Ce urmează pentru economia mondială, aflată deja în dificultate, după noile taxe vamale anunțate de Trump

Cea mai recentă rundă de tarife comerciale ale SUA, prezentată miercuri, va diminua şi mai mult vigoarea unei economii mondiale care abia şi-a revenit din creşterea inflaţiei post-pandemice, o economie îngreunată de datorii record şi neliniştită de conflictele geopolitice, comentează Reuters, potrivit digi24.ro.

În funcţie de modul în care preşedintele Donald Trump şi liderii altor ţări vor acţiona acum, ar putea fi vorba de un punct de cotitură pentru un sistem globalizat care, până acum, a luat de bună forţa şi fiabilitatea Americii, cea mai mare componentă a sa. Dar în lunile următoare vor prevala pur şi simplu efectele de creştere a preţurilor – şi, prin urmare, de diminuare a cererii – după ce noile taxe vor fi aplicate la mii de bunuri cumpărate şi vândute de consumatori şi companii de pe întreaga planetă.

„O văd ca pe o derivă a economiei americane şi globale către performanţe mai slabe, mai multă incertitudine şi, posibil, îndreptându-ne către ceea ce am putea numi o recesiune globală”, a declarat Antonio Fatas, macroeconomist la şcoala de afaceri INSEAD din Franţa. „Ne îndreptăm către o lume care este mai rea pentru toţi, deoarece este mai ineficientă”, a comentat Fatas, care a fost consultant pentru Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială.

Vorbind miercuri în Grădina Trandafirilor de la Casa Albă, Trump a anunţat că va impune un tarif de bază de 10% pentru toate importurile şi a prezentat un tabel care arată taxe mai mari pentru unii dintre cei mai mari parteneri comerciali ai ţării, inclusiv 34% pentru China şi 20% pentru Uniunea Europeană.

Un tarif de 25% pentru automobile şi piese auto fusese deja confirmat anterior. Trump a declarat că tarifele vor readuce în Statele Unite capacităţi de producţie vitale din punct de vedere strategic. Având în vedere că producţia globală deja creşte la niveluri sub aşteptări, statisticienii se vor grăbi să calculeze impactul acestei măsuri – o sarcină deloc uşoară, având în vedere că Trump a sugerat în trecut că aceasta ar putea fi doar manevra de deschidere a unor negocieri cu rezultate incerte.

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a declarat săptămâna aceasta, în cadrul unui eveniment Reuters, că deocamdată nu vede o recesiune globală. Ea a adăugat că Fondul se aşteaptă ca, în scurt timp, să facă o mică „corecţie” în jos a prognozei sale pentru 2025, de creştere globală de 3,3%. Dar impactul asupra economiilor naţionale va fi foarte divergent, având în vedere spectrul de tarife care variază de la 10 % pentru Marea Britanie la 49 % pentru Cambodgia.

Dacă rezultatul este un război comercial mai amplu, acesta ar avea repercusiuni şi mai mari pentru producători precum China, care ar fi nevoiţi să caute noi pieţe în faţa unei cereri scăzute din partea consumatorilor din întreaga lume. Iar dacă tarifele vor împinge înseşi SUA spre recesiune, acest lucru va afecta puternic ţările în curs de dezvoltare ale căror destine sunt strâns legate de cele ale celei mai mari economii a lumii.

O „lume inversată” „Ceea ce se întâmplă în Statele Unite nu rămâne în Statele Unite”, a declarat Barry Eichengreen, profesor de economie şi ştiinţe politice la Universitatea din California, Berkeley. „Economia este prea mare şi prea conectată la restul lumii prin intermediul comerţului şi al fluxurilor de capital pentru ca restul lumii să nu fie afectat”, a punctat Eichengreen. Efectele în lanţ pentru factorii de decizie politică din băncile centrale şi guverne sunt, de asemenea, potenţial mari.

O destrămare a lanţurilor de aprovizionare care, timp de ani de zile, au ţinut sub control preţurile pentru miliarde de consumatori ar putea duce la o lume în care inflaţia tinde să fie mai „fierbinte” decât nivelul de 2 % pe care bancherii centrali îl consideră în prezent un obiectiv uşor de gestionat. Iar economiile cu o creştere mai slabă a producţiei ar face ca guvernele să se străduiască şi mai mult să plătească datoria mondială record de 318.000 de miliarde de dolari şi să găsească bani pentru priorităţile bugetare, de la cheltuielile pentru apărare la măsurile climatice şi asistenţă socială. Şi dacă tarifele nu vor duce la îndeplinirea obiectivului declarat de Trump de a încuraja întreprinderile să investească în producţia internă din SUA, având în vedere deficitul de forţă de muncă internă cu care se confruntă deja o ţară aproape de ocuparea deplină a forţei sale de muncă?

Unii îl văd pe Trump căutând alte modalităţi de a elimina deficitul comercial global al SUA care îl enervează atât de mult – de exemplu, cerând altora să participe la o reechilibrare a cursurilor de schimb valutar în avantajul exportatorilor americani. „Vom continua să îl vedem prezentând modalităţi potenţial mai riscante de a face faţă puterii continue a dolarului”, a declarat Freya Beamish, economist şef la firma de strategie de investiţii TS Lombard.

Astfel de măsuri ar putea pune în pericol poziţia privilegiată a dolarului ca monedă de rezervă mondială preferată – un rezultat pe care puţini îl prevăd, fie şi numai pentru că nu există deocamdată alternative reale la dolar. Cu toate acestea, preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat miercuri, în cadrul unui eveniment desfăşurat în Irlanda, că Europa trebuie să acţioneze acum şi să accelereze reformele economice pentru a concura în ceea ce ea a numit o „lume inversată”.

„Toată lumea a beneficiat de pe urma unui hegemon, Statele Unite, care era angajat într-o ordine multilaterală, bazată pe reguli”, a spus ea despre era post-Război Rece a inflaţiei scăzute şi a comerţului în creştere într-o economie globală deschisă. „Astăzi trebuie să ne confruntăm cu închiderea, fragmentarea şi incertitudinea”, a avertizat Lagarde.

Vladimir Putin l-a anunțat pe Donald Trump ce vrea ca să oprească războiul din Ucraina. Două propoziții scrise pe site-ul Kremlinului

Trimisul special al lui Donald Trump, Steve Witkoff, a petrecut mai mult de patru ore la Sankt Petersburg discutând cu șeful Kremlinului, Vladimir Putin, despre, printre altele, războiul rus de agresiune împotriva Ucrainei. Kremlinul a anunțat pe site-ul oficial în două propoziții ce a discutat Putin cu Witkoff, iar portalul independent rus de știri și analize Meduza scrie că Moscova și-a anunțat condițiile pentru încetarea focului în Ucraina, relatează libertatea.ro

Mesajul scurt postat pe site-ul Kremlinului

„Șeful statului rus a avut o întrevedere cu trimisul special al președintelui Statelor Unite ale Americii, Steven Witkoff. Subiectul întâlnirii sunt aspecte ale reglementării ucrainene”, e tot ce apare pe site-ul Kremlinului despre întâlnire.

Potrivit agenției ruse de presă Interfax, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a exclus posibilitatea unei alte conversații telefonice între Putin și președintele american Donald Trump, după discuțiile care au avut loc în Biblioteca Prezidențială din Sankt Petersburg.

Peskov a spus că Witkoff a adus un mesaj de la Trump, pe care Putin l-a ascultat. Discuțiile asupra diferitelor aspecte ale unei soluții la conflictul din Ucraina au continuat apoi.

„Întâlnirea a fost o ocazie bună de a prezenta diferitele elemente ale poziției și preocupărilor Rusiei și de a le transmite lui Trump, prin Witkoff”, a spus Peskov.

Președintele american Donald Trump a pus presiuni suplimentare asupra Moscovei, după sosirea lui Witkoff. El a scris pe platforma Truth Social: „Rusia trebuie să acționeze. Prea mulți oameni mor, mii în fiecare săptămână, într-un război teribil și fără sens”.

Înainte să zboare la Sankt Petersburg, trimisul special prezidențial al SUA, Steve Witkoff, după o întâlnire la Washington cu reprezentantul special prezidențial rus Kirill Dmitriev, i-a transmis lui Donald Trump poziția Kremlinului: Rusia trebuie să obțină controlul asupra a patru regiuni ucrainene, ca să pună capăt invaziei Ucrainei.

Witkoff i-a spus lui Trump, relatează Reuters, citând mai multe surse guvernamentale americane, că îndeplinirea acestei condiții ar contribui la accelerarea încheierii unui acord de pace.

Witkoff însuși a exprimat anterior această poziție public, într-un interviu cu Tucker Carlson .

Generalul Keith Kellogg, trimisul special al președintelui SUA în Ucraina, nu l-a susținut pe Whitkoff, au spus sursele Reuters. El i-a spus lui Trump că, deși Ucraina este dispusă să fie de acord cu unele condiții legate de aceste teritorii, nu va fi niciodată de acord să le cedeze unilateral în totalitate Rusiei.

În general, conchide Reuters, diviziunile în cadrul administrației Trump cu privire la condițiile pe care Rusia le propune pentru încheierea războiului se extind, iar unii dintre aliații republicani ai președintelui SUA cred că Witkoff adoptă o poziție prea pro-rusă în această problemă.

O astfel de poziție e acum susținută și de un gest pe care Witkoff l-a făcut în momentul în care, vineri seara, la Sankt Petersburg, s-a întâlnit cu Putin.

Când președintele rus a intrat în încăpere, Witkoff a dus mâna la inimă și a înclinat capul, zâmbitor.

Kirill Dmitriev a vizitat Washingtonul la începutul lunii aprilie, prima vizită a unui reprezentant oficial rus de acest nivel în Statele Unite de la începutul invaziei pe scară largă a trupelor rusești în Ucraina. Steve Witkoff a zburat în Rusia de trei ori în ultimele două luni. Pe 11 aprilie s-a întâlnit la Sankt Petersburg cu președintele rus Vladimir Putin.

Accident feroviar grav în județul Iași! Mașină cu numere de Moldova, spulberată de tren

Un accident feroviar deosebit de grav a avut loc vineri seară, în comuna Erbiceni, județul Iași. Un autoturism înmatriculat în Republica Moldova a fost lovit în plin de un tren, la o trecere la nivel cu calea ferată. În mașină se aflau trei persoane: o femeie, un tânăr și un bărbat, transmite aloromania.ro.

La fața locului au intervenit de urgență echipaje ale ISU Iași, ambulanțe și forțe de ordine. În urma impactului violent, toate cele trei persoane au rămas încarcerate.

Femeia, în vârstă de 53 de ani, pasageră pe bancheta din spate, a fost găsită în stop cardio-respirator. În ciuda manevrelor de resuscitare, aceasta a fost declarată decedată la fața locului.

Șoferul, un tânăr de 20 de ani, a fost de asemenea găsit în stop cardio-respirator. A fost resuscitat, intubat și transportat de urgență la spital în stare critică.

A treia victimă, un bărbat de 57 de ani, a fost preluat de echipajele medicale și dus la spital conștient, însă cu multiple traumatisme.

Traficul feroviar a fost blocat temporar în zonă, iar polițiștii au deschis o anchetă pentru a stabili circumstanțele exacte ale tragediei.

Descoperire arheologică misterioasă într-un oraș mayaș din Guatemala: un altar vechi de 1700 de ani, plin cu cadavre

Arheologii au făcut o descoperire remarcabilă în ruinele orașului maya Tikal, situat în Guatemala de astăzi. Un altar misterios, vechi de 1.700 de ani, a fost dezgropat, oferind noi perspective asupra relațiilor complexe dintre civilizațiile precolumbiene. Potrivit CNN, această descoperire ar putea dezvălui detalii importante despre geopolitica antică din regiune, scrie libertatea.ro

Ritual misterios dezvăluit în ruinele unui oraș mayaș Deși altarul a fost găsit în Tikal, experții cred că nu a fost decorat de mayași. În schimb, se pare că a fost opera unor artiști instruiți la 630 de mile distanță, în Teotihuacan – un oraș puternic situat în apropierea actualului Mexico City.

Descoperirea confirmă că „lideri bogați din Teotihuacan au venit la Tikal și au creat replici ale facilităților rituale care ar fi existat în orașul lor de origine”, a declarat co-autorul Stephen Houston, profesor la Universitatea Brown specializat în cultura maya.

Altarul decorat a fost construit pentru „Zeul Furtunii”

Excavațiile au început în 2019, după ce scanările zonei au dezvăluit structuri sub ceea ce se credea anterior a fi un deal natural. Altarul descoperit păstrează încă contururi vagi ale unor persoane purtând podoabe cu pene pe fiecare panou, precum și urme de vopsele roșii, negre și galbene.

Designul seamănă cu alte reprezentări ale unei zeități cunoscute sub numele de „Zeul Furtunii”, mai des întâlnită în arta din Teotihuacan decât în cea mayașă.

Doi indivizi au fost îngropați sub altar – probabil un bărbat adult și un copil mic, cu vârsta între 2 și 4 ani. Poziția șezândă a copilului este mai frecvent întâlnită în Teotihuacan decât în Tikal.

În jurul altarului au fost descoperite corpurile a încă trei sugari, îngropați într-un mod similar cu alte morminte de sugari din Teotihuacan.

Influența Teotihuacan în creștere

Aceste practici culturale indică o influență crescândă a Teotihuacanului în Tikal, susțin cercetătorii în lucrarea lor. Faptul că aceste clădiri au fost ulterior îngropate și niciodată reconstruite „probabil vorbește despre sentimentele complicate pe care (mayașii) le aveau față de Teotihuacan”, a declarat co-autorul Andrew Scherer, profesor de antropologie și arheologie la Brown.

„Mayașii îngropau în mod regulat clădiri și reconstruiau deasupra lor”, a spus el. „Dar aici, au îngropat altarul și clădirile înconjurătoare și le-au lăsat pur și simplu, deși aceasta ar fi fost o proprietate de primă clasă secole mai târziu. L-au tratat aproape ca pe un memorial sau o zonă radioactivă”

Relații complexe între civilizații

Această ultimă descoperire dezvăluie un nou strat al relației complicate dintre cele două culturi. În anii 1960, cercetătorii au găsit o piatră cu o inscripție care descria un conflict între maya și Teotihuacan.

S-a aflat că „în jurul anului 378 d.Hr., Teotihuacan decapita practic un regat”, a spus Houston. „Au înlăturat regele și l-au înlocuit cu un quisling, un rege marionetă care s-a dovedit un instrument local util pentru Teotihuacan”.

Altarul a fost probabil construit în aceeași perioadă cu lovitura de stat, care în cele din urmă a propulsat regatul maya către punctul său de maximă putere, înainte de a declina în jurul anului 900 d.Hr.

„Toată lumea știe ce s-a întâmplat cu civilizația aztecă după sosirea spaniolilor … Aceste puteri din centrul Mexicului au pătruns în lumea maya pentru că o vedeau ca pe un loc de bogăție extraordinară, cu pene speciale de la păsări tropicale, jad și ciocolată”, a spus el.

De ce este laptele alb? Răspunsul surprinzător pe care nu îl știai
Articolul anterior
Chișinău – oraș finalist pentru titlul de Capitală Europeană a Tineretului 2028
Articolul următor
Close menu