Summit la Paris: Liderii europeni discută despre sprijinul militar pentru Ucraina și viitorul acord de pace

Lideri de stat și de guvern din aproximativ 30 de țări discută la Paris cu Volodimir Zelenski despre armistițiul din Ucraina. Convorbirile se axează pe securitate și noile măsuri de sprijin pentru Kiev, inclusiv, despre desfășurarea de trupe de menținere a păcii în țara aflată în război. Așa-numita Coaliție a bunăvoinței examinează garanțiile de securitate pentru Ucraina, scrie moldova1.md

După o întrevedere bilaterală cu omologul său ucrainean, Emmanuel Macron a anunțat că Franța va oferi Ucrainei un nou pachet de ajutor militar în valoare de două miliarde de euro.

Președintele francez a menționat că scopul reuniunii este să ajute Kievul să mențină situația în prima linie, să reziste agresiunii, dar în același timp să apropie perspectivele unei păci durabile.

„Franța a furnizat de la bun început echipamente care răspund nevoilor prioritare ale armatei ucrainene și am pregătit o asistență suplimentară, cu rachete antitanc MILAN, mijloace de apărare aeriană, cum ar fi rachetele MICA cu care sunt echipate avioanele Mirage, care au fost livrate, și rachete de apărare sol-aer Mistral. Pentru a rezista pe front, armata ucraineană va primi vehicule blindate, tancuri, precum și diverse muniții sau drone.

Totdată, am avansat și în ceea ce privește cooperarea în materie de sateliți și informații” a declarat Emmanuel Macron.

Volodimir Zelenski a menționat că mizează și pe sprijinul SUA, care speră să aibă suficientă putere pentru a face presiuni asupra Rusiei să accepte încetarea necondiționată a focului.

„Sancțiunile împotriva Rusiei ar trebui să rămână în vigoare și să se consolideze atâta timp cât ocupația rusă continuă. Nimeni nu vrea să antreneze alte țări în război. Contingentul militar este important pentru control. Contingentul militar este pregătit de luptă, dar trebuie să fie acolo pentru a controla și monitoriza situația” a menționat Volodimir Zelenski.

Liderul ucrainean a făcut aceste comentarii în contextul în care Moscova a înaintat condiții pentru încetarea loviturilor în Marea Neagră, intermediată de Washington, iar atacurile rușilor continuă constant atât asupra civililor și instalațiilor energetice, cât și pe mare.

Desfășurarea de trupe de menținere a păcii în Ucraina, discutată la Paris, este susținută de Franța și Marea Britanie, precum și de Republicile Baltice.

Polonia și Germania, însă, nu ar fi de acord cu trimiterea de trupe în Ucraina. Totodată, se așteaptă ca ajutorul de 2 miliarde de euro anunțat de președintele Macron să fie însoțit de decizii similare din partea celor 28 de state participante la aceste discuții.

Potrivit surselor Euronews, Franța, Marea Britanie și Ucraina au lucrat zilele acestea la un document de tratat de pace pe care îl vor prezenta la reuniune, dar și părții americane, care a inițiat negocierile de pace cu Rusia și Ucraina.

Mecanism de raportare a hărțuirii sexuale în universitățile din Republica Moldova

Uniunea Europeană și Ambasada Danemarcei în Republica Moldova sprijină dezvoltarea unui mecanism de raportare a hărțuirii sexuale în instituțiile de învățământ superior, o inițiativă lansată de Ministerul Educației și Cercetării. Scopul acestui mecanism este de a institui un cadru robust pentru raportarea și prevenirea hărțuirii sexuale, sporind siguranța și bunăstarea studenților și studentelor, profesorilor și profesoarelor, precum și a personalului auxiliar. Centrul Internațional „La Strada” dezvoltă acest mecanism în cadrul proiectului EVOLVE4GE, finanțat de UE și implementat de UN Women Moldova.

Mecanismul este creat printr-o abordare participativă, implicând direct studenți și studente, profesori și profesoare, pentru a reflecta experiențele și necesitățile acestora.

În total 135 de studenți și studente au participat la 10 discuții de tip focus-grup organizate la Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei și Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Pe parcursul acestor sesiuni, participanții și participantele au analizat percepțiile și experiențele lor legate de hărțuire sexuală, au identificat barierele din calea raportării și au propus soluții pentru un sistem de raportare mai accesibil și de încredere.

Rezultatele consultărilor au arătat un nivel ridicat de conștientizare a hărțuirii sexuale în rândul studenților și studentelor, deseori asociate cu contact fizic nepotrivit, glume cu tentă sexuală și avansuri nedorite. „Studentele, mai ales cele care se îmbracă într-un anumit fel, sunt adesea reținute mai mult la tablă când sunt chestionate”, a relatat o studentă. „Un profesor a comentat la una dintre pozele mele: Arăți sexy”, a adăugat o altă studentă. Deși majoritatea au recunoscut că hărțuirea poate afecta pe oricine, studentele au fost identificate drept principalele victime, iar cadrele universitare – ca fiind cele mai frecvent menționate în calitate de agresori. „Un profesor a întrebat unde se află o studentă, a sunat-o și i-a spus că este gelos,” a relatat un student. 

Studenții și studentele au evidențiat experiențe tulburătoare, subliniind că dezechilibrul de putere și teama de consecințe îi/le descurajează să raporteze. Mulți au invocat frica de constrângeri (note scăzute, exmatriculare sau stigma socială), lipsa de închidere în autoritățile universitare și convingerea că raportarea nu va duce la schimbări semnificative. „Ne este frică să raportăm pentru că profesorii sunt cei care vor fi crezuți, mai ales că și așa sunt atât de puțini”, a spus un student.

Pe baza acestor constatări, peste 72 de cadre didactice și 73 de studenți și studente au participat la ateliere de lucru la tema „Prevenirea și reducerea riscurilor violenței bazate pe gen și a hărțuirii sexuale”. Aceste sesiuni interactive au abordat influența normelor sociale asupra percepțiilor de gen, formele și impactul hărțuirii sexuale, cadrul legal și responsabilitățile instituțiilor, precum și strategiile eficiente de prevenire și răspuns.

În cadrul atelierelor, atât studenții și studentele, cât și profesorii și profesoarele, au împărtășit deschis experiențele lor. O profesoară universitară a relatat propria sa experiență de hărțuire când era studentă: „Hărțuirea sexuală există și nu ar trebui să ne fie frică să vorbim despre ea. Când aveam 16 ani, un profesor mă atingea și m-a invitat la vila sa. În anii ’90, nu înțelegeam ce înseamnă hărțuirea și mă temeam că, dacă aș vorbi, nu aș mai absolvi. Acum, ca profesoară, având acces la instruire și resurse, pot contribui la crearea unui mediu academic mai sigur pentru toți: pentru studenți și studente și pentru colegii și colegele mele.”

Fosta Miss Europa a murit într-un accident grav. Avea doar 27 de ani

Fosta „Miss Europa” Guler Erdogan a murit la Giresun, port la Marea Neagră, nord-estul Turciei, după ce a fost spulberată de o mașină. Tânăra de 27 de ani a căzut de pe o un pod, în timp ce fugea pe jos de polițiștii care o depistaseră băută la volan, scrie evz.ro.

Tragedia s-a întâmplat pe 1 aprilie. Guler era în stare de ebrietate, după ce petrecuse în mai multe cluburi din Giresun. Ea s-a urcat la volanul unei mașini, dar a fost oprită de poliție. „În timpul verificării, s-a stabilit că Guler Erdoğan era sub influența alcoolului. Ea a abandonat mașina și a fugit”, a confirmat poliția.

În timp ce fugea, modelul a căzut de pe un pod care traversa drumul de coastă al Mării Negre, în Hacı Hüseyin Mahallesi, și a fost lovită de o mașină. În urma accidentului „femeia a suferit răni grave care nu erau compatibile cu viața”, a mai anunțat poliția.

Ar fi încercat să se sinucidă de mai multe ori

„Au fost chemate imediat la fața locului mai multe ambulanțe, care au stabilit că Güler Erdoğan a murit”, a notat poliția din Giresun, într-un comunicat.

Fosta Miss Europa ar fi avut probleme psihice și ar fi încercat de mai multe ori să se sinucidă. Güler Erdoğan venise la Giresun, unde se născuse, pentru sărbătoarea de Eid al-Fit. După ce au apărut aceste informații, familia a negat tot și a declarat că era alături de ea în momentul în care a murit, potrivit cnnturk.com.

Familia fostei Miss Europa neagă tot

„Nu credeți informațiile false privind moartea fiicei noastre Guler Erdoğan. Noi, familia ei, eram alături de ea în acel moment”, a transmis familia modelului, pe rețele de socializare, după ce a șters toate postările de pe Instagramul tinerei. Fanii lui Guler Erdogan încă așteaptă mai multe explicații.

Haine cusute pentru UE! Peste 200 de angajați de la o fabrică din Bălți creează articole vestimentare de excepție

Peste 200 de angajați de la o fabrică din Bălți creează articole vestimentare de excepție. Astfel, hainele sunt vândute de un brand renumit în Italia. Zilnic, sunt create peste 400 de piese vestimentare. Echipamentele moderne, procurate prin intermediul programelor guvernamentale, le ușurează munca și oferă produse de calitate, scrie moldova1.md.

Tot procesul începe de la mașina de șpănuit. Întreprinderea dispune de roboți automați, mașini de matlasare, recent procurate tot pe baza unui grant care le simplifică muncitorilor procesul de lucru.

Până ajung să fie vândute pe rafturile din Uniunea Europeană, confecțiile trec printr-un proces migălos, care necesită multă muncă.

„Fiecare linie coase un produs anume, de aici de la început are loc lansarea tuturor detaliilor care se pregătesc. Mergem prima jumătate, facem pregătirea produsului, după care merge și le umplem cu puf natural. Fiecare cusătoreasă are procesul ei anume. Produsul finit ajunge aici la controlor. Deci, ajunge la final un produs complex”, povestește managerul de producție, Lilia Remarciuc.

Noile echipamente, achiziționate prin intermediul unor credite preferențiale, le ajută foarte mult în munca de zi de zi, spun angajatele.

„Ne-au ușurat foarte mult munca, pentru că ele sunt niște mașini automate. Ne-au îmbunătățit lucrul prin faptul că ele coase mai ușor și mai calitativ”, spune cusătoreasa Adriana Juncu.

„Un lucru mai corect efectuat de mașinile de puf care dau sută la sută puful, mai rapid și foarte calitativ”, spune Diana Verhovețchi, o altă angajată a companiei.

Menționăm că Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) oferă, cu sprijinul Uniunii Europene, granturi și credite în condiții avantajoase. Astfel, prin intermediul programului 373, gestionat de ODA, Fabrica de confecții de la Bălți a accesat un împrumut în valoare de 815 mii de lei pentru procurarea unor mașini moderne de cusut.

Astăzi bașcana Guțul vine în judecată. Ședință preconizată pentru ora 15:00
Articolul anterior
Protest la Ambasada Moldovei din Moscova în susţinerea Evgheniei Guţul
Articolul următor
Close menu