Un bărbat de 33 de ani din Chișinău, reținut după comiterea unui furt dintr-un apartament

Un bărbat de 33 de ani din Chișinău a fost reținut de polițiștii capitalei, fiind suspectat de comiterea unui furt dintr-un apartament, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.


Poliția a fost sesizată de către o femeie de 50 de ani, care a comunicat că a depistat lipsa a 362.850 de lei din propriul apartament. Polițiștii imediat au dispus mai multe acțiuni de investigație și urmărire penală, stabilind că urme de pătrundere forțată în apartament nu au fost depistate.

Urmare a investigațiilor prompte întreprinse de ofițerii Secției investigare infracțiuni din cadrul Inspectoratului de Poliție Botanica, suspectul a fost stabilit și reținut.

În cadrul acțiunilor procesual penale, aceasta și-a recunoscut vinovăția, comunicând că fiind în relații de prietenie cu fiica victimei, a obținut duplicatul cheii de la ușa apartamentului și, într-o perioadă de circa 10 zile, a sustras periodic sume de bani.

La domiciliul bărbatului au fost depistați o parte din banii sustrași, restul fiind cheltuiți de suspect pentru procurarea diferitor bunuri (telefoane mobile, căști, boxă muzicală, etc.).

Mai mult, în rezultatul cercetărilor a fost descoperit și ridicat un pachețel de tip zip-lock cu o substanță de culoare verde, asemănătoare drogului. Bărbatul a fost arestat pentru 20 de zile, iar dacă vinovăția îi va fi demonstrată, riscă închisoare de până la 4 ani.

Miting uriaș la Istanbul: Sute de mii de oameni au protestat contra arestării lui Imamoglu

Câteva sute de mii de persoane s-au adunat sâmbătă la Istanbul, la apelul Partidului Republican al Poporului, împotriva arestării primarului Ekrem Imamoglu, relatează AFP.

Mulțimea s-a adunat sâmbătă la prânz pe malul asiatic al metropolei, „pentru a continua marșul către putere”, potrivit apelului liderului CHP Özgür Özel, care a estimat la 2,2 milioane numărul manifestanților, transmite stirileprotv.ro.

Manifestanții, înarmați cu steagul turc și portrete ale lui Mustafa Kemal Atatürk, părintele națiunii.

Între ei s-au aflat soția, mama și cei doi fii ai lui Ekrem Imamoglu.

„Suntem aici pentru patria noastră. Noi, poporul, ne vom alege guvernanții”, declară Melis Basak Ergun, în vârstă de 17 ani, care dă asigurări că manifestanții nu se vor lăsa niciodată intimidați de „violență sau gaze lacrimogene”.

Arestarea lui Imamoglu la 19 martie a declanșat un val de proteste fără precedent în ultimii zece ani în Turcia, mobilizând zeci de mii de manifestanți în fiecare seară în stradă, până luni seara.

De luni seara, CHP a încetat să cheme mulțimea la primărie.

Însă, într-un interviu acordat cotidianului francez Le Monde, sâmbătă, Özgür Özel, care a devenit purtătorul de cuvânt al opoziției, anunță manifestații regulate în viitor.

El amintește că manifestațiile au fost interzise de către autorități de la arestarea primarului și se declară pregătit să-și asume riscul de a petrece opt, zece ani în închisoare dacă trebuie.

CHP se pregătea să-l învestească pe Imamoglu drept candidat în viitoarele alegeri prezidențiale, prevăzute în 2028, atunci când a fost arestat la 19 martie și trimis la închisoare, cinci zile mai târziu.

În acest început de weekend lung de Eid al-Firt, care marchează duminică sfârșitul Ramadanului, adunarea de sâmbătă are valoare de test pentru opoziție, în contextul în care multi locuitori ai Istanbulului au plecat din oraș la familii.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat săptămâna aceasta acordarea a nouă zile de concediu funcționarilor și instituțiilor publice.

Tinerii și studenții au încercat să continue mobilizarea, însă represiunea continuă prin arestări acasă, în zori, la manifestanți, jurnaliști și avocați, care-i pot descuraja și pe cei mai hotărâți.

Numai la Istanbul, 51 studenți au fost arestați vineri, iar 275 au fost încarcerați, potrivit avocatului Ferhat Güzel, care consideră că ”acest număr este probabil mult mai mare”.

Potrivit ultimilor date oficiale, peste 2.000 de persoane au fost arestate, dintre care 260 au fost încarcerate.

Atac cu drone Shahed asupra Harkovului: 2 morți și 25 de răniți, printre care 5 copii

Două persoane au murit, iar 25 au fost rănite, printre care cinci copii, în urma unui atac cu drone rusești de tip Shahed în orașul Harkov, Ucraina, scrie moldova1.md

Informația a fost transmisă de șeful administrației militare regionale, Oleg Sinegubov, și de primarul orașului, Igor Terehov, pe canalele lor de Telegram.

Potrivit autorităților locale, atacul a vizat cartierul Shevchenkivskyi, unde dronele kamikaze au provocat mai multe explozii.

„O explozie în centrul Harkovului. O lovitură cu drone Shahed”, a transmis primarul Terehov pe Telegram.

La scurt timp, el a raportat alte două explozii în oraș.

Echipele de salvare au fost trimise la locurile afectate. Într-un mesaj ulterior, Syniehubov a anunțat că o dronă a lovit o casă privată în districtul Shevchenkivskyi, provocând moartea unei persoane și rănirea alteia.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a informat că un spital militar a fost de asemenea lovit, potrivit Ukrinform.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia că încearcă să zădărnicească eforturile internaționale de a pune capăt războiului.

Într-un mesaj transmis sâmbătă, 29 martie, el a relatat că, în noaptea precedentă, forțele armate ruse au lansat asupra teritoriului ucrainean 172 de drone de atac, precum și rachete.

„Partenerii trebuie să înțeleagă că aceste lovituri rusești nu sunt doar împotriva poporului nostru, ci și împotriva tuturor eforturilor internaționale – împotriva diplomației prin care încercăm să încheiem acest război. Rusia lovește pozițiile tuturor celor care vor pacea”, a explicat el.Zelenski a mai spus că se așteaptă la o „reacție serioasă” în fața acțiunilor armatei ruse, „în primul rând” din partea Americii, Europei și „a tuturor celor din lume care au mizat pe diplomație”.

„Rusia trebuie forțată la pace. Doar forțarea va funcționa”, a adăugat președintele.

În același discurs, Zelenski a menționat că Rusia „deja de prea mult timp” nu răspunde ofertei SUA privind o încetare necondiționată a focului. „Asta spune multe. Deja ar fi putut fi o încetare a focului, dacă s-ar fi făcut presiuni reale asupra Rusiei”, a mai adăugat el.

Proteste în fața showroom-urilor Tesla din Europa, SUA și Australia. Manifestanții i-au îndemnat pe oameni să-și vândă mașinile și acțiunile Tesla 

Mii de oameni din întreaga lume au protestat sâmbătă, 29 martie, împotriva lui Elon Musk, scrie The Guardian, citat de hotnews.ro.

John Lamparski/NurPhoto/Shutters / Shutterstock Editorial / Profimedia

Manifestațiile au avut loc în fața showroom-urilor Tesla din Statele Unite și în multe alte locații din lume, fiind o acțiune coordonată care vizează direct averea miliardarului, în calitate de CEO al producătorului de vehicule electrice.

Organizatorii protestului le-au cerut oamenilor să facă trei lucruri: să nu cumpere mașini Tesla, să vândă acțiunile companiei și să se alăture mișcării „Tesla Takedown”. „Lovind Tesla, îl oprești pe Musk”, este unul dintre mesajele grupului. „Oprirea lui Musk va ajuta la salvarea de vieți și a democrației noastre.”

Musk, cel mai bogat om din lume, conduce așa-numitul „Departament pentru Eficiența Guvernamentală” (Doge), fiind responsabil de reducerea bugetelor federale din SUA, inclusiv de concedierea a mii de angajați. Totuși, într-un interviu de joi, el a declarat: „Aproape nimeni nu a fost concediat.”

Printre instituțiile vizate de măsurile sale se numără Administrația pentru Securitate Socială, Departamentul Educației, Serviciul Național al Parcurilor și alte agenții guvernamentale, ceea ce a stârnit un val de critici și reacții negative. Musk și Administrația Tesla nu au răspuns solicitărilor de comentarii din partea The Guardian.

Sâmbătă, peste 200 de proteste au fost organizate la nivel global, începând în fața showroom-urilor Tesla din Australia și Noua Zeelandă, apoi extinzându-se în Europa, în țări precum Finlanda, Norvegia, Danemarca, Germania, Franța, Țările de Jos și Marea Britanie. Fiecare manifestație a fost organizată local, având teme proprii. În Irlanda, protestul s-a desfășurat sub sloganul „Smash the Fash”, iar în Elveția, sub denumirea „Down with Doge”.

/ Shutterstock Editorial / Profimedia

În Berkeley, California, showroom-ul Tesla a fost închis în fiecare sâmbătă timp de o lună, din cauza protestelor săptămânale, potrivit vânzătorilor de la magazinele din apropiere. Doar agenții de securitate au rămas pentru a păzi clădirea. Aici au avut loc demonstrații care au inclus o trupă mariachi și un Cybertruck din carton de 3 metri, pe care participanții puteau să-l dea cu vopsea. La începutul acestei luni, ușa de la intrarea showroom-ului a fost stropită cu vopsea roșie.

March 29, 2025, London, United Kingdom: Zuma Press / Profimedia

În SUA, protestele au avut loc în aproape fiecare stat, de la nord-est, sud și Midwest până pe coasta de vest. Printre statele cu cele mai multe manifestații planificate s-au numărat Massachusetts, New York, Florida, Texas, Washington și California, însumând peste 100 de proteste. Mai multe demonstrații au avut loc și în Canada.

La Londra, zeci de manifestanți s-au adunat în fața unui showroom Tesla de pe A40, una dintre principalele artere din vestul orașului.

Organizatorii au fost, de asemenea, atenți să se delimiteze de actele de vandalism violent împotriva showroom-urilor Tesla. Zeci de facilități Tesla au fost atacate în timpul nopții cu cocktailuri Molotov, focuri de armă sau graffiti cu mesaje precum „Fuck Elon” și „Tesla este fascistă”.

Trump a promis că va desemna orice act de violență împotriva showroo

O spirală luminoasă „ca o galaxie în mișcare” a apărut din senin pe cerul nopții în mai multe țări din Europa
Articolul anterior
Zelenski se va întâlni cu Macron înaintea summitului de joi
Articolul următor
Close menu