Cele mai inutile facultăți din prezent, conform Inteligenței Artificiale

Într-o eră digitală în continuă schimbare, unde tehnologia este în centrul aproape tuturor industriilor, întrebarea care se pune frecvent este: „Ce facultăți sunt cu adevărat utile în prezent?”.

Inteligența Artificială (IA) joacă un rol tot mai important în evaluarea și predicția tendințelor educaționale, iar unele domenii de studiu care odată aveau un prestigiu considerabil sunt acum mai puțin relevante, scrie click.ro.

În urma analizelor făcute de IA asupra pieței muncii și a cerințelor profesionale actuale, au apărut câteva domenii de studiu care sunt considerate mai puțin utile în contextul actual. Totuși, interesant este faptul că, pe locul întâi într-o astfel de listă, se află o specializare care, în ciuda percepției populare, este extrem de căutată.

Filozofia – Pe locul întâi, dar cu un potențial mare de aplicabilitate

Deși la prima vedere pare un domeniu de studiu „învechit” sau chiar „nefolositor”, filozofia este considerată de multe ori ca o facultate irelevantă pe piața muncii. Într-o lume axată pe tehnologie și inovație rapidă, mulți se întreabă ce loc mai poate avea gândirea abstractă și analiza teoretică a existenței.

Totuși, specializarea în filosofie joacă un rol crucial în dezvoltarea gândirii critice, ceea ce este extrem de important în orice domeniu, de la managementul afacerilor până la dezvoltarea IA. Mai mult, capacitatea de a rezolva probleme complexe, gândirea logică și abordările etice sunt extrem de valoroase, chiar și pentru companiile de tehnologie. Istoria – O disciplină cu aplicabilitate limitată în domeniul afacerilor.

Istoria

Istoria, ca domeniu de studiu, este și ea văzută de mulți ca fiind inutilă în zilele noastre. Cu toate acestea, există încă domenii de activitate în care acest tip de studiu poate fi relevant, mai ales în instituțiile academice sau muzeale. De asemenea, istoricul poate contribui la înțelegerea evoluției culturale, politice și sociale a lumii. Cu toate acestea, pentru majoritatea joburilor din sectorul privat, studiile istorice nu sunt privite ca fiind o opțiune practică.

Literele – O pasiune care nu se traduce întotdeauna într-o carieră stabilă

Filologia și studiile literare sunt, de asemenea, domenii care în fața creșterii cererii pentru abilități tehnice par a fi depășite. Deși pentru cei care iubesc literatura și limba există satisfacții imense în acest domeniu, din punct de vedere al pieței muncii, opțiunile de carieră sunt mai puțin diversificate și adesea subplătite în comparație cu alte domenii.Arte și design – Abilități cerute, dar dificil de monetizat.

În ciuda frumuseții și expresivității artei, facultățile de arte și design se află, de asemenea, pe lista celor mai puțin utile pentru mulți. Deși în domenii precum publicitatea sau media există locuri de muncă, mulți absolvenți ai acestora se confruntă cu dificultăți în a găsi locuri de muncă stabile, iar succesul lor depinde în mare măsură de talentul personal și de networking.

Amenzi pentru mai mulți ”întreprinzători” care activau inclusiv prin platforme online sau prestau servicii

În perioada lunii martie curent, Serviciul Fiscal de Stat (SFS) și-a continuat acțiunile de combatere a activității ilicite de întreprinzător, fiind aplicate sancțiuni în 280 de cazuri și amenzi în sumă de 447,55 mii de lei.

Activitățile ilicite au fost identificate în mai multe sectoare economice, cele mai frecvente fiind în comerțul cu bunuri, inclusiv prin platforme online, prestări de servicii și transport de pasageri în regim taxi, transmite Știri.md.

„Aceste acțiuni au drept scop identificarea și sancționarea persoanelor fizice care desfășoară activități ilicite de întreprinzător, precum și aducerea acestora în cadrul legal prin aplicarea măsurilor de conformare”, comunică SFS.

Totodată, instituția face apel la conformare voluntară.

„Toate persoanele fizice care desfășoară activități economice urmează să se înregistreze legal într-o formă organizatorico-juridică și să respecte cerințele legale; Ignorarea obligațiilor atrage sancțiuni, dar și pierderea unor drepturi esențiale, cum ar fi accesul la protecție socială sau pensii; Evitarea sancțiunilor! Serviciul Fiscal de Stat încurajează toate persoanele fizice să-și declare activitățile economice și să evite sancțiunile, optând pentru conformarea voluntară”, subliniază SFS.

De menționat că, în cazul în care se depistează desfășurarea activității ilicite de întreprinzător de către persoanele fizice, funcționarii fiscali întocmesc proces-verbal cu privire la contravenție, cu aplicarea amenzilor de la 1.500 la 4.500 de lei.

BNM va pune în circulație o monedă comemorativă

Banca Naţională a Moldovei (BNM) lansează din 18 aprilie în circulație o nouă monedă comemorativă – „100 de ani de la prima instalare a statuii Lupului Roman la Chişinău”.

Moneda de 50 de lei este confecționată din argint 999/1000, transmite infotag.md. 

Diametrul acesteia este de 35 de milimetri, greutatea de 22 de grame, iar tirajul este de 300 de exemplare.

Serviciile de curățenie prin cimitire, tot mai căutate de moldovenii din diaspora

În cimitirele din Chișinău a început marea curățenie pentru Paștele Blajinilor, atunci când oamenii îşi pomenesc rudele decedate. Noroc şi de vremea numai bună de măturat, vopsit sau plantat flori la morminte. Persoanele stabilite în străinătate, care nu pot ajunge acasă, pot apela la servicii de curățenie specializate, scrie tvrmoldova.md.

Cimitirul „Sfântul Lazăr” din Chișinău este, în aceste zile, un adevărat furnicar. De dimineața până seara, oamenii vin aici cu mături și greble pentru a face curăţenie la morminte, înainte de sărbătorile pascale.

„Aici am un moș care s-a dus dintre noi și vin în fiecare an să fac curățenie, alături de mătușa mea, cât este în viață. Mai sădim câte o floare, tăiem câte un copăcel care crește din voia lui, punem un scaun, vopsim o măsuță. Înainte de Paști trebuie să avem stimă pentru cei care au fost alături de noi. Ne-au ajutat, ne-au ridicat, au plâns alături de noi, iar acum e rândul nostru să facem un gest de respect, un ajutor la care ei se vor uita de sus. În casă faci curățenie, dar pe dânșii cum să-i lași așa? Nu se poate. Trebuie să avem grijă. Acum copiii sunt la lucru, dar eu mă duc să fac puțină curățenie la copil și la soț”.

Pentru basarabenii care nu pot ajunge acasă, firmele specializate oferă servicii de curățenie, reparații sau chiar se ocupă de plantarea florilor. Igor Plugari spune că de trei ani prestează astfel de servicii.

IGOR PLUGARI, prestator servicii pentru întreținerea mormintelor: „Cei mai mult cei care apelează sunt cei din diasporă, dar sunt şi cei din Republica Moldova, dar care nu dispun de timp. Prețurile pentru o lucrare bine făcută sunt în jur de 400 de lei, iar timpul necesar este de aproximativ o oră, o oră și jumătate”.

În acest an, creștinii ortodocși din Republica Moldova vor marca Paștele Blajinilor pe 27 și 28 aprilie.

Un cetățean român a câştigat la Loto peste 6 milioane de euro cu un bilet online
Articolul anterior
Renovări moderne la căminul nr. 2 al Universității de Stat din Moldova, cu sprijinul Băncii Mondiale
Articolul următor
Close menu