Tarifele mai mari la apă și canalizare în Chișinău intră în vigoare

Astăzi intră în vigoare noile prețuri pentru apă și canalizare în Chișinău. Decizia privind serviciile prestate de „Apă-Canal Chișinău” a fost publicată în Monitorul Oficial, transmite IPN.

Astfel, consumatorii casnici vor plăti pentru alimentarea cu apă 12,99 lei/m³, cu 2,2 lei/m³ mai scump decât până acum, și 5,63 lei/m³ pentru serviciile de canalizare, comparativ cu actualul tarif de 4,17 lei/m³

Noile tarife au fost aprobate pe 18 martie de ANRE.

Pentru consumatorii noncasnici, tariful pentru serviciul de canalizare și epurare a apelor uzate rămâne neschimbat: 10,16 lei/m3

Tariful pentru alimentarea cu apă tehnologică crește cu 4,12 lei/m³, până la 12,23 lei/m3.

4,22 lei/m3 este noul tarif pentru producerea și transportarea apei în vederea redistribuirii, față de tariful actual de 3,41 lei/m³.

La Moscova a fost organizat un nou miting în susţinerea Evgheniei Guţul

Mai multe persoane s-au adunat astăzi, din nou, în fața ambasadei Republicii Moldova din Moscova pentru a protesta împotriva arestării başcanului Găgăuziei, Evghenia Guţul. Manifestanţii au scandat „Suntem împreună cu Guţul”, „Jos Maia Sandu”, „Soarta Găgăuziei este soarta Evgheniei Guţul” şi „Nu ne vor speria”.

Oamenii au declarat că arestarea başcanului reprezintă un atac direct asupra drepturilor și libertății locuitorilor din Găgăuzia, transmite Știri.md cu referire la newtv.md.

„Nu putem tăcea. Astăzi o reprimați pe Evghenia, mâine pe oricine îndrăznește să nu fie de acord cu puterea”, a subliniat unul dintre participanți.

Amintim că Başcanul Găgăuziei, Evghenia Guţul a fost plasată în arest preventiv pentru 20 de zile vineri, 28 martie. Decizia a fost aprobată de către magistraţii Judecătoriei Ciocana, după o ședință care a durat aproape 9 ore, cu ușile închise. Instanța a admis parțial cererea procurorilor, care au solicitat 30 de zile de arest preventiv.

Procurorii susţin că başcanul este acuzată de complicitate la patru infracțiuni: finanțarea ilegală a campaniei electorale la funcția de bașcan al Găgăuziei din anul 2023, falsificarea documentelor oficiale, depunerea declarațiilor false și falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei.

Evghenia Guţul pledează nevinovată, iar avocatul acesteia susţine că acuzaţiile care i se aduc sunt nefondate.

Decizia va fi atacată la Curtea de Apel.

Un bărbat, amendat cu 25.000 de lei după ce a înotat până în Ucraina

Judecătoria Soroca a pronunțat sentința în cazul unui bărbat din Soroca, acuzat de săvârșirea infracțiunii de trecere ilegală a frontierei de stat a Republicii Moldova. Fapta a avut loc pe 5 august 2024, când inculpatul, împreună cu prietenul său, se afla pe malul râului Nistru, în preajma satului Iarova din raionul Soroca.

Potrivit declarațiilor martorilor și ale inculpatului, în ziua incidentului, acesta și prietenii săi au petrecut pe malul râului Nistru, consumând băuturi alcoolice. La un moment dat, doi dintre ei au intrat în apă pentru a se scălda. Unul s-a întors la mal, dar celălalt a continuat să înoate. Curentul l-a dus în aval, iar, fără a avea puterea de a se întoarce, a ajuns pe malul ucrainean al râului, transmite observatorul.md.

La scurt timp, grănicerii ucraineni l-au interceptat și l-au dus la post, unde a fost interogat. În ziua următoare, soroceanul a fost predat autorităților din Republica Moldova.

În fața instanței, bărbatul a recunoscut parțial fapta, susținând că nu a avut intenția de a traversa ilegal frontiera și că a ajuns pe malul celălalt al râului dintr-o greșeală. El a mai invocat faptul că pentru același incident a fost deja sancționat de autoritățile ucrainene, considerând că nu ar trebui să fie tras la răspundere din nou pentru aceeași faptă.

Avocatul său a cerut achitarea, argumentând că nu există intenția infracțională în acțiunile clientului său și că procesul ar trebui să fie închis, având în vedere că sancțiunile au fost deja aplicate de statul vecin.

Instanța a analizat declarațiile martorilor, care au susținut versiunea inculpatului, dar și alte dovezi relevante, inclusiv procesul-verbal de cercetare la fața locului și actul de primire-predare a inculpatului de către grănicerii ucraineni.

Conform legii, traversarea ilegală a frontierei este o infracțiune distinctă, iar sancțiunile aplicate de Ucraina nu pot face obiectul procesului în Republica Moldova. De asemenea, instanța a subliniat că, deși inculpatul nu a avut intenția directă de a traversa frontiera, acceptarea eventualității acestui fapt constituie tot o formă de intenție penală.

În final, instanța a decis că cetățeanul este vinovat de comiterea infracțiunii de trecere ilegală a frontierei, în conformitate cu art. 362 alin. (1) Cod penal. Pedeapsa aplicată a fost de 500 unități convenționale, echivalentul a 25.000 lei, considerându-se că fapta a fost de gravitate redusă și că nu există circumstanțe agravante.Instanța a ținut cont de faptul că inculpatul a cooperat cu autoritățile și a manifestat regret pentru fapta comisă.

Deși incidentul a fost cauzat de o eroare, fapta a fost în continuare considerată o încălcare a legii. Sentința pronunțată de Judecătoria Soroca este o lecție privind responsabilitatea individuală și respectul față de regulile care protejează securitatea națională.

Prima rachetă orbitală lansată de pe teritoriul Europei s-a prăbușit la scurt timp după lansare

Start-up-ul german Isar Aerospace a lansat duminică, de la baza spațială norvegiană de pe insula Andoya, racheta de test Spectrum, scrie Digi24.RO.

Sursa: Digi24.RO

Dispozitivul fără echipaj, care ar fi trebuit să deschidă calea lansărilor de sateliți din Europa, s-a prăbușit la sol și a explodat la mai puțin de un minut după decolare.

Este vorba despre prima lansare verticală a unui vehicul orbital de pe continentul european, în afara Rusiei.Imediat după lansare însă, racheta s-a prăbușit la sol și a explodat.

Aerospace, care avertizase anterior că prima lansare s-ar putea încheia prematur, a declarat că testul a furnizat o cantitate semnificativă de date utile pentru echipa sa.

Misiunea de duminică a avut ca scop colectarea de date despre vehiculul de lansare al Isar Aerospace.

Racheta a fost prezentată drept prima încercare de zbor orbital de pe continentul european, unde mai multe țări, inclusiv Suedia și Marea Britanie, și-au exprimat dorința de a intra pe piața în creștere a misiunilor spațiale comerciale.Inițial, racheta ar fi trebuit lansată în urmă cu o săptămână, de la baza spațială norvegiană de pe insula Andoya, deasupra cercului polar de nord, prima misiune test a rachetei sale Spectrum.

Lansarea a fost însă amânată.„Fiecare secundă de zbor este prețioasă, deoarece ne permite să colectăm date și să câștigăm experiență.

Treizeci de secunde de zbor ar fi deja un real succes”, a explicat în urmă cu o săptămână Daniel Metzler, co-fondator și CEO al Isar Aerospace, producătorul rachetei.

Un bărbat din nordul țării, condamnat după ce a încercat să violeze o femeie de 61 de ani
Articolul anterior
Deputata Irina Lozovan, care urmează să-și afle sentința pe 31 martie, a fugit
Articolul următor
Close menu