Avertizare importantă privind ameninţările infracţionale generate de inteligenţa artificială

Grupările de crimă organizată utilizează tot mai mult inteligenţa artificială pentru a desfăşura escrocherii şi a facilita plăţile ilegale, permiţându-le să îşi extindă rapid operaţiunile la scară globală, cu costuri reduse şi o detectare mai dificilă, scrie stirileprotv.ro.

Această tehnologie le permite infractorilor să creeze mesaje în mai multe limbi şi să realizeze falsuri extrem de realiste pentru a imita persoane şi a şantaja victimele în cadrul operaţiunilor globale de fraudă cibernetică, potrivit raportului European Serious Organised Crime Threat Assessment al agenţiei europene de aplicare a legii.

Europol a mai precizat că infractorii folosesc inteligenţa artificială generativă şi pentru a produce materiale de abuz sexual asupra minorilor.

”ADN-ul crimei organizate se schimbă radical. Reţelele infracţionale s-au transformat în adevărate afaceri criminale globale, bazate pe tehnologie, care exploatează platformele digitale, fluxurile financiare ilicite şi instabilitatea geopolitică pentru a-şi extinde influenţa”, a declarat Catherine De Bolle, directorul executiv al Europol.

Agenţia a subliniat că fiecare etapă a procesului infracţional devine din ce în ce mai digitalizată, de la recrutare şi comunicare până la sistemele de plată.

”Aceleaşi caracteristici care fac AI-ul revoluţionar – accesibilitatea, adaptabilitatea şi complexitatea sa – îl transformă într-un instrument puternic pentru reţelele de crimă organizată. Aceste tehnologii automatizează şi extind operaţiunile criminale, făcându-le mai scalabile şi mai greu de detectat”, a transmis Europol.

Inteligenţa artificială ar putea permite apariţia reţelelor criminale autonome

Raportul avertizează că dezvoltarea unei inteligenţe artificiale complet autonome, capabilă să planifice şi să execute sarcini fără intervenţie umană, ”ar putea deschide calea pentru reţele infracţionale controlate exclusiv de AI, marcând începutul unei noi ere a crimei organizate”.

În februarie, Europol a anunţat arestarea a douăzeci şi patru de persoane implicate în distribuirea de imagini generate de AI cu abuzuri asupra copiilor. Aceasta a fost una dintre primele operaţiuni împotriva unor astfel de materiale, iar Europol a subliniat atunci lipsa unor legislaţii naţionale clare privind utilizarea inteligenţei artificiale în acest scop.

În decembrie 2023, agenţia europeană a demontat MATRIX, un serviciu de mesagerie criptată utilizat pentru traficul internaţional de droguri şi arme.

Principalele ameninţări infracţionale în creştere în Europa

Europol a identificat marţi mai multe tipuri de infracţiuni în expansiune rapidă pe continent, printre care atacurile cibernetice, traficul de migranţi, traficul de droguri şi arme de foc, infracţiunile legate de gestionarea ilegală a deşeurilor.

Agenţia europeană subliniază că evoluţia tehnologică şi utilizarea inteligenţei artificiale de către grupările de crimă organizată ridică provocări majore pentru autorităţile de aplicare a legii, care trebuie să îşi adapteze rapid strategiile pentru a face faţă noilor ameninţări.

Renovări moderne la căminul nr. 2 al Universității de Stat din Moldova, cu sprijinul Băncii Mondiale

Lucrările de reparație capitală la căminul nr. 2 al Universității de Stat din Moldova, situat pe strada Tighina 2 din Chișinău. Această inițiativă va îmbunătăți condițiile de trai pentru 172 de studenți în timpul studiilor lor universitare. Finanțarea, în valoare de 1,8 milioane euro, face parte din Proiectul „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, cu suportul Băncii Mondiale.

Toate spațiile interioare ale căminului vor fi reamenajate conform standardelor moderne, cu schimbarea rețelelor de încălzire, electricitate și semnalizare. De asemenea, se vor moderniza rețelele de apă și canalizare și va fi instalat un nou sistem de ventilare. Acoperișul va fi de asemenea reconstruit, iar întregul proces de renovare va dura șase luni.

Cu sprijinul Băncii Mondiale, a început recent și renovarea capitală a căminului nr. 5 al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, situat pe strada Suceava 154/2 din Chișinău, care are o capacitate de 210 locuri.

În ultimii patru ani, cel puțin 10 cămine studențești au beneficiat de investiții de aproximativ 93 de milioane de lei din buget pentru îmbunătățirea și modernizarea condițiilor de trai ale studenților.

Cele mai inutile facultăți din prezent, conform Inteligenței Artificiale

Într-o eră digitală în continuă schimbare, unde tehnologia este în centrul aproape tuturor industriilor, întrebarea care se pune frecvent este: „Ce facultăți sunt cu adevărat utile în prezent?”.

Inteligența Artificială (IA) joacă un rol tot mai important în evaluarea și predicția tendințelor educaționale, iar unele domenii de studiu care odată aveau un prestigiu considerabil sunt acum mai puțin relevante, scrie click.ro.

În urma analizelor făcute de IA asupra pieței muncii și a cerințelor profesionale actuale, au apărut câteva domenii de studiu care sunt considerate mai puțin utile în contextul actual. Totuși, interesant este faptul că, pe locul întâi într-o astfel de listă, se află o specializare care, în ciuda percepției populare, este extrem de căutată.

Filozofia – Pe locul întâi, dar cu un potențial mare de aplicabilitate

Deși la prima vedere pare un domeniu de studiu „învechit” sau chiar „nefolositor”, filozofia este considerată de multe ori ca o facultate irelevantă pe piața muncii. Într-o lume axată pe tehnologie și inovație rapidă, mulți se întreabă ce loc mai poate avea gândirea abstractă și analiza teoretică a existenței.

Totuși, specializarea în filosofie joacă un rol crucial în dezvoltarea gândirii critice, ceea ce este extrem de important în orice domeniu, de la managementul afacerilor până la dezvoltarea IA. Mai mult, capacitatea de a rezolva probleme complexe, gândirea logică și abordările etice sunt extrem de valoroase, chiar și pentru companiile de tehnologie. Istoria – O disciplină cu aplicabilitate limitată în domeniul afacerilor.

Istoria

Istoria, ca domeniu de studiu, este și ea văzută de mulți ca fiind inutilă în zilele noastre. Cu toate acestea, există încă domenii de activitate în care acest tip de studiu poate fi relevant, mai ales în instituțiile academice sau muzeale. De asemenea, istoricul poate contribui la înțelegerea evoluției culturale, politice și sociale a lumii. Cu toate acestea, pentru majoritatea joburilor din sectorul privat, studiile istorice nu sunt privite ca fiind o opțiune practică.

Literele – O pasiune care nu se traduce întotdeauna într-o carieră stabilă

Filologia și studiile literare sunt, de asemenea, domenii care în fața creșterii cererii pentru abilități tehnice par a fi depășite. Deși pentru cei care iubesc literatura și limba există satisfacții imense în acest domeniu, din punct de vedere al pieței muncii, opțiunile de carieră sunt mai puțin diversificate și adesea subplătite în comparație cu alte domenii.Arte și design – Abilități cerute, dar dificil de monetizat.

În ciuda frumuseții și expresivității artei, facultățile de arte și design se află, de asemenea, pe lista celor mai puțin utile pentru mulți. Deși în domenii precum publicitatea sau media există locuri de muncă, mulți absolvenți ai acestora se confruntă cu dificultăți în a găsi locuri de muncă stabile, iar succesul lor depinde în mare măsură de talentul personal și de networking.

Un cetățean român a câştigat la Loto peste 6 milioane de euro cu un bilet online

Un român a devenit milionar în euro după ce a câștigat marele premiu la Loto 6/49, în valoare de 6,34 milioane de euro. Biletul norocos a fost jucat online, pe platforma oficială a Loteriei Române, scrie adevarul.ro.

 ”La tragerea Loto 6/49 din 30 martie, s-a câştigat premiul de categoria I în valoare de 31.567.186,80 de lei (6.34 milioane de euro). Biletul norocos a fost jucat pe platforma online, joaca.loto.ro şi a fost completat cu trei variante simple la Loto 6/49 , preţul biletului fiind de 21.50 lei”, anunţă Loteria Română pe site-ul său.

Primul câştig la categoria I la Loto 6/49 din acest an

Acesta este primul câștig de categoria I la Loto 6/49 din acest an. Anterior, ultimul premiu la această categorie a fost acordat pe 12 decembrie 2024, având o valoare de 519.397,36 lei.

Conform regulamentului Loteriei Române, câștigătorul are la dispoziție 90 de zile de la data tragerii pentru a-și revendica premiul.

Accident de groază provocat de un adolescent de 18 ani, beat criță la volan: A zburat cu mașina într-un pilon, apoi s-a răsturnat
Articolul anterior
Un preot din Soroca a fost fraierit de peste jumătate de milion de lei de escroci, după ce a investit în criptovalută
Articolul următor
Close menu