Doi agenți ruși ar fi fost declarați indezirabili în R. Moldova pe o perioadă de 5 ani

După ce au aterizat pe Aeroportul Internațional Chișinău la începutul lunii februarie, doi agenți ai serviciilor secrete rusești, care activau sub acoperirea companiei Lukoil, ar fi fost declarați indezirabili pentru cinci ani în Republica Moldova, transmite agenția de presă IPN.

Informația a fost confirmată Agenției de cel puțin două surse care au legătură cu Aeroportul Internațional Chișinău și structurile de forță. Sursele insistă că după incident unii actori politici din țară insistă ca compania Lukoil în Moldova să fie analizata în cadrul Consiliului de Investitii Strategice și “luată decizia de a scoate capitalul rus din Moldova”. 

Cum au ajuns în Moldova

Cei doi ar fi ajuns în Republica Moldova din România, unde la fel au fost declarați indezirabili, transmite Newsweek.ro într-o investigație jurnalistică, publicată luni, 24 februarie. 

Investigația dezvăluie o operațiune de contraspionaj în care doi agenți ruși au fost opriți din drum în timp ce încercau să spioneze în România sub acoperirea companiei Lukoil. 

Materialul scoate la iveală modul în care cei doi încercau să folosească compania rusească Lukoil pentru a-și masca adevărata misiune.

Newsweek publică și numele acestor doi angajați. Unul ar fi Kirill Shliakhov care a mai făcut o încercare pe 22 februarie de a pătrunde în România. 

Publicația românească scrie că deși are numai 51 de ani (este născut pe 14 mai 1973), Shliakhov este deja pensionar militar. Are gradul de colonel în rezervă al GRU, serviciul special de informații al Forțelor Armate ale Federației Ruse.

Odată ieșit la pensie, Shliakhov a fost cooptat imediat în structura de securitate a Lukoil, a doua cea mai mare companie rusească din domeniul energiei, după Gazprom. 

Întors din drum acum două zile de autoritățile române, Shliakhov a mai fost la București, chiar la începutul acestei luni. El a sosit atunci însoțit de cetățeanul rus Sergei Markov.

Născut pe 3 decembrie 1973, Markov a fost și el ofițer GRU. Și Markov, și Shliakhov sunt subalternii lui Vadim Pyatiletov, care este șeful departamentului de securitate al Lukoil. Acesta este general în rezervă și fost șef al biroului FSB din regiunea Tyumen. Acesta potrivit Newsweek, ar coordona agenții din statele în care Lukoil activează, inclusiv România.

Motivația oficială a refuzului, oferită de autoritățile române este de „implicare în activități neconforme cu motivul vizitei”. Formula reprezintă un eufemism birocratic pentru activități de spionaj, scrie sursa citată.

În Republica Moldova ar putea fi interzise protestele, evenimentele publice culturale sau religioase

În Republica Moldova ar putea fi interzise evenimentele publice culturale, artistice, sportive, religioase, de divertisment și comerciale prin care se urmărește chemarea la agresiune militară, subminarea securității naționale și integrității teritoriale a Republicii Moldova, propagarea „defăimării țării” etc.



Decizia cu privire la interdicție va fi luată de instanță. Prevederile respective se regăsesc într-un proiect de lege elaborat de Ministerul Afacerilor Interne și publicat pentru consultări publice până pe 22 aprilie, transmite Newsmaker.

În nota de fundamentare se menționează că proiectului de lege reglementează modalitatea de organizare și desfășurare doar a evenimentelor cu caracter religios, sportiv, cultural-artistic, de divertisment și comercial. Proiectul de lege stipulează responsabilitățile organizatorilor, instituțiilor statului și oamenilor legii în acest proces.

Documentul prevede, între altele, interdicții/restricții privind desfășurarea acestor tipuri de evenimente publice, prin care se urmărește:

  • chemarea la acțiuni militare de agresiune, instigarea la acțiuni violente pe motive de prejudecată;
  • instigarea la discriminare pe motive de prejudecată, în sensul Legii nr. 121/2012 cu privire la asigurarea egalității;
  • chemarea la subminarea securităţii naţionale sau a integrității teritoriale a Republicii Moldova;
  • comiterea contravențiilor și/sau infracțiunilor contra securității publice și a ordinii publice și a altor fapte ilegale care pot pune sau pun în pericol viața, integritatea corporală și sănătatea persoanei;
  • instigarea la comiterea contravențiilor și/sau infracțiunilor, încălcarea normelor morale unanim acceptate în societate, precum și a drepturilor şi libertăților persoanelor;
  • propagarea ideilor totalitare, rasiste sau ale oricăror organizații terorist-diversioniste, defăimarea țării și a națiunii.

Proiectul de lege prevede că, după ce primăria unei localități a fost notificată cu privire la intenția desfășurării unui eveniment public, aceasta informează în decurs de 24 de ore forțele de ordine ale MAI. Ulterior, Inspectoratul General al Carabinierilor va evalua gradul de risc al evenimentului. În cazul în care se constată că există un grad de risc mediu sau ridicat, Inspectoratul General al Carabinierilor va face o ședință cu reprezentanții primăriei și organizatorul evenimentului și, după caz, alte autorități interesate, în vederea elaborării unui plan de securitate în care să fie stabilite măsuri de protecție a participanților.

În cazul în care se dețin probe că, prin evenimentul public care se intenționează a organiza vor fi încălcate interdicțiile de mai sus, primăria inițiază o procedură judiciară, prin care solicită interzicerea desfășurării acestuia. Demararea procedurii judiciare nu suspendă însă dreptul de desfășurare a evenimentului.

Instanța va examina cererea autorității locale și se va pronunța în cel mult 3 zile de la data depunerii.

Grupare de comerț cu droguri în Capitală: un tânăr de 19 ani și o fată de 17 ani activau în calitate de curieri

Ofițerii Direcției Antidrog a INI în comun cu polițiștii de urmărire penală și procurorii din Strășeni au destructurat activitatea infracțională a unui grup de persoane specializat în comercializarea drogurilor prin intermediul aplicației Telegram pe teritoriul capitalei și suburbiile acesteia, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Timp de o lună,  polițiștii au documentat activitatea infracțională a unui tânăr de 19 ani și a unei tinere de 17 ani, domiciliați în Chișinău, bănuiți că  ar activa în calitate de curieri în interesul unei grupări infracționale specializate în cultivarea și  distribuirea drogurilor de tip marijuana, prin intermediul aplicației mobile Telegram.

Suspecții au fost reținuți în flagrant în momentul plasării drogurilor în ascunzișuri pe teritoriul capitalei.

În urma perchezițiilor corporale și la domiciliul acestora au fost depistate și ridicate mai multe pachete cu marijuana, carduri bancare, telefoane mobile utilizate la săvârșirea infracțiunii, un cântar electronic la scara mică și pachețele zip-lock. 

În urma examinării telefoanelor ridicate, oamenii legii au identificat persoana care livra drogurile tinerilor pentru a fi plasate în ascunzișuri. Acesta s-a dovedit a fi un bărbat de 37 ani din  Chișinău, fost angajat al structurilor de forță.

În baza probelor acumulate, la sfârșitul lunii martie, oamenii legii l-au reținut pe bărbat în Chișinău, iar în urma percheziției BMW-ului cu care se deplasa acesta a fost depistată și ridicată o sacoșă cu droguri de tip marijuana, telefoane mobile utilizate la săvârșirea infracțiunii și carduri bancare.

Bărbaților le-au fost eliberate mandate de arest pe un termen de 30 zile, iar tânăra de 17 ani este cercetată la libertate, având obligația de nepărăsire a localității.

Conform legislației în vigoare, persoana culpabilă de asemenea  infracțiune riscă  închisoare de la 7 la 15 ani.

Organizația locală PAS din Tohatin, desființată

Organizația locală PAS din Tohatin a fost desființată, potrivit unui mesaj publicat de grupul „ACUM pentru Tohatin”. Într-un anunț adresat cetățenilor, consilierii locali afirmă că decizia a fost luată de conducerea teritorială și centrală a partidului, fără consultări prealabile și fără informare oficială, scrie noi.md.

„Organizația PAS Tohatin a fost desființată în mod netransparent, fără consultări, fără posibilitatea de a participa la ședință și fără proces-verbal – deși am fost solicitați, post factum”, au declarat aceștia.

Consilierii spun că s-au implicat activ în viața locală și au reprezentat comunitatea în Consiliul Local timp de două mandate. Totuși, în ultimii ani, au observat o îndepărtare de la nivelul conducerii partidului, lipsa sprijinului concret și ignorarea problemelor semnalate de comunitate.

O tensiune majoră a apărut recent în legătură cu un proiect privind construcția unui „depozit agroindustrial” în zona rezidențială Tohatin, respins de majoritatea consilierilor. Potrivit acestora, după acest moment, au fost supuși presiunilor din partea unor funcționari de rang înalt.

În plus, aceștia acuză că un membru PAS ar încerca să formeze o nouă organizație politică locală sub același nume – PAS Tohatin – fără consultarea locuitorilor. În acest context, cei patru consilieri locali anunță că nu vor mai activa în Consiliul Local în calitate de membri PAS. Totuși, fracțiunea „ACUM pentru Tohatin” va continua să activeze în consiliu, asumîndu-și un rol de opoziție, „cu transparență, corectitudine și demnitate”.

Oamenii legii vin cu detalii despre omorul unui copil, la Telenești
Articolul anterior
Arestat după 15 ani de la crimă: Este acuzat de viol și omorul unui bebeluș
Articolul următor
Close menu