu uman a fost pe Graham Felstead, un australian în vârstă de 75 de ani, cu scleroză laterală amiotrofică (ALS). Dispozitivul a fost trecut mai întâi printr-o incizie minusculă din gâtul lui, împins în sus prin vena jugulară și apoi într-un alt vas de sânge din interiorul creierului, sinusul sagital superior. Un studiu recent a arătat că procedura durează acum, în medie, aproximativ 20 de minute. Ar putea fi făcută ca o procedură în ambulatoriu, spune Oxley.

Odată ce a fost sigur că era în locația corectă, chirurgul care a efectuat operația pe Felstead a dezvelit stentrode-ul, ceea ce a permis ca plasa să se extindă pentru a se potrivi perfect pe pereții vasului de sânge. Din această poziție, a putut să asculte grupurile țintă de celule ale creierului. Un fir a trecut înapoi prin venă de la stentrode la un mic dispozitiv care era încorporat în pieptul lui Felstead. Acesta a transmis datele capturate de stentrode prin bluetooth către un computer exterior, care le-a descifrat. Regiunea creierului său care fusese vizată a fost cortexul motor, o bandă de țesut care trece de la ureche la ureche peste vârful capului. A fost mult timp un punct fierbinte pentru cercetarea implanturilor cerebrale, pentru că fiecare mișcare intenționată a unui membru este precedată de o rafală de activitate electrică undeva de-a lungul acestuia. Cel de-al doilea pacient al companiei, O’Keefe, l-a instalat în 2020. Când a început să funcționeze, el l-a descris ca atunci când„te trezești în dimineața de Crăciun pentru și vezi că toate cadourile de sub brad sunt ale tale”. Înainte să moară vara trecută, el a spus că omenirea privea spre un „nou orizont”.

Când Opie a început proiectul Synchron, s-a gândit că pacienții îi vor cere membre bionice și exoschelete controlate de gândire. De fapt, el a descoperit că posibilitatea de a folosi un smartphone este adesea în fruntea listei. A fost uimit de modul în care ceva atât de simplu precum trimiterea de mesaje pe WhatsApp poate transforma calitatea vieții cuiva. „Ei pot intra online și pot face cumpărături și activități bancare și pot comunica cu cei dragi”, a spus el. Între timp, știind că sunt acum doar la un mesaj text distanță, le-a oferit îngrijitorilor acestor pacienți o nouă libertate.

Vor intra pe piața de masă cipurile pentru creier?

Oxley nu este îngrijorat de o apocalipsă AI. Dar el are ceva în comun cu Musk: amândoi cred că interfețele creier-calculator ar putea, în curând, să fie instalate în milioane de oameni. În Marea Britanie, organul de supraveghere a informațiilor a sugerat că vor fi necesare reguli pentru a reglementa tehnologiile de interfață a creierului. Imaginați-vă, de exemplu, o tehnologie care v-ar putea monitoriza nivelurile de concentrare. Ați dori ca angajatorul dumneavoastră să aibă voie să ceară să îl porți? Oxley spune că s-ar putea gândi să-și monteze propriul stentrode într-o zi, dar numai dacă este sigur că datele culese din creierul său vor rămâne private. Când le-a prezentat investitorilor, el a făcut o analogie cu modul în care tratamentele cu laser pentru ochi au devenit o rutină. „Chirurgia ochilor Lasik a fost o tehnologie care acum 30 de ani era considerată a fi foarte înfricoșătoare”, a spus el. „Dar a crescut și a devenit foarte eficient și ajută ca o funcție de bază a creierului tău să funcționeze mai bine: vederea. Inițial a fost considerat a fi riscant. Și acum cred că există aproape un milion de proceduri pe an – care nu ar putea fi făcute niciodată dacă ar fi efectuate în sala de operație.”

Instalarea unui stentrode poate fi mai complicată, dar el crede că procesul poate fi scalat într-un mod similar. Deci la ce ar putea fi folosit? Accentul se pune deocamdată pe aplicațiile terapeutice și restabilirea comunicării la pacienții paralizați. Dar pare deschis la ideea că implanturile cerebrale le-ar putea oferi oamenilor abilități nemaivăzute până acum. „Nu poți să captezi niciodată ce se întâmplă în creierul tău când folosești cuvinte”, a spus el. O altă ieșire, „o ieșire directă din creier”, ar putea remedia acest lucru. „Este departe, sunt lucuri de tipul science-fiction. Dar cred că există o dorință ca oamenii să se conecteze. Asta va conduce.”

Cazul copilei care a stat o noapte la marginea unei păduri, alături de un cățel care a păzit-o, i-a copleșit pe polițiști

Cazul copilei care s-a rătăcit, zilele trecute, și a stat o noapte la marginea unei păduri, alături de un cățel care a păzit-o, i-a copleșit pe polițiști.

Zilele trecute, o copilă din Dubăsari, care a dispărut o noapte ântreagă, a fost găsită la marginea unei păduri, alături de un câine.

Toată noaptea, polițiștii din Dubăsari au căutat o minoră dintr-o localitate din raion, după ce, în jurul orei 20:00, mama acesteia a anunțat că fata a plecat la bunica într-un alt sat, iar după patru ore de la plecare, copila nu a mai ajuns la destinație. Pentru că fata nu avea telefon la ea, coordonatele sale nu puteau fi stabilite.

După o noapte întreagă de căutări, în dimineața de 4 ianuarie, în jurul orei 09:40, fata a fost găsită într-un lan de la marginea pădurii, acolo unde a petrecut toată noaptea. Aceasta nu a fost victima vreunei infracțiuni.

Fata a ales un drum mai scurt, prin pădure, dar s-a rătăcit. Copilei i s-a alăturat un câine care a stat lângă ea toată această perioadă.

Cazul i-a copleșit pe polițiști, așa că aceștia au venit cu un mesaj plin de emoție:

”Vă amintiți cazul fetiței care, după o noapte de căutări, a fost găsită la marginea pădurii, alături de cățelul care i-a fost sprijin și protector?

Acea misiune de căutare a lăsat o amprentă profundă în sufletele colegilor noștri din Dubăsari, iar de Crăciun, polițiştii au decis să le facă o vizită surpriză celor doi prieteni.

I-au găsit în curtea casei jucându-se, o imagine care topește inimi și demonstrează că bunătatea, loialitatea și prietenia nu au nevoie de cuvinte

Fetița l-a numit pe noul ei prieten “Oreo”, un nume pe care îl strigă acum cu drag și recunoștință.”, se arată în mesajul Poliției.

A fost stabilită data alegerilor prezidențiale din România

Alegerile prezidențiale din România vor avea loc în 4 și 18 mai, primul și respectiv al doilea tur de scrutin, a decis, miercuri seara, coaliția de guvernare. Partidele din coaliție au reconfirmat și susținerea pentru candidatura lui Crin Antonescu la Președinție, scrie g4media.ro.

Anunțul a fost făcut într-un comunicat de presă, după ședința coaliției.

„În prima ședință a Coaliției din acest an, formațiunile politice au convenit ca primul tur al alegerilor prezidențiale să aibă loc la data de 4 mai, iar turul al doilea să aibă loc la data de 18 mai.

Decizia ține cont de nevoia ca turul I al alegerilor să aibă loc în același timp cu alegerile parțiale din anumite județe (alegeri pentru primari în 13 comune, pentru Primăria Bușteni, Primăria Zalău și Consiliul Județean Bihor) și cu necesitatea ca datele alegerilor să nu se suprapună cu sărbătorile de Paște și Florii”, se arată în comunicat.

Săptămâna viitoare Guvernul va adopta Ordonanța de Urgență și Hotărârea de Guvern necesare respectării deciziilor coaliției, precizează sursa citată.

Campania și alegerile ar urma astfel să fie organizate după Paște, celebrat în 20 aprilie atât de ortodocși, cât și de catolici.

Reamintim că PNL, UDMR și partidele de opoziție au cerut public ca alegerile prezidențiale să fie organizate înainte de Paște, dar PSD a temporizat calendarul.

Curtea Constituțională (CCR) a decis pe 6 decembrie anularea alegerilor prezidențiale, potrivit unui comunicat. CCR nu a explicat motivele, dar decizia a venit după desecretizarea informațiilor de la serviciile secrete care au documentat imixtiunea unui ”actor statal” în campania candidatului Călin Georgescu.

CCR a mai decis că procesul electoral pentru alegerea președintelui României va fi reluat în integralitate, guvernul urmând să stabilească o nouă dată. Acest lucru înseamnă că alegerile vor fi luate de la zero, candidații trebuind să se înscrie din nou și trebuind să treacă prin procesul de validare de la Biroul Electoral Central.

Anularea alegerilor a avut loc pe fondul desecretizării informațiilor de la serviciile secrete, care au indicat ingerința Rusiei în alegeri.

Pentru câte zile mai are gaz Transnistria

Regiunea transnistreană, deconectată de la livrările Gazprom, mai are gaze pentru 24 de zile, potrivit datelor prezentate miercuri în aşa-zisul Consiliu de Securitate de la Tiraspol, convocat de liderul separatist Vadim Krasnoselski, scrie safenews.md.

Localităţile din stânga Nistrului consumau în medie 270 de mii de metri cubi de gaze pe zi, iar în acest moment regiunea transnistreană mai are o rezervă de 13 milioane de metri cubi.

În contextul crizei energetice, întreprinderile din regiune sunt încurajate să îşi desfăşoare activitatea în timpul nopţii, când consumul de energie este mai redus.

Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, care funcţionează acum pe bază de cărbune, poate produce un maxim de 150 MW, din care 23 MW sunt necesari pentru propriile procese. Diferenţa este completată de energia generată de hidrocentrala de la Dubăsari.

În partrea dreaptă a Nistrului, necesarul de energie electrică pentru data de 8 ianuarie era acoperit integral pentru ziua de miercuri, potrivit companiei de stat Energocom. „Pentru ziua miercuri, 8 ianuarie, este preconizat un consum comparabil de energie electrică cu ziua de 7 ianuarie. SA Energocom a rezervat integral capacitatea comercială la hotarul cu România pentru a acoperi necesarul de consum. Astfel, pe lângă producţia locală de la centralele de termoficare din Chişinău şi Bălţi, sursele de energie regenerabile locale, restul electricităţii va fi achiziţionată din import şi de pe bursă”, a anunţat Energocom, relatează NewsMaker.

Deficitul de curent electric al malului drept al Nistrului (controlat de autorităţile constituţionale) este asigurat din importuri, preponderent din România.

Incendiu violent într-un cartier de lux de la periferia Los Angeles: a fost declarată stare de urgenţă, iar zeci de mii de oameni au fost evacuați
Articolul anterior
Şapte tipuri de cancer sunt legate de consumul de alcool
Articolul următor