Kremlinul va încerca să influențeze alegerile parlamentare din acest an. Maia Sandu: „Cei care își vând votul își vând țara”

Republica Moldova se confruntă cu riscuri majore de imixtiune externă în ajunul alegerilor parlamentare, iar Kremlinul ar putea încerca să destabilizeze situația prin finanțarea ilegală a partidelor, organizarea de proteste plătite și atacuri cibernetice. Președinta Maia Sandu a avertizat, în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova, că instituțiile statului sunt pregătite să contracareze tentativele de fraudă electorală. Șefa statului a subliniat că moldovenii trebuie să își decidă singuri viitorul, fără influențe externe, iar cei care vor încerca să cumpere sau să vândă voturi vor fi sancționați, scrie moldova1.md.

În cadrul acestor alegeri moldovenii trebuie să decidă pentru Moldova, nu banii cuiva, indiferent de unde vin acești bani. Oamenii care-și vând votul își vând țara, să fie foarte clar acest lucru, este țara noastră, pământul nostru, avem responsabilitate pentru pământul și viitorul acestei țări și votul este un drept, dar este și o responsabilitate și trebuie să fim conștienți de asta , pentru că dacă nu, cei care vor vinde votul vor fi sancționați.

Președinta a atras atenția asupra metodelor prin care se încearcă influențarea scrutinului, menționând că autoritățile sunt pregătite să combată aceste fenomene.

cum sunt multe dimensiuni pe care acționăm și am discutat la consiliul suprem de securitate de câteva ori despre acțiunile pe care le întreprind instituțiile. Acțiunile de combatere a corupției politice în general pentru că cineva aduce acești bani în țară, cineva organizează aceste rețele prin care se corup alegătorii, este vorba despre sancționarea oamenilor care și-au vândut votul și aici sunt instituții care se fac responsabile și trebuie să acționeze, dar cel mai important este să fie sancționați cei care organizează aceste lucruri, de asta e nevoie ca judecătorii și procurorii să-și facă treaba bine.

Deși legea interzice utilizarea fondurilor din afara țării, iar instituțiile statului acționează pentru a bloca aceste practici, există pericolul ca, pe măsură ce alegerile se apropie, să fie încercată introducerea unor sume mai mari prin diverse metode, a avertizat Maia Sandu.

Întrebată despre implicarea preoților în campania electorală, șefa statului a reiterat că aceștia trebuie să respecte legea și să nu devină un instrument al influențelor străine.

Preoții trebuie să știe că sunt cetățeni ai acestei țări și au aceleași responsabilități ca și ceilalți cetățeni , iar dacă îndeplinesc ordine venite din-afară înseamnă că încalcă legea și trebuie să fie sancționați. Ar trebui să conștientizeze că slujesc în această țară și ar trebui să respecte și țara și legile ei.

Șefa statului a reiterat că în ciuda tentativelor de fraudă electorală, Republica Moldova a demonstrat, inclusiv la alegerile anterioare, că poate face față.

E greu, ei încearcă să vină cu dimensiuni mari, cu multe acțiuni ca să fie copleșitor pentru statul Republica Moldova, dar statul a demonstrat anul trecut și în alte alegeri că se descurcă, chiar dacă a fost la limită și chiar dacă a fost dramatică imixtiunea anul trecut.

Amintim că alegerile din 2024 desfășurate în Republica Moldova au fost marcate de tentative de influență străină și acțiuni de corupere a alegătorilor, potrivit constatărilor autorităților și observatorilor internaționali. Oficialii au semnalat multiple cazuri de implicare externă în procesul electoral, inclusiv prin campanii de dezinformare și finanțări obscure, din partea grupării criminale conduse de Ilan Șor, menite să favorizeze anumiți candidați. Totodată, autoritățile au constatat că, începând cu septembrie 2022, din Federația Rusă în Republica Moldova au ajuns fluxuri masive de bani ilegali. Inițial – prin contrabandă sau criptomonede, iar ulterior – prin intermediul unei bănci rusești aflată sub sancțiuni internaționale. Potrivit ultimelor date prezentate de șeful IGP, peste 300.000 de votanți moldoveni ar fi fost ținta unor tentative de corupere prin diverse metode la alegerile prezidențiale și referendumul pro-UE de anul trecut.

Și-a transformat apartamentul într-un loc de consum al drogurilor: Un bărbat din Capitală, reținut de oamenii legii

Polițiștii de la Buiucani au documentat activitatea ilegală a unui bărbat de 43 de ani din Capitală, care a amenajat în propriul apartament un spațiu de consum a drogurilor, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În timpul perchezițiilor efectuate au fost depistate și ridicate mai multe dispozitive artizanale, destinate consumului de substanțe narcotice.

În momentul intervenției, în apartamentul bărbatului au fost depistați și identificați alți trei bărbați, consumatori de droguri.

Proprietarul este cercetat penal, iar conform legislației în vigoare persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă până la 4 ani de închisoare.

În continuare se desfășoară și alte acțiuni de urmărire penală, pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Poliția își reiterează angajamentul ferm în destructurarea rețelelor care favorizează consumul substanțelor interzise.

Amenzi pentru mai mulți ”întreprinzători” care activau inclusiv prin platforme online sau prestau servicii

În perioada lunii martie curent, Serviciul Fiscal de Stat (SFS) și-a continuat acțiunile de combatere a activității ilicite de întreprinzător, fiind aplicate sancțiuni în 280 de cazuri și amenzi în sumă de 447,55 mii de lei.

Activitățile ilicite au fost identificate în mai multe sectoare economice, cele mai frecvente fiind în comerțul cu bunuri, inclusiv prin platforme online, prestări de servicii și transport de pasageri în regim taxi, transmite Știri.md.

„Aceste acțiuni au drept scop identificarea și sancționarea persoanelor fizice care desfășoară activități ilicite de întreprinzător, precum și aducerea acestora în cadrul legal prin aplicarea măsurilor de conformare”, comunică SFS.

Totodată, instituția face apel la conformare voluntară.

„Toate persoanele fizice care desfășoară activități economice urmează să se înregistreze legal într-o formă organizatorico-juridică și să respecte cerințele legale; Ignorarea obligațiilor atrage sancțiuni, dar și pierderea unor drepturi esențiale, cum ar fi accesul la protecție socială sau pensii; Evitarea sancțiunilor! Serviciul Fiscal de Stat încurajează toate persoanele fizice să-și declare activitățile economice și să evite sancțiunile, optând pentru conformarea voluntară”, subliniază SFS.

De menționat că, în cazul în care se depistează desfășurarea activității ilicite de întreprinzător de către persoanele fizice, funcționarii fiscali întocmesc proces-verbal cu privire la contravenție, cu aplicarea amenzilor de la 1.500 la 4.500 de lei.

BNM va pune în circulație o monedă comemorativă

Banca Naţională a Moldovei (BNM) lansează din 18 aprilie în circulație o nouă monedă comemorativă – „100 de ani de la prima instalare a statuii Lupului Roman la Chişinău”.

Moneda de 50 de lei este confecționată din argint 999/1000, transmite infotag.md. 

Diametrul acesteia este de 35 de milimetri, greutatea de 22 de grame, iar tirajul este de 300 de exemplare.

15 paramedici palestinieni, dintre care și un angajat ONU, au fost uciși în Gaza: „Au fost adunați și îngropați într-o groapă comună”  
Articolul anterior
1 Aprilie – Ziua Păcălelilor.  De unde a apărut obiceiul de a face farse în această zi
Articolul următor
Close menu