Sunt multe persoane care folosesc fidea pentru preparare rapidă, atunci când gătesc acasă supe sau ciorbe. Unele dintre voi care dispun de timp preferă să facă țăieței de casă, dar trebuie sa fiți atente la asocierea cărnii cu alte ingrediente – tăițeii conțin mult amidon și ou, iar aceasta este o asociere greu de digerat.
De ce fideaua industrială nu este recomandată?
Ca de obicei, trebuie să citim cartea de identitate a acestui produs, adică eticheta. Chiar dacă pe ambalaj scrie ”fidea de preparare rapida+ 5 vitamine (cu gust de carne)”, aceste vitamine sunt înecate în tot felul de aditivi: potențiator de gust și aroma – glutamat monosodic E621, guma de guar E412, agent de afânare (bicarbonat de sodiu E500, carbonat de caliu E170), zahăr, inozinat E631, guanilat de sodiu E627, condimente, ulei de floarea-soarelui.
Acest monoglutamat de sodiu e prezent în multe produse pe care uneori le mai gustă și copiii: tot felul de sucuri, napolitane, chips-uri, mezeluri etc.
Însă de ce este acest potențiator de aromă atât de periculos?
Monoglutamatul de sodiu poate produce dureri de cap, slăbiciune, greață, senzații de arsură în ceafă și antebraț, astm, modificări de ritm cardiac, respirație dificilă. Niciun copil nu ar trebui nici măcar să guste produse care conțin acest aditiv! Monoglutamatul monosodic poate, de asemenea, să declanșeze maladiile Huntington, Alzheimer, Parkinson.
În general, când cumperi un lucru și nu e bun îți dai seama destul de repede. Însă, în ceea ce privește mâncarea, situația nu stă chiar la fel… Nu vedem imediat copilul făcând Alhzeimer sau îngrășându-se peste noapte. Multe din bolile acestui secol ar putea fi prevenite printr-o alimentație sănătoasă!
Trebuie să ne informăm și să alegem conștient și responsabil ce le dăm copiilor noștri să mănânce!