Cutremur extrem de grav în Myanmar: Sunt afectate șase țări

Un cutremur cu magnitudinea 7,7 s-a produs vineri în regiunea de graniţă dintre India şi Myanmar. Seismul s-a resimțit până în Bangladesh, scrie evenimentulzilei.ro.

Seismula avut loc la adâncimea de 32 km față de Districtul Pang Mapha, Provincia Mae Hong Son, Thailanda, potrivit Centrului Naţional pentru Seismologie din India, la ora 8,20, ora României.

La 08,33, ora României s-a mai produs un cutremur de magnitudine 6,7, în aceeași zonă.

În 7 februarie 2025 a avut loc un alt cutremur de pământ, care a lovit zona de nord-est a Myanmarului, provocând peste 40 de victime. Seismul, care a avut loc joi noaptea și a fost evaluat la 6.8 grade pe scara Richter, a avut epicentrul în apropierea orașului Tachileik, în munții de la granița cu Thailanda.

Potrivit postului de radio de stat, 41 de persoane au murit, 48 au fost rănite, iar 244 de case, 14 mănăstiri budiste și nouă clădiri guvernamentale au suferit daune.

Atunci, organizația internațională neguvernamentală Salvați Copiii, activă în Myanmar, a semnalat riscul unor replici puternice ale seismului. Cu toate acestea, până în prezent, nu a decis desfășurarea echipelor sale în zona afectată.

Seismul s-a produs la ora locală 7:42 (ora 3:12, ora României) și a fost urmat, la douăzeci de minute distanță, de două replici cu magnitudinea 5.0. Institutul a emis o alertă galbenă, semnalând că „victime și pagube sunt posibile”, dar a precizat că impactul va fi probabil relativ localizat.

Consumatorii care s-au deconectat de la încălzire pot cere reconectarea

Consumatorii care s-au deconectat de le agentul termic pot solicita reconectarea. Anunțul a fost făcut de Termoeletrica, în contextul temperaturilor scăzute prognozate pentru următoarele zile, scrie info1.md.

Gestionarii trebuie doar să depună cereri scrise în format liber în adresa Furnizorului. De asemenea, se pot adresa direct la sediile teritoriale ale Termoelectrica:

  • Secția Rețele Termice Botanica – 022 779 411
  • Secția Rețele Termice Buiucani – 022 751 529
  • Secția Rețele Termice Centru – 022 274 098
  • Secția Rețele Termice Ciocana – 022 335 132
  • Secția Rețele Termice Râșcani – 022 442 375.

Totodată, compania anunță că aproximativ 400 de consumatori care nu au depus încă o solicitare de deconectare vor beneficia în continuare de acest serviciu.

Reprezenatnții companiei reamintesc că sezonul de încălzire nu are o dată fixă de încheiere, iar furnizarea agentului termic este realizată în conformitate cu solicitările Gestionarilor fondului locativ.

„Conform reglementărilor în vigoare, sezonul de încălzire poate fi încheiat doar dacă, pe parcursul a 3 zile consecutive, în intervalul orelor 21:00, 00:00,03:00 și 06:00, media aritmetică a temperaturilor aerului este mai mare de +10°C”, precizează Termoelectrica.

Totodată, autoritățile anunță că, în cazul blocurilor locative dotate cu puncte termice individuale (PTI) NU este necesară intervenția Gestionarului. Instalațiile respective se conectează și se deconectează automat.

Traducătoarele de temperatură ajustează consumul de energie termică în funcție de temperatura de afară și necesitățile consumatorilor.

Amintim că începând din data de 24 martie, sezonul termic pentru consumatorii racordați la sistemul centralizat de încălzire din Chișinău a fost încheiat. Decizia a fost luată atunci în contextul creșterii temperaturilor.

Sezonul de încălzire din Capitală a început pe 17 octombrie 2024, iar anul trecut, încălzirea a fost oprită pe 1 aprilie.

Motivul pentru care peste 11.600 de consumatori s-au adresat la Moldovagaz

Peste 11.600 de consumatori s-au adresat pe parcursul perioadei ianuarie-martie la SA „Moldovagaz” prin intermediul liniei telefonice unice 1304. Majoritatea apelurilor au parvenit de la locuitorii Capitalei.

Astfel, 5.438 de persoane s-au adresat în legătură cu achitarea facturii, iar cu privire la compensația acordată s-au adresat 197 de consumatori, transmite Știri.md.

Lipsa facturii de plată au raportat 394 de consumatori, iar cu erorile în facturare s-au adresat 3.057 de persoane. Totodată, în legătură cu relațiile contractuale au apelat 1.119 consumatori, iar 363 au transmis prin această cale indicii contorului.

„Totodată, numărul de utilizatori ai serviciului „Cabinetul personal al consumatorului” a ajuns la 38.918 persoane, înregistrând o creștere de 14.234 de unități de la începutul anului. Accesând contul său, utilizatorul poate verifica istoricul de consum pentru ultimele 12 luni, precum și bilanțul curent al acestuia. Alte opțiuni oferite prin Cabinet includ posibilitatea de a transmite la distanță indicii curenți ai contorului, precum și de a descărca și achita factura în regim online. De asemenea, consumatorul poate depune online o cerere pentru semnarea sau rezilierea contractului, poate solicita suport la contact-centrul întreprinderii, precum și poate plasa reclamații”, comunică întreprinderea.

Serviciul este disponibil atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru cei noncasnici.

Un șofer de 33 de ani, drogat la volan pe străzile Capitalei, a rămas fără mașină

Noaptea trecută, polițiștii Secției Patrulare Chișinău din cadrul INSP au oprit pentru verificări un BMW, condus de un bărbat de 33 de ani, care se deplasa haotic pe stradă, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În timpul verificării, șoferul manifesta un comportament suspect. Conform procedurii, acesta a fost supus testării la substanțe narcotice, iar rezultatul expertizei a confirmat prezența cannabisului în organism.

Autoturismul a fost ridicat și transportat la parcarea specială, iar pe numele conducătorului auto a fost inițiat un proces penal pentru conducerea unui vehicul sub influența substanțelor stupefiante.

”Reamintim că șofatul sub influența alcoolului sau drogurilor pune în pericol vieți.”, anunță Poliția.

25 de străini nu au fost lăsați să intre în R. Moldova
Articolul anterior
Cresc temperaturile în țară, dar vremea rămâne instabilă
Articolul următor
Close menu