De astăzi, pensiile şi mai multe prestații sociale sunt indexate cu 10%

De astăzi, pensiile şi mai multe prestații sociale sunt indexate cu 10%. În total, peste 759 mii de persoane vor beneficia de majorare, informează moldpres.md.

Potrivit Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), indexarea este prevăzută pentru: pensiile pentru limită de vârstă, de dizabilitate, de urmaș; pensiile pentru vechime în muncă; pensiile funcționarilor publici, colaboratorilor vamali, judecătorilor; plățile periodice/lunare capitalizate; indemnizațiile de dizabilitate; pensiile și compensațiile bănești lunare stabilite cetățenilor care au avut de suferit în urma catastrofei de la Cernobîl; pensiile militarilor și a persoanelor din corpul de comandă și din trupele organelor afacerilor interne și din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri; indemnizațiile urmașilor personalului medical decedat în urma desfășurării activității medicale în lupta cu COVID-19.

Solicitat de agenție, șeful Direcției informare și comunicare al CNAS, Petru Socolan, a menționat că instituția a efectuat procesul de indexare a pensiilor și majorarea alocațiilor.

„Procesul de indexare a pensiilor și majorare a alocațiilor este realizată de către CNAS, din oficiu, fără depunerea cererilor de către cetățeni. Indexarea s-a efectuat pentru partea pensiei care nu depășește 16 100 de lei. Astfel, în total 759 505 persoane vor beneficia de indexare. Banii vor fi transferați pe cardul social al beneficiarilor, în contul în care primesc pensia și alocația. Persoanele care nu dețin un card social, pot ridica banii de la orice oficiu poștal din țară”, a afirmat Petru Socolan.

Astfel, începând cu 1 aprilie 2025, cuantumul pensiei minime constituie: pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare – 3055,65 lei; de dizabilitate severă – 2291,74 lei; de dizabilitate accentuată – 2138,96 lei și de dizabilitate medie  – 1527,83 lei.

În contextul majorării pensiei minime de la 1 aprilie 2025 sunt recalculate și alocațiile sociale de stat de care beneficiază unele categorii de persoane.

În ultimii ani, în Republica Moldova pensia minimă a crescut de la 1 180 de lei la 2 800 de lei, iar pensia medie s-a dublat de la 2 000 de lei la 4 000 de lei.

Și-a transformat apartamentul într-un loc de consum al drogurilor: Un bărbat din Capitală, reținut de oamenii legii

Polițiștii de la Buiucani au documentat activitatea ilegală a unui bărbat de 43 de ani din Capitală, care a amenajat în propriul apartament un spațiu de consum a drogurilor, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În timpul perchezițiilor efectuate au fost depistate și ridicate mai multe dispozitive artizanale, destinate consumului de substanțe narcotice.

În momentul intervenției, în apartamentul bărbatului au fost depistați și identificați alți trei bărbați, consumatori de droguri.

Proprietarul este cercetat penal, iar conform legislației în vigoare persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă până la 4 ani de închisoare.

În continuare se desfășoară și alte acțiuni de urmărire penală, pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Poliția își reiterează angajamentul ferm în destructurarea rețelelor care favorizează consumul substanțelor interzise.

Amenzi pentru mai mulți ”întreprinzători” care activau inclusiv prin platforme online sau prestau servicii

În perioada lunii martie curent, Serviciul Fiscal de Stat (SFS) și-a continuat acțiunile de combatere a activității ilicite de întreprinzător, fiind aplicate sancțiuni în 280 de cazuri și amenzi în sumă de 447,55 mii de lei.

Activitățile ilicite au fost identificate în mai multe sectoare economice, cele mai frecvente fiind în comerțul cu bunuri, inclusiv prin platforme online, prestări de servicii și transport de pasageri în regim taxi, transmite Știri.md.

„Aceste acțiuni au drept scop identificarea și sancționarea persoanelor fizice care desfășoară activități ilicite de întreprinzător, precum și aducerea acestora în cadrul legal prin aplicarea măsurilor de conformare”, comunică SFS.

Totodată, instituția face apel la conformare voluntară.

„Toate persoanele fizice care desfășoară activități economice urmează să se înregistreze legal într-o formă organizatorico-juridică și să respecte cerințele legale; Ignorarea obligațiilor atrage sancțiuni, dar și pierderea unor drepturi esențiale, cum ar fi accesul la protecție socială sau pensii; Evitarea sancțiunilor! Serviciul Fiscal de Stat încurajează toate persoanele fizice să-și declare activitățile economice și să evite sancțiunile, optând pentru conformarea voluntară”, subliniază SFS.

De menționat că, în cazul în care se depistează desfășurarea activității ilicite de întreprinzător de către persoanele fizice, funcționarii fiscali întocmesc proces-verbal cu privire la contravenție, cu aplicarea amenzilor de la 1.500 la 4.500 de lei.

BNM va pune în circulație o monedă comemorativă

Banca Naţională a Moldovei (BNM) lansează din 18 aprilie în circulație o nouă monedă comemorativă – „100 de ani de la prima instalare a statuii Lupului Roman la Chişinău”.

Moneda de 50 de lei este confecționată din argint 999/1000, transmite infotag.md. 

Diametrul acesteia este de 35 de milimetri, greutatea de 22 de grame, iar tirajul este de 300 de exemplare.

Grup infracțional, destructurat de oamenii legii, la Drochia: Deținere ilegală de arme, comerț cu droguri etnobotanice și produse de tutungerie
Articolul anterior
Captură impesionantă de droguri de 1.000.000 lei, ascunse într-un motor livrat la Gara de Nord din Chișinău, prin autocarul sosit din Odessa
Articolul următor
Close menu