A rămas doar o scară din firma recuperată de autorități de la Vlad Filat

Pe 12 martie 2025, Tribunalul Iași a admis solicitarea Ministerului Justiției din Republica Moldova cu privire la recunoașterea deciziei instanței de judecată din 2016 în cazul fostului premier Vlad Filat. 

În cazul firmei Kapital Invest Company S.A. din Iași, potrivit publicației Reporteris.ro, Vladimir Filat a reușit să cumpere de la statul român pachetul majoritar de acțiuni de la Tipografia Dosoftei SA, societate care deținea un spațiu emblematic pentru strada Sfântul Lazăr 27. El i-a schimbat numele în Kapital Invest Company şi i-a modificat și obiectul principal de activitate în „închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate”.

De-a lungul timpului, precizează publicația, firma a înregistrat profituri substanțiale din închirierea spațiilor, chiar și după ce, în 2016, clădirea de la stradă, cu o suprafață de circa 2.500 metri pătrați, a trecut în proprietatea unui alt om de afaceri, Bogdan Gheorghiu, fondatorul firmei Express Credit Amanet. După tranzacție, care a avut loc pentru o sumă suspect de mică – 500.000 de euro –, între părți s-au înregistrat disensiuni pe marginea termenilor contractului. 

În prezent, la Tribunalul Iași se află în derulare un proces prin care Dosoftei SA (fostă Kapital Invest Company) cere judecătorilor să anuleze contractul de vânzare-cumpărare semnat cu Gheorghiu. Paradoxal, în urma deciziei din 12 martie, dacă Filat va câștiga acest proces, clădirea va reveni statului moldovean.

Fostul premier al Republicii Moldova a depus deja apel, pe 18 martie, împotriva sentinței prin care a fost deposedat de pachetul majoritar de acțiuni la această societate. Conform unor informații oficiale intrate în posesia publicației ieșene, la ora actuală, singurul bun imobil deținut de Dosoftei SA este o scară de acces la un spațiu comercial.

Procuratura Anticorupție a precizat pentu TVR Moldova că a gestionat în total opt cauze penale în care Vladimir Filat a avut calitate procesuală. În cadrul unei cauze, fostul premier a fost scos de sub urmărire penală, în cadrul a două cauze a fost încetată urmărirea în privința sa. Două cauze penale se află la etapa de desfășurare a urmăririi penale, iar două dosare au fost expediate în instanța de judecată.

Conform sentinței din 7 mai 2024 a Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, Vladimir Filat, învinuit de spălare de bani, a fost achitat. Procurorii au solicitat ca inculpatul să fie recunoscut vinovat de comiterea infracțiunii de spălare de bani şi să i se stabilească o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de 7 ani și confiscarea a 13 milioane de lei. 

Procurorii au anunțat că vor contesta decizia la Curtea de Apel Chișinău.

Autoritățile nu pot confirma dacă Plahotniuc deține cetățenie mexicană, dar oligarhul fugar ar figura cu încă două identități false, obținute în alte țări

Oligarhul fugar, Vladimir Plahotniuc, ar figura cu încă două identități false, obținute în alte țări. Declarația a fost făcută de șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, la o emisiune la un post privat de televiziune. Potrivit acestuia, informația a fost primită săptămâna trecută de la parteneri externi, scrie pulsmedia.md.

„Spre marea surpriză a noastră, unul din state ne-a informat că temeiul verificării a constituit, ca să nu afectăm și alte drepturi ale altor cetățeni, o alertă de imagine a aceluiași cetățean care figurează în furt de identitate într-un alt stat, a două identități. Deci, în țara respectivă este pornită o cauză penală pe furt de identitate și, ca informare, ne-a fost atribuit că, inclusiv, și cetățeanul căutat de noi a furat două identități, deci furt de identitate.”

 În același timp, Viorel Cernăuțeanu a declarat că autoritățile nu pot confirma dacă Vladimir Plahotniuc într-adevăr are cetățenie mexicană, deoarece statul mexican nu a venit cu o confirmare oficială în acest sens.

 „Nu putem confirma că are cetățenie mexicană. Statul mexican nu a venit cu o confirmare despre aceasta. Noi vorbim de o identitate atribuită statului mexican, cu actele, cu suspiciuni de fals, dar o confirmare că el este cetățean, noi nu avem.”

Amintim că Vladimir Plahotniuc a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019, după ce Partidul Democrat din Moldova a pierdut puterea. În același an, autoritățile din Chișinău au solicitat urmărirea sa prin Interpol, fiind emis un mandat de arestare pe numele său pentru infracțiuni precum crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani.

Din închisoare la spital: Medicul din Bălți, Serghei Cozub, a ajuns în reanimare după al treilea accident vascular cerebral. Urmează să fie operat

Serghei Cozub, cunoscut chirurg urolog din Bălți, care a fost condamnat în noiembrie 2024 la doi ani de închisoare pentru malpraxis, a fost internat la terapie intensivă. Anunțul a fost făcut de soția sa. Într-o postare pe rețelele de socializare, Dana Cozub povestește că soțul ei avea dreptul de a lucra și muncea în calitate de hamal. Acestuia i s-a făcut rău, dar nu a spus nimănui și a fost internat în stare gravă. Mai mult, potrivit ei, medicul ar fi suferit trei accidente vascular cerebrale, chiar la locul de muncă. Serghei Cozub urmează să fie operat, scrie nordinfo.md.

Sergiu Cozub era șef al secției urologie al Spitalului Clinic Bălți și a fost învinuit de neglijență în acordarea asistenței medicale ceea ce a provocat decesul lui Vitalie Spatari, șeful secției urmărire penală din cadrul Inspectoratului de Poliție Bălți.

Sentința în cazul lui Sergiu Cozub a fost dată în noiembrie 2022, însă instanța de fond a decis suspendarea condiționată pe o perioadă de probațiune de 2 ani.

Pe 6 noiembrie 2024, instanța de apel a emis o decizie definitivă și i-a stabilit o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de 2 ani, cu privarea dreptului de a ocupa funcții în domeniul medical pe un termen de 3 ani.

Cazul lui Sergiu Cozub a fost făcut public de soția acestuia, care a cerut ajutor atât din partea comunității medicale, cât și din partea societății.

Dana Cozub susține că soțul său este „absolut nevinovat” și că decizia judecătorilor de la Curtea de Apel Bălți reprezintă o nedreptate. De asemenea, apărătorii medicului spun că acesta a acționat conform protocoalelor și că starea pacientului era deja gravă în urma traumatismului inițial.

După condamnarea lui Cozub, Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a cerut oamenilor legii să îi ofere dreptul medicului să prezinte „toate probele și expertizele necesare, inclusiv internaționale. În caz contrar, vom mai înregistra un caz pierdut la CtEDO”.

Cu toate acestea, medicul a rămas în închisoare, iar potrivit soției, joia trecută, 27 martie, acesta a avut un accident vascular cerebral la locul de muncă. Cu toate acestea, nu a solicitat ajutor medical, nu și-a informat familia despre incident și s-a întors seara la închisoare. A doua zi s-a simțit și mai rău, așa că a fost internat de urgență.

Medicii au efectuat o tomografie computerizată a creierului și au diagnosticat trei accidente vasculare cerebrale, În plus, s-a constatat că medicul avea probleme cardiace severe.

Criza demografică din Italia s-a accentuat: Populația îmbătrânește, iar nașterile sunt la un minim fără precedent

Criza demografică din Italia s-a accentuat în cursul anului 2024, în contextul în care numărul naşterilor a atins un minim fără precedent, iar migraţia s-a accelerat şi populaţia a continuat să scadă, conform unui anunţ făcut luni de Biroul naţional de statistică ISTAT, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Natalitatea în scădere continuă a Italiei este considerată deja o urgenţă naţională, dar în pofida promisiunilor că va deveni o prioritate făcute de premierul Giorgia Meloni şi de premierii dinaintea ei, prăbuşirea nu a fost oprită.

În 2024 Italia a înregistrat cu aproximativ 281.000 mai multe decese decât naşteri, iar numărul populaţiei a scăzut cu 37.000 de persoane, ajungând la valoarea de 58,93 milioane de locuitori, tendinţă negativă ce se menţine de un deceniu. Din 2014 şi până în 2024 populaţia Italiei s-a micşorat cu aproape 1,9 milioane de oameni – mai mulţi decât numărul de locuitori din Milano, cel de-al doilea oraş ca mărime al ţării, sau decât locuitorii întregii regiuni Calabria.

Cei 370.000 de copii născuţi în 2024 marchează cel de-al 16-lea an consecutiv de declin şi reprezintă cel mai mic număr de naşteri înregistrat de la unificarea Italiei în 1861 – cu 2,8% mai mic decât în 2023 şi respectiv cu 35,8% mai mic decât se înregistra în 2008 (ultimul an când Italia raporta o creştere a numărului de naşteri).

Rata fertilităţii, ce măsoară numărul mediu de copii pe care-i naşte fiecare femeie aflată la vârsta fertilităţii, a scăzut de asemenea la un nivel fără precedent de 1,18, cu mult mai puţin de rata de 2,1 necesară pentru a menţine o populaţie stabilă. Recordul negativ anterior în ceea ce priveşte rata fertilităţii femeilor din Italia era de 1,19 copii/femeie şi a fost înregistrat în 1995.

Cele 651.000 de decese înregistrate în 2024 semnalează în sfârşit revenirea Italiei la un nivel de mortalitate similar celor înregistrate înainte de pandemia COVID-19.

Speranţa de viaţă în Italia a urcat însă la 83.4 ani, cu aproape 5 luni mai mult decât speranţa de viaţă înregistrată în 2023.

Anul trecut s-au mutat în afara graniţelor Italiei un număr de 191.000 de cetăţeni italieni, cu 20% mai mulţi faţă de anul 2023, dar conform ISAT, responsabilă de această creştere statistică accentuată este o modificare legislativă care impune amenzi cetăţenilor italieni care nu s-au înregistrat oficial ca expaţi în noua lor ţară de reşedinţă.

Străinii au reprezentat 9,2% din totalul populaţiei Italiei în 2024, adică 5,4 milioane de persoane, cu 3,2% mai mulţi decât în 2023. Majoritatea cetăţenilor străini trăiesc în partea de nord a Italiei.

Subliniind problema îmbătrânirii rapide a populaţiei din Italia, ISTAT precizează că aproape 1 din 4 italieni are vârsta de peste 65 de ani, în timp ce numărul centenarilor a atins un nivel record de 23.500.

Cea mai bună rețetă de aluat pentru coltunași de post
Articolul anterior
Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi ziua Sfântului Cuvios Alexie
Articolul următor
Close menu