Încă un dosar de rezonanță finalizat: Ce incriminări i se aduc lui Veaceslav Platon

Procuratura Anticorupție informează că a finalizat prezentarea probelor în susținerea învinuirii în privința lui Veaceslav Platon, conform cărora acestuia i se incriminează că, fiind gestionar și beneficiar al unor companii, având intenția de a sustrage mijloace financiare de la Banca de Economii SA, a săvârșit infracțiunea de escrocherie și infracțiunea de spălare de bani în proporții deosebit de mari (art. 190 alin. (5), 243 alin. (3) lit. b) Cod penal), informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Procuratura Anticorupție informează că a finalizat prezentarea probelor în susținerea învinuirii în privința lui Veaceslav Platon, conform cărora acestuia i se incriminează că, fiind gestionar și beneficiar al unor companii, având intenția de a sustrage mijloace financiare de la Banca de Economii SA, a săvârșit infracțiunea de escrocherie și infracțiunea de spălare de bani în proporții deosebit de mari (art. 190 alin. (5), 243 alin. (3) lit. b) Cod penal). 

În cadrul ședințelor de judecată au fost audiați 10 martori, precum și au fost examinate un șir de  procese-verbale și documente. Prezentarea probelor a durat mai mult timp, din motivul tergiversării examinării cauzei de către partea apărării, care adesea prezentau cereri de amânare a ședințelor sau nu se prezentau în fața instanței, fapt pentru care au fost sancționați de către instanța de judecată. Totodată, acuzatorii au întâmpinat dificultăți în asigurarea prezentării martorilor, iar, din cauza complexității cauzei penale, audierea martorilor în ședințe dura mai mult timp decât de obicei, astfel încât audierea unui martor se efectua pe parcursul a 3-4 ședințe. 

La fel, faza ședinței preliminare a durat o perioadă îndelungată, în care partea apărării a prezentat multiple cereri față de instanță, inclusiv cereri de recuzare a președintelui completului, precum și cereri de comisii rogatorii care au fost acceptate de instanța de judecată, astfel încât instanța a expediat în adresa autorităților competente comisii rogatorii în mai multe state.

În continuare urmează să fie examinate probele apărării.

Investiții-record de 8 miliarde de lei: Bugetul +PLUS a fost aprobat de Guvern

Guvernul R. Moldova a aprobat astăzi „Bugetul +PLUS” – cel mai mare pachet financiar alocat vreodată pentru investiții și creștere economică. Premierul Dorin Recean a anunțat că suma totală a acestui pachet se ridică la aproximativ opt miliarde de lei, fiind structurat pe două dimensiuni principale: sprijinul energetic și dezvoltarea economică, scrie stiri.md.

Potrivit prim-ministrului, prima componentă a pachetului, dedicată domeniului energetic, include mai multe forme de sprijin destinate populației, întreprinderilor și instituțiilor publice, transmite Știri.md.

Mai exact acestea sunt:

  • Compensații în factură pentru primii 110 kWh consumați;
  • Compensații monetare pentru încălzire pentru gospodăriile vulnerabile;
  • Ajutor financiar pentru întreprinderile agroalimentare afectate de creșterea costurilor;
  • Suport pentru autoritățile publice locale (APL), destinat spitalelor, grădinițelor, școlilor și altor instituții sociale;
  • Investiții în eficiența energetică, pentru reducerea consumului și a costurilor pe termen lung;
  • Ajutor special pentru familii cu ocazia sărbătorilor pascale.

Investiții strategice pentru dezvoltare economică

Dorin Recean explică că a doua componentă a bugetului vizează proiecte menite să stimuleze economia și să îmbunătățească infrastructura națională.

Printre cele mai importante măsuri adoptate se numără:

  • Un miliard de lei pentru modernizarea drumurilor locale din circa 100 de localități, alături de 230 de proiecte regionale;
  • Un miliard de lei pentru reabilitarea a 200 km de drumuri regionale și raionale;
  • 200 de milioane de lei pentru modernizarea școlilor, inclusiv pentru îmbunătățirea cantinelor, în vederea implementării alimentației gratuite în gimnazii, începând cu 1 septembrie 2025;
  • 200 de milioane de lei pentru sprijinirea a 700 de antreprenori, care vor primi finanțare pentru dezvoltarea afacerilor și crearea de locuri de muncă;
  • 200 de milioane de lei pentru susținerea agricultorilor, un sector vital al economiei naționale;
  • 60 de milioane de lei pentru tinerii angajați, sub forma unui supliment salarial de 3.000 de lei pentru cei aflați la primul loc de muncă;
  • 100 de milioane de lei pentru proiecte ecologice, inclusiv pentru achiziționarea de utilaje pentru colectarea deșeurilor în 130 de localități;
  • 85 de milioane de lei pentru reabilitarea infrastructurii feroviare, incluzând căile de acces de la Cantemir spre podul feroviar Fălciu și segmentul Văleni. Aceste reparații vor permite restabilirea transportului de mărfuri pe ruta feroviară Giurgiulești-Cahul-Chișinău, facilitând comerțul și transportul a peste 300.000 de tone de marfă anual.

Premierul Dorin Recean a subliniat că implementarea acestui pachet bugetar ambițios este posibilă datorită sprijinului oferit de Uniunea Europeană și partenerii externi.

„Anume banii oferiți de UE – gratuiți – ne permit să oferim compensații semnificative la lumină și căldură”, a declarat Dorin Recean.

Mașină de poliție implicată într-un accident, la Bălți

Un accident rutier s-a produs în această dimineață la intrarea în municipiul Bălți, după ce un microbuz a lovit din spate o mașină de poliție, scrie pulsmedia.md.

În urma impactului din spate, autospeciala IGP, dar și microbuzul, au fost avariate și au rămas blocate pe carosabil, scrie NordInfo.MD.

Circumstanțele accidentului urmează să fie stabilite de oamenii legii.

Mărfuri nedeclarate de sute de mii de lei, depistate de ofițerii vamali în a doua linie de control

Cazul a fost documentat de ofițerii Echipelor mobile ale Serviciului Vamal, după ce au stopat pentru verificare un autocar de model „Setra S415”, în apropierea localității Leușeni. Autocarul se deplasa din Marea Britanie, fiind condus de un bărbat în vârstă de 41 de ani, cetățean al Republicii Moldova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În urma controlului vamal efectuat, în remorca acestuia, cât și în compartimentul destinat bagajelor au fost descoperite mai multe bunuri ce nu au fost declarate la trecerea frontierei vamale.

Acestea s-au dovedit a fi ale șoferului și ale unui pasager, un conațional de 25 de ani. Printre bunurile depistate se numără pompe de căldură, aparate de uz casnic, băuturi alcoolice exclusiviste, accesorii pentru termocentrale.

Bunurile cu o valoare estimată de aproximativ 350.000 de lei, au fost ridicate și sunt pasibile confiscării, iar persoanele implicate riscă sancțiuni contravenționale.

Dosarul „Kuliok”: Procuratura a prezentat toate probele, iar avocaţii lui Dodon cer audierea a peste 190 de martori
Articolul anterior
Adevărul neștiut despre ouăle din magazine/P
Articolul următor
Close menu