Reguli stricte și tranzacții limitate a plăților în numerar, din 1 aprilie!

Începând cu 1 aprilie 2025 intră în vigoare noua legeprivind efectuarea decontărilor în numerar, care aduce modificări pentru persoanele fizice și juridice ce efectuează plăți pe teritoriul Republicii Moldova. Noua reglementare stabilește limitarea plăților în numerar și a transferurilor bancare, în scopul de a îmbunătăți transparența și a preveni tranzacțiile în numerar de mari dimensiuni, transmite IPN.

Legea se aplică unui spectru larg de persoane, inclusiv agenților economici, organizațiilor necomerciale și persoanelor fizice, care desfășoară activități comerciale.

De asemenea, sunt reglementate tranzacțiile între persoane fizice care nu desfășoară activități de întreprinzător, în special în cazul vânzării și cumpărării de bunuri imobile și mijloace de transport.

În cazul tranzacțiilor de vânzare-cumpărare a bunurilor imobile, plata în numerar va fi permisă doar dacă prețul nu depășește echivalentul a 100 salarii medii lunare pe economie, circa 81 700 de euro. Pentru mijloacele de transport, limita este de 50 salarii medii lunare, aproximativ 40 800 de euro.

Pentru tranzacțiile ce depășesc aceste limite, plata trebuie efectuată prin transfer bancar. Totodată, o sumă de până la 200 000 de lei poate fi achitată în numerar, chiar și atunci când prețul depășește limitele menționate.

Potrivit autorităților, aceste măsuri sunt menite să faciliteze combaterea economiei subterane și a evaziunii fiscale.

Noua lege introduce și reglementări privind comisioanele bancare pentru retragerea numerarului. Astfel, comisioanele de retragere a numerarului provenit din tranzacții de vânzare-cumpărare între persoane fizice nu pot depăși 0,1% din suma transferată, cu condiția ca retragerea să fie efectuată la ghișeul băncii, iar documentele necesare să ateste proveniența fondurilor.

Legea mai aduce modificări referitoare la termenul de eliberare a numerarului din casieria entității pentru cheltuieli operaționale. Astfel, agenții economici și persoanele fizice din domeniile justiției și sănătății pot elibera numerar pentru o perioadă de maximum 30 de zile, cu excepția cheltuielilor pentru deplasările internaționale. Numerarul rămas neutilizat trebuie restituit în casierie în termen de 5 zile lucrătoare.

Sunt incluse și sancțiuni pentru nerespectarea reglementărilor. De exemplu, în cazul în care agenții economici depășesc limitele de plăți în numerar stabilite de lege, aceștia vor fi penalizați cu amenzi de până la 10% din suma ce depășește limita. De asemenea, există sancțiuni pentru nerespectarea termenelor de restituire a numerarului neutilizat, care pot ajunge până la 18% din suma nerestituită. Dacă amenda e achitată în 3 zile de la primirea deciziei privind încălcarea fiscală, persoana sancționată poate plăti jumătate din amendă.

Pentru persoanele fizice care se confruntă cu dificultăți în respectarea noilor reglementări, Comisia Națională a Pieței Financiare oferă consultații la „telefonul consumatorului”, pe numărul 022 85 95 95.

Și-a violat fiica de doar șapte ani: Un bărbat a fost condamnat la 21 de ani de închisoare

Datorită diligenței procurorilor și organului de urmărire penală, printr-o sentință recent pronunțată, un bărbat în vârstă de 38 de ani, a fost recunoscut vinovat pentru acțiuni cu caracter sexual neconsimțite și viol, stabilindu-i-se pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de 21 de ani, cu executare în penitenciar de tip închis, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit acuzării înaintate de procurori, inculpatul, din vara anului 2024 până în decembrie 2024, la domiciliul său amplasat într-un sat din nordul țării, urmărind scopul satisfacerii poftei sexuale, a întreținut cu fiica biologică în vârstă de doar 7 ani, acte sexuale neconsimțite.

Faptele ilegale au fost depistate de bunica copilei, care i-a povestit mamei acesteia cele întâmplate. La rândul său, femeia a alertat poliția. Ea a declarat că a observat și ea mai multe situații care i s-au părut stranii în raport cu soțul său și copila.

Inculpatul a refuzat să facă declarații pe caz pledând nevinovat. Pe parcursul urmăririi penale și judecării cauzei, acesta s-a aflat în arest preventiv.

Sentința este cu drept de apel.

Bijuterii de lux, aduse pe cale de contrabandă, confiscate la vama Leușeni

Cazul a fost documentat de funcționarii postului vamal Leușeni, după ce au supus controlului de specialitate un autocar de model „Scania Irizar” ce se deplasa din România.

În cadrul controlului vamal al mijlocului de transport, printre bagajele transportate, au fost depistate bijuterii de lux presupuse a fi de brand, nedeclarate autorității vamale.

Bunurile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării, iar șoferul, un conațional în vârstă de 44 de ani riscă să fie sancționat contravențional.

Rafturile magazinelor din Moldova, pline cu produse rusești: Indignarea unei jurnaliste

Jurnalista Irina Tabaranu se arată indignată de abundența produselor din Federația Rusă, expuse în prim plan pe rafturile magazinelor din Republica Moldova. „După ce Rusia ne-a impus un nou embargo, rușinea s-a transformat în furie”, a menționat aceasta într-o publicație.

„Deja de trei ani simt o rușine apăsătoare când văd pe rafturile magazinelor produsele rusești expuse în prim plan. În mod special, rețeaua Local abundă în produse din Rusia și Belarus”, susține Irina Tabaranu, transmite Știri.md

Mai nou, aceasta spune că este importată în Moldova și o versiune alternativă de Coca-Cola, creată pentru a înlocui lipsa celei originale, care nu mai ajunge în Federația Rusă din cauza sancțiunilor. 

„Desigur, este mai ieftină și cu mai multe E-uri… (…) Mare „cinste” să avem Choco Pie de la compania care se prezintă ca Официальный поставщик московского Кремля / Furnizor oficial al Kremlinului din Moscova. Mai corect ar fi… Кровавого Кремля.

Pe de altă parte, mă așteptam ca, după această – deja a opta – restricție în relația cu „statul prieten” Rusia (conform acordului de prietenie în vigoare din 2001), să văd o reorientare a noastră, ca societate, spre produsele autohtone, cu îndemnuri pe social media de a cumpăra local – Made in Moldova. Nimic.

Între timp, nouă copii și zece adulți au fost uciși într-un atac cu rachete, vineri, în Ucraina”, mai scrie Irina Tabaranu. 

De menționat că, în ultimii douăzeci de ani, Rusia a impus cel puțin șapte interdicții asupra produselor moldovenești:

  • 2006: embargo pe vinurile moldovenești; 2013: embargo pe produse vinicole, invocând neîndeplinirea cerințelor de siguranță;
  • 2014: interdicție privind furnizarea de conserve de fructe și legume, motivată de nerespectarea legislației ruse;
  • 2014: embargo pe importul de fructe (mere, pere, gutui, caise, cireșe, piersici, nectarine, prune) din Republica Moldova, din cauza unor presupuse încălcări în furnizare și controale;
  • 2014: suspendarea nemotivată importurilor de carne din Republica Moldova, în urma unei inspecții; 2022: suspendarea temporară a importului de fructe și legume din aproape toate raioanele Republicii Moldova;
  • 2023: embargo complet asupra importului de fructe și legume din țara noastră.

Atenție! Serviciu sistat la ASP, astăzi și mâine
Articolul anterior
Un avion s-a prăbușit peste o casă în SUA
Articolul următor
Close menu