Alexei Cotorobai, fratele lui Gheorghe Cotorobai, bărbatul condamnat la detenţie pe viaţă pentru omorul Anei-Maria Guja, tânăra însărcinată de la Orhei, a fost plasat în arest preventiv. Potrivit Procuraturii Generale, bărbatul este acuzat de viol și omorul unui bebeluş de zece luni, comis în urmă cu 15 ani.
Informația a fost oferită de reprezentanții Procuraturii ca urmare a unei investigații jurnalistice referitoare la omorul unui copil de 10 luni, comis în raionul Telenești cu mai mulți ani în urmă.
În cadrul urmăririi penale, care a durat câteva luni, fiind exercitată de către Procuratura Generală, Procuratura raionului Telenești, cu suportul ofițerilor din cadrul Inspectoratului Național de Investigații al IGP, au fost efectuate un spectru larg de acțiuni, în urma cărora a fost inițiată procedura de revizuire a cauzei penale în care inculpata (mama copilului) a fost achitată pentru comiterea infracțiunii imputate, iar cauza penală pe faptul omorului copilului a fost reluată pentru continuarea investigațiilor.
Prin urmare, suspectului i-a fost înaintată învinuirea în comiterea infracțiunii de omor și viol, acesta fiind plasat în arest preventiv.
„În scopul respectării principiului confidențialității urmăririi penale, la moment nu putem oferi alte detalii pe caz, acestea urmând a fi prezentate după terminarea urmăririi penale”, se mai precizează în comunicatul Procuraturii Generale.
TikTok susține că AUR și Călin Georgescu au beneficiat de o rețea de peste 27.000 de conturi false în campania electorală
Compania chineză TikTok susține într-un raport că atât Călin Georgescu, cât și partidul AUR au beneficiat de o rețea de peste 27.000 de conturi false în campania electorală din noiembrie 2024, scrie hotnews.ro
Raportul TikTok către Comisia Europeană, citat de Biziday, are un capitol distinct cu privire la scrutinul de la finalul anului trecut, anulate de Curtea Constituțională a României.
Rețeaua socială chineză afirmă că a eliminat șase rețele de operațiuni de influență acoperite (CIO), care vizau publicul din România. Aceste rețele, separate de cele asociate Sputnik, însă fără a putea preciza dacă au sau nu legătură cu Rusia, au vizat promovarea unor mesaje politice pe platformă, inclusiv pentru Călin Georgescu și partidul AUR.
Astfel, TikTok susține că a anulat, în noiembrie 2024, o rețea de 78 de conturi care îl promovau pe Călin Georgescu, candidat în scrutinul electoral anulat între timp.
În plus, în decembrie 2024, când ar fi trebuit să aibă loc cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, compania chineză spune că a identificat o rețea de 27.217 conturi care încercau să promoveze partidul AUR și pe candidatul Călin Georgescu prin postarea de comentarii.
„Apreciem că această rețea a fost operată prin intermediul unui furnizor de fals de engagement și a vizat un public românesc. Persoanele din spatele acestei rețele au folosit conturi neautentice pentru a promova partidul AUR și pe candidatul independent Călin Georgescu, încercând să manipuleze discursul electoral din România. Campania s-a bazat pe postarea de comentarii, mai degrabă decât pe videoclipuri”, se arată în raport.
TikTok mai menționează că a eliminat, în noiembrie 2024, „o rețea de 12 conturi care operează din România care au încercat să amplifice narațiunile în limba română favorabile candidatului politic independent Mircea Geoană”.
TikTok a mai eliminat:
„În septembrie 2024: O rețea de 22 de conturi care operează din România care au încercat să vizeze publicul românesc pentru a răspândi dezinformarea și promovarea narațiunilor critice la adresa guvernului român.
În decembrie 2024: O rețea de 68 de conturi operate din Moldova și viza diaspora românească din România, care a încercat să promoveze pe Iurie Ciocan și Partidul Social Democrat”.
Amintim că DIICOT a început să investigheze mai mulți influenceri de pe TikTok, inclusiv pe omul de afaceri brașovean Bogdan Peșchir, care ar fi cheltuit 4,4 milioane de lei pentru a influența voturile în favoarea lui Călin Georgescu.
Elisoa Cynthia, cunoscută drept „moldoveanca din Madagascar”, a avut o apariție emoționantă la „Românii au Talent”
Elisoa Cynthia, cunoscută drept „moldoveanca din Madagascar”, a avut o apariție emoționantă la „Românii au Talent”, unde a impresionat atât juriul, cât și publicul cu povestea și talentul său artistic. Deși emisiunea urmează să fie difuzată oficial vineri, prestația sa a fost deja plasată pe internet, scrie cancan.md
Cynthia, care trăiește în Moldova de câțiva ani, a mărturisit că scena este locul unde își vindecă sufletul și speră ca povestea ei să inspire și alți oameni.
Cu lacrimi în ochi, a vorbit despre trecutul dificil, despre violența pe care a îndurat-o în copilărie și despre momentul în care a fost dată afară din casă de fostul soț, pentru că a ales să participe la un concurs muzical.
Juriul a fost impresionat nu doar de interpretarea sa, ci și de magnetismul și autenticitatea cu care și-a spus povestea.
„Ai pierdut oameni, dar ai câștigat pentru sufletul tău, iar asta e cel mai important”, i-a transmis unul dintre jurați.
Artista a povestit cum, după un drum anevoios, și-a regăsit echilibrul în Moldova, unde a devenit creatoare de conținut și a continuat să lupte pentru visul ei. Deși a trecut prin momente de depresie și chiar a fost internată într-un spital de psihiatrie, Cynthia a reușit să se reinventeze prin muzică și scris.
Momentul său artistic a inclus și un fragment de poveste simbolică despre o fetiță din Madagascar care își împrăștie visele asemenea semințelor pe pământ, căutând ploaia care să le hrănească. „Arta este un limbaj universal”, a spus Cynthia, explicând că prin muzică speră să aducă lumină în sufletele celor care o ascultă.
Juriul a apreciat momentul ca fiind „o terapie” și un exemplu de curaj și autenticitate. „Ai venit aici cu o poveste sinceră, ai o energie aparte, un magnetism rar”, i-au spus cei din panel.La final, Cynthia a primit trei de DA, calificându-se mai departe în competiție. Cu un zâmbet larg și emoții copleșitoare, a mulțumit publicului și juriului pentru susținere, spunând că această experiență este o victorie personală.
Momentul său va putea fi urmărit integral în ediția de vineri a „Românii au Talent”, însă reacțiile entuziaste din online arată deja că Elisoa Cynthia a cucerit inimi și de la asta a ieșit plângând în hohote pe stories în Instagram.
The Telegraph a obținut mărturii de la localnicii rămași sub ocupația rusească în orașul-port ucrainean Berdiansk
Puținii locuitori rămași în orașul-port ucrainean Berdiansk, situat la Marea Azov, au oferit pentru The Telegraph mărturii despre traiul sub ocupație. Orașul e aproape pustiu, iar atracțiile sale turistice au fost transformate în facilități militare, transmite adevarul.ro.
Noaptea, rezidenții evită să iasă din locuințe, de teama forțelor de ocupație ruse, care pot efectua arestări arbitrare.
După ce trupele Moscovei au năvălit în oraș pe 27 februarie 2022, la trei zile după lansarea invaziei la scară largă, o treime din populația de 100.000 de locuitori a părăsit orașul. De atunci Berdiansk a ajuns un avanpost militar: cafenelele sunt pline de soldați în civil, în oraș există interdicții de circulație și un număr mare de ruși au sosit și s-au instalat în locurile de muncă și casele lăsate în urmă.
„Din moment ce majoritatea locuitorilor au plecat și nu mai are cine să lucreze în întreprinderile de stat, orașul a început să fie populat de ruși”, a spus o rezidentă în vârstă de 52 de ani, care a cerut anonimatul.
În 37 de luni de război, Rusia a capturat teritorii ucrainene cât Belgia și Olanda la un loc.
Pentru a rezolva problema forței de muncă, dar și pentru a-și întări controlul asupra regiunilor cucerite, Moscova a relocat sute de mii de ruși în teritoriile ucrainene.
Berdiansk nu face excepție.
„Există mulți locuitori în oraș din regiunile Rusiei, în special din Daghestan”, a spus un alt rezident din Berdiansk, care lucrează ca profesor.
„Adesea ocupă funcții de conducere în spitale, școli și utilități publice”, a adăugat ea, solicitând și anonimatul de teama de represalii.
Noilor veniți li s-au oferit salarii mai mari, iar unii dintre ei s-au mutat în locuințele eliberate de ucrainenii care au plecat au spus ei.
„Administrația militară vizitează ocazional case și apartamente sub pretextul că se află în căutarea unui infractor deosebit de periculos, apoi verifică cine a plecat și cine a rămas pentru a face un recensământ al locuințelor goale”, a spus rezidenta de vârstă mijlocie.
„Foarte mulți localnici care au fugit au rămas fără case și afaceri”, a adăugat ea.
Peste 30% din ucrainenii din teritoriile ocupate din Zaporojie au părăsit regiunea pe parcursul războiului. În această perioadă, Rusia a relocat un număr doar „puțin mai mic” de oameni în regiune, a declarat Ivan Fedorov, guvernatorul Zaporojie, pentru The Telegraph.
Îngrijorări privind un acord de pace favorabil Rusiei
În prezent, în timp ce discuțiile de încetare a focului intermediate de SUA continuă, președintele SUA, Donald Trump, discutând un acord care ar putea garanta pacea în schimbul unor teritorii și resurse minerale, locuitorii se tem că orașul ar putea aparține definitiv Rusiei.
„Acordul de pace este o dilemă dificilă, este o alegere între libertate și moarte”, a spus un bărbat în vârstă care locuiește la periferia orașului Berdiansk.
„Pe de o parte, înseamnă că va trebui să rămânem acolo unde suntem acum, dar, pe de altă parte, înseamnă continuarea războiului și mai multe moarte în rândul tinerilor.
”Relocarea rușilor în teritoriile ocupate a fost o tactică deliberată a Moscovei de a-și întări mâna la masă negocierilor, explică Julia Friedrich, cercetător la Institutul de Politici Publice Globale, ce studiază securitatea în Rusia și Ucraina.
„Rusia nu mai consideră că aceste teritorii ca fiind ucrainene după ce le-au înscris în constituția lor, așa că pentru ei nu vor face parte din niciun târg. Și eliminând identitatea ucraineană acolo, de facto fac asta să devină realitate”, a spus Friedrich.
În septembrie 2022, Moscova a anexat oficial cele patru regiuni după ce a organizat acolo referendumuri. „Niciodată”, spunea Joe Biden, pe atunci președintele SUA, întrebat dacă Washingtonul va recunoaște vreodată pretențiile teritoriale ale Rusiei față de Ucraina.
„Sunt vorbitori de limbă rusă și au existat referendumuri în care majoritatea covârșitoare a poporului au spus că vor să fie sub stăpânirea rusă”, a declarat recent negociatorul principal al SUA, Steve Witkoff, la scurt timp după ce s-a întors dintr-o călătorie la Moscova, unde s-a întâlnit cu Vladimir Putin, președintele rus.
Cei care au vorbit cu The Telegraph au spus însă că speră că orașul lor va reveni sub control ucrainean. „Din populația rămasă aici, 60-70% așteaptă întoarcerea Ucrainei”, a spus profesorul, „nu cred și nu vor să creadă că Rusia a venit pentru totdeauna”.
Locuitorii au explicat că Berdiansk a devenit un oraș militarizat, în care ocupanții au folosit vidul informațional, represiunea, rusificarea și tortura pentru a controla populația locală.
Doi dintre cei trei rezidenți care au acceptat să vorbească cu publicația britanică au făcut-o printr-o linie telefonică pe care au ascuns-o de administrația militară rusă. Aceste telefoane secundare au fost esențiale pentru comunicarea cu lumea exterioară, au spus ei.
Pe o linie, „trebuie să trăiești în conformitate cu legile lor, iar pe celălaltă ai posibilitatea să ții legătura cu Ucraina și lumea… pentru că la televizor, ei arată doar propagandă rusă”, a spus rezidenta în vârstă de 52 de ani.
Milioane de ucraineni trăiesc în teritoriile ocupate de Rusia
Aproximativ 3,5 milioane de ucraineni se află în teritoriile ocupate, potrivit Helping to Leave, o organizație de caritate ucraineană care ajută oamenii din zonele controlate de ruși. O mare parte dintre aceștia au fost forțați să accepte pașapoarte rusești după ce noile legislații le condiționează de drepturi precum pensiile sau accesul la îngrijiri medicale.
„În școli au fost arse manuale și cărți în limba ucraineană”, a spus profesorul. Părinții care nu sunt de acord să-și trimită copiii la școlile rusești riscă să fie închiși și supuși unei perioade de „reeducare”.
„Ei vor să facă ocupația ireversibilă. Astfel încât, chiar dacă ar fi recuceriți de armata ucraineană, schimbările ar fi permanente și ar fi imposibil să fie reintegrați pe teritoriul ucrainean”, a spus Julia Friedrich.
După trei ani de represiune sistematică, orașul a fost adus sub controlul Moscovei. Primii lideri ai protestelor au fost arestați. Unii au fost torturați până când și-au schimbat poziția, spun rezidenții.
În prezent, localnicii rezistă în moduri tăcute. Continuă să numească supermarketurile și străzi după denumirile inițiale, în ciuda angajaților și soldaților ruși.
La piață, unii vânzători continuă să facă afaceri în limba ucraineană, susținând că nu știu altă limbă.
„Așteptăm cu speranță o pace dreaptă”, a spus femeia în vârstă de 52 de ani, „pentru ca toată lumea să se poată întoarce acasă și să se reunească cu familiile lor.
„Și ca Berdiansk să devină, așa cum era înainte, un oraș ucrainean.”