Postul Paștelui: Ce alimente nu trebuie să-ți lipsească din meniul zilnic

De astăzi începe Postul Paștelui, cel mai mare post de peste an, dar și cel mai aspru. Această perioadă va ține până pe 19 aprilie, urmând ca pe 20 aprilie să sărbătorim Învierea Domnului. Timp de șapte săptămâni, cât durează, este interzis consumul de produse alimentare de la animale, dar și fumatul și consumul de alcool, informează unica.md.

Însă, chiar dacă ținem post, organismul are nevoie de o alimentație diversă, bogată în vitamine, minerale și fibre alimentare, atât de necesare perioadei de trecere de la iarna la primavară. Din alimentația zilnică nu trebuie să lipsească alimentele bogate în proteine, carbohidrați, vitaminele și minerale.

Din păcate, foarte multe persoane asociază postul cu alimente deloc sănătoase ca produsele de patiserie, cartofii prăjiti, pateuri vegetale, pâine din făină albă sau margarină.

Perioada postului reprezintă o oportunitate să beneficiem de grăsimi de bună calitate, având în vedere că nu se consumă alimente de origine animală.

Surse de grăsimi bune sunt fructele oleaginoase (alunele, migdalele, nucile) în stare crudă, uleiurile vegetale (ulei de măsline, floarea soarelui, soia, porumb, germeni de graâu), dar și produsele care au ca ingrediente uleiuri vegetale bogate în Omega 3, precum margarina tartinabilă care, în special în post, poate înlocui grăsimile alimentare de origine animală și poate acoperi parțial, necesarul de Omega 3, grăsime esențiala foarte importantă pentru sănătate.

Vitală este și hidratarea. Supele de legume, ceaiurile, sucurile naturale de fructe și nu în ultimul rând apa, nu au voie să lipsească din alimentația zilnică.

Așadar, chiar și în perioada de restricții alimentare, ne putem hrăni echilibrat, depinde doar ca fiecare dintre noi să fie atent cu nevoile propriului organism, asigurându-ne zilnic alimente care să conțină toate grupele de nutrienți, astfel încât greutatea să rămână constantă.

Alimente obligatorii

– fasolea boabe
– nautul
– mazărea
– lintea
– verdețuri crude (pătrunjel, mărar, leurdă, urzicile, rucola, salată verde)
– legumele crucifere (conopida, varza)
– nucile și semințele crude
– orezul integral (brun)
– ovăzul
– fructe și legume proaspete
– avocado
– uleiuri presate la rece
– peștele

Ferește-te de:

– pateuri vegetale
– mezeluri și produse procesate din soia
– cartofi prăjiți
– pâine din făină albă rafinată
– margarină
– dulciuri dietetice
– supe instant
– chipsuri

Dacă știi acest secret vei păstra cozonacii proaspeți chiar și o săptămână. 

Gospodinele recomandă să învelești cozonacii în hârtie de copt și un prosop curat de bumbac.Acest „truc” îi va ajuta să nu transpire și să își păstreze coaja moale, iar interiorul să rămână pufos și proaspăt.

Dacă ai făcut mai mulți cozonaci, poți să păstrezi resturi la congelator. Taie cozonacul în felii, învelește-le individual în folie alimentară și pune toate feliile într-o pungă cu fermoar.

Pune-o la congelator și când vrei o felie de cozonac, doar ia câte una, las-o 10-15 minute la temperatura camerei sau la frigider și apoi încălzește-o la microunde și servește-o cu o cană de lapte.

Producători și vânzători de mezeluri, verificați de FISC

Serviciul Fiscal de Stat a desfășurat, în perioada 11-16 aprilie 2025, acțiuni de control și inventariere în secțiile de producere și spațiile de depozitare la contribuabilii care produc/ comercializează mezeluri, în contextul creșterii cererii de procurare a produselor respective în ajunul sărbătorilor pascale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Scopul acțiunii a constat în verificarea activității contribuabililor privind respectarea legislației referitor la eliberarea bonurilor fiscale la decontările cu numerar, declararea tuturor veniturilor, utilizarea forței de muncă declarate, precum și deținerea documentelor de proveniență a mărfurilor expuse spre comercializare.

În perioada menționată au fost efectuate controale fiscale prin metoda verificării operative/ faptice la 3 contribuabili din mun. Chișinău, Soroca și Orhei, care activează în acest domeniu. În consecință, a fost stabilit un caz de nerespectare a prevederilor legislației, care se referă la neeliberarea bonului de casă în cazul decontării mijloacelor bănești în numerar, fiind aplicată sancțiunea în sumă de 5 mii lei.

Totodată, au fost stabilite plusuri de materii prime și produse finite în valoare totală de 1,9 mii lei, lipsuri de materii prime și produse finite în valoare totală de 58,4 mii lei.

Serviciul Fiscal de Stat îndeamnă contribuabilii la respectarea legislației fiscale și eliberarea bonurilor fiscale la decontările în numerar și informează despre desfășurarea în continuare a acțiunilor de monitorizare a domeniilor care prezintă riscuri pentru administrare fiscală.

Cum să alegem corect vinul pentru Paște: ANSA vine cu recomandări

Republica Moldova are o tradiție îndelungată și bogată în producerea vinului. În această perioadă, pe mesele tradiționale de Paști, ale multor moldoveni, se va regăsi și licorosul roșu „Pastoral” – un vin dulce de desert, emblematic pentru patrimoniul vitivinicol al țării, care însoțește armonios deserturile și preparatele festive, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, în calitate de autoritate competentă, inclusiv, în domeniul controlul siguranței și calității produselor vitivinicole, alcoolului etilic și a producției alcoolice, a pregătit recomandări și informații utile și pentru consumatorii care vor alege să pună pe masa de sărbători o sticlă de Pastoral.

De regulă, acest vin este obținut din soiuri nobile de struguri precum Cabernet-Sauvignon, Merlot sau Saperavi, care conferă produsului final o culoare rubinie intensă, opacă și un buchet aromatic complex, cu note de prune uscate, cireșe sălbatice și ciocolată amară. Gustul este catifelat, dens și echilibrat, cu alcool bine integrat și un postgust persistent, marcat de fructe negre confiate și accente fine de ciocolată neagră.

Rădăcinile acestui vin remarcabil se regăsesc în perioada de după cel de-Al Doilea Război Mondial, când era cunoscut sub numele de „Cagor”. Inițial, existau două metode distincte de producere a vinului Pastoral:

– Tratarea termică a boștinei(tescovinei), prin încălzirea acesteia la aproximativ 60°C, urmată de o perioadă de macerație (menținerea pe boștină) de până la 18 ore;

– Metoda italiană, ce presupunea alcoolizarea mustuielii fără aplicarea temperaturii, cu menținerea acesteia pe boștină pentru cel puțin două luni.

Cele două tehnici au fost ulterior îmbinate de vinificatorul Feodosie Cucerenco, care a pus bazele faimosului vin de desert „Cagor Ciumai”, cunoscut pentru calitatea sa excepțională.

În prezent, cea mai utilizată metodă de vinificare a Pastoralului este cea cu tratare termică. Procesul începe cu o fermentare parțială a mustului, până la un conținut alcoolic de 2–3% vol., urmată de încălzirea masei de boștină între 55°C și 70°C. Fermentarea este apoi oprită prin adăugarea de distilat de vin, pentru a crește concentrația alcoolică la 15–22% vol. și previne reluarea fermentației.

Potrivit legislației în vigoare, vinul roșu licoros dulce „Pastoral” trebuie să conțină între 15 și 22% alcool volumic și un minimum de 160 g/dm³ de zaharuri naturale nefermentate.

Stimați consumatori! Indiferent de vinul ales, consumați băuturi alcoolice moderat și țineți cont de următoarele recomandări:

1. Alegeți produse alimentare, inclusiv vinurile, din unități comerciale autorizate de către ANSA!

2. Evitați produsele vândute în străzi (portbagajele mașinilor”, pe carosabil), chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic decât în unitățile comerciale!

3. Atenție la informația de pe etichetă! 

4. Verificați concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă!

5. Informați-vă corect despre vinul ales înainte de a-l pune în coșul pascal!

6. Depozitați corect vinul. Evitați locurile în care temperatura este fluctuată. Păstrați sticlele de vin în poziție orizontală, astfel dopul se menține permanent umed prin contactul permanent cu lichidul din interior. Pentru vinurile roșii se recomandă menținerea  la temperatura de 12-16⁰C. 

7. Temperatura de servire recomandată  a vinului pastoral este 10-12 ⁰C.

Tot mai multe cazuri de infecții respiratorii în Capitală
Articolul anterior
17 medicamente noi vor apărea, în premieră, în farmaciile din țară
Articolul următor
Close menu