Germania oferă Moldovei 37 milioane de euro la pachet cu sprijinul pentru Ucraina

Germania va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar nou în valoare de 37 milioane de euro în cadrul unui pachet mai larg oferit Ucrainei aprobat recent de Bundestag. Anunțul a fost făcut, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, susținute de premierul Dorin Recean și ministra de Externe a Germaniei, Annalena Baerbock. Domeniile de sprijin pentru țara noastră vor fi discutate suplimentar cu autoritățile de la Chișinău, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Prim-ministrul și-a exprimat gratitudinea pentru ajutorul acordat de Germania, menționând că această țară este unul din cei mai importanți parteneri ai Republicii Moldova, care a răspuns de fiecare dată la apelul autorităților de la Chișinău. Premierul s-a referit la cele cinci ediții ale Platformei de Parteneriat pentru Moldova – o inițiativă comună a Germaniei, Franței și României, accentuând că fiecare ediție a fost esențială pentru stabilitatea și modernizarea țării noastre.

„Nicio țară nu a devenit o poveste de succes fără sprijin inițial solid și parteneriate puternice. Acest ajutor l-am cerut partenerilor noștri – ca să construim drumuri și spitale, școli și locuri de muncă. Tot ce facem este pentru oameni – pentru o viață mai bună aici, acasă. Și știm că doar împreună putem transforma visurile noastre în realitate”, a spus șeful Executivului. 

Potrivit premierului, Germania este cel mai mare donator bilateral la Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, cu 25% din contribuție, ceea ce înseamnă  33 de milioane de euro în anul 2025 și 40 de milioane în 2023. De asemenea, Germania sprijină modernizarea sistemului de aprovizionare cu apă din Cahul, cu o investiție de aproximativ 8 milioane de euro, parte a unui program mai amplu de peste 54 de milioane de euro și o contribuție în eficiență energetică și infrastructură socială, precum școala din Doroțcaia sau grădinița din Miclești. 

Pe plan economic, Germania este al cincilea partener comercial și al șaptelea investitor ca volum de capital, cu peste 400 de companii în Republica Moldova, care oferă mii de locuri de muncă. „Moldova are un potențial uriaș. Chiar și cu un război la graniță, avem domenii și industrii care pot genera creștere și bunăstare pentru toți”, a subliniat premierul. 

Șeful Executivului s-a referit și la provocările întâmpinate de țara noastră, în contextul în care Rusia încearcă să deturneze calea europeană a Republicii Moldova. Cu toate acestea, autoritățile au reușit să lanseze negocierile de aderare la Uniunea Europeană, iar în martie 2025 a fost adoptat Planul de creștere economică pentru Moldova susținut de UE, cu un sprijin financiar de 1,9 miliarde de euro, din care 520 de milioane – granturi nerambursabile. Iar doar în 2025 vom primi circa 200 de milioane de euro prefinanțare, ca să începem proiectele de modernizare.

Un alt sprijin important vine prin pachetul pentru reziliența energetică, în valoare de 250 de milioane de euro, pentru compensații la energia electrică pentru toți cetățenii Republicii Moldova.

„Să protejăm ceea ce prețuim cel mai mult – libertatea noastră și viitorul nostru comun în marea familie europeană. Și, mai presus de toate, ceea ce aud de la fiecare om pe care îl întâlnesc în satele și orașele Moldovei – pacea. Pace justă pentru toți!”, a accentuat prim-ministrul Dorin Recean. 

Ministra Annalena Baerbock a reconfirmat susținerea Germaniei pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, apreciind eforturile autorităților de la Chișinău în promovarea reformelor și apărarea democrației, în ciuda provocărilor de securitate din regiune: „Astăzi, Moldova este puternică și rezilientă, iar planul de agresiune rus nu a avut succes. Moldova se află pe calea sa de reformare și face progrese notabile”.

Duminica Floriilor//Cel mai important obicei pe care credincioșii trebuie să îl respecte în ziua Intrării Domnului în Ierusalim

Sărbătoarea de Florii este celebrată în fiecare an cu o săptămână înainte de Învierea Domnului. Praznicul marchează Intrarea Mântuitorului în Ierusalim și este considerat momentul de început al Săptămânii Patimilor, scrie digi24.ro

Din Duminica Floriilor încep să se organizeze Deniile, slujbele care amintesc momente din viața lui Hristos, iar credincioșii respectă mai multe obiceiuri și tradiții până în ziua Paștelui.

Sărbătoarea de Florii mai este denumită și Duminica Patimilor, a Floriilor sau Duminica Patimilor Domnului. Este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox și zi cu delegare la pește.

Obiceiuri și tradiții de Florii

Crenguțele de salcie sfințite în ziua de Florii Multe dintre obiceiurile sărbătorii de Florii sunt asociate cu ramurile de salcie, care înlocuiesc crenguțele de finic și măslin cu care Iisus Hristos a fost întâmpinat la intrarea în Ierusalim.

Credincioșii duc la biserică crenguțe de salcie pentru a fi sfințite de preot la sfânta Liturghie și, ulterior, le duc și le păstrează în locuințe pentru sporul casei. Ramurile de salcie se pun la icoane, la intrarea în casă sau la adăposturile animalelor pentru ca acestea să fie ferite de boli.

Zi cu dezlegare la pește

Duminica Floriilor este una dintre puținele zile din postul Mare în care este dezlegare la pește.

Potrivit obiceiurilor, peștele nu trebuie să lipsească de pe masa de sărbătoare.

De Florii se sărbătoresc toți cei care poartă nume de floare

Ziua de Florii este dedicată și persoanelor care își serbează onomastica, deoarece poartă nume de floare.

Potrivit tradiției, sărbătoriților li se oferă flori ori alte cadouri simbolice.

Credincioșii se spovedesc și se împărtățesc înainte de Săptămâna Mare

Mulți credincioși aleg să se spovedească înainte de Paște, imediat după slujba de Florii. Potrivit tradițiilor strămoșești, persoanele care aleg să se împărtășească în această zi au șanse mari să li se îndeplinească dorințele în scurt timp.

„Încă din ziua de Florii, cu toții simțim că cele șașe săpătămâni de post se termină și urmează o săptămână specială, o perioadă de postire mai aspră. Imediat după duminca Floriilor începe săptămâna Sfintelor Pătimiri, iar de acum mulți oameni aleg să țină post negru, dar și să participe la slujbe de spovedire.”, a declarat pentru Digi24 Părintele Gabriel Cazacu, preot la Mănăstirea Cașin din București.

Încep Deniile din Săptămâna Mare

„Deniile încep să se săvârșească în toate bisericile din țară începând cu duminica Floriile. De acum și până în Vinerea Mare, oamenii sunt invitați să participe la slujbele speciale denumite Denii. Acestea sunt citiri sfinte care au rolul de a aminti momentele din viața Mântuitorului, de la intrarea în Ierusalim și până la Învierea Sa.”, a mai declarat părintele Cazacu.

Ce este interzis să faci în ziua de Florii

De Florii, femeile nu au voie să coase ori să spele haine. În această zi nu sunt recomandate muncile grele în gospodărie.

Ziua în care se prăznuiește Intrarea Domnului în Ierusalim mai este denumită, în popor, și „Nunta Urzicilor”. Potrivit scrierilor vechi, din această zi înfloresc urzicile și nu mai sunt bune pentru consum.

De Florii nu se plantează copaci. Conform superstițiilor, pomii plantați în ziua de Florii nu vor înflori niciodată.

În Duminica Floriilor nu se consumă carne. Praznicul Întâmpinării Mântuitorului în Ierusalim este în postul Paștelui, iar credincioșii nu au voie să consume carne ori alimente de dulce.

„Duminica Floriilor este o zi în care ar trebui să ne debarasăm de grijle lumești și de tensiunile vremii și să punem mai mult preț pe liniște și pace. Este bine să facem fapte bune pentru noi, dar și pentru alții. Să facem milostenie și să ne împăcăm cu cei cu care, poate, am mai avut conflicte. În aceste zile, să ridicăm ochii spre Cer cu multă nădejde de mântuire.”, a mai precizat Părintele Gabriel Cazacu.

Ce tradiții sunt mâine, de Florii

Sărbătoarea de Florii (Duminica Floriilor) este una dintre cele mai importante sărbători creștine ortodoxe și marchează intrarea Domnului Iisus Hristos în Ierusalim, cu o săptămână înainte de Paște. Este o zi plină de tradiții și obiceiuri frumoase. Iată câteva dintre cele mai cunoscute:


1. Sfințirea ramurilor de salcie

  • Credincioșii aduc la biserică ramuri de salcie, care sunt sfințite de preot în timpul slujbei.
  • Aceste ramuri simbolizează ramurile de finic cu care a fost întâmpinat Iisus la intrarea în Ierusalim.
  • După slujbă, oamenii duc salcia acasă și o pun la icoane. Se crede că aduce protecție și sănătate întregii familii.

2. Dezlegare la pește

  • Deși este Postul Mare, în Duminica Floriilor se face dezlegare la pește, adică este voie să se consume pește, vin și ulei.
  • Este una dintre cele două dezlegări importante din Postul Paștelui (cealaltă fiind de Buna Vestire).

3. Participarea la slujba de Florii

  • În această zi, bisericile sunt pline, iar slujba este una deosebit de frumoasă, cu cântări speciale.
  • Se citește despre Intrarea Domnului în Ierusalim, când mulțimea l-a întâmpinat cu „Osana!”.

4. Sărbătoarea celor care poartă nume de flori

  • Este și zi de onomastică pentru cei care poartă nume de flori: Florin, Florina, Violeta, Lăcrămioara, Crina, Narcis, etc.
  • Oamenii își urează „La mulți ani!” și își oferă flori sau cadouri simbolice.

5. Credințe și superstiții populare

  • Se spune că salcia sfințită trebuie păstrată tot anul – se pune la grindă, în grădină, la colțul casei sau în pomi fructiferi.
  • Fetele nemăritate pun o crenguță de salcie sub pernă, ca să-și viseze ursitul.
  • Se crede că dacă înfloresc pomii de Florii, anul va fi unul roditor.
  • Oamenii se „urează” simbolic cu ramuri de salcie – se ating ușor pe spate și spun „să fii sănătos ca salcia, sprinten ca peștele și iute ca săgeata!”.

A apărut rețeaua socială care funcționează doar 3 ore pe zi

seven39 este o rețea socială nouă disponibilă doar trei ore pe zi. Dacă încerci să o accesezi în orice alt moment, vei fi întâmpinat de o pagină goală. Jurnalista de la The Verge, Victoria Song, o descrie ca „o rețea socială cu oră de stingere”. Ideea de bază? Limitarea prezenței online în locul încurajării implicării constante.

Conținutul este destul de obișnuit: glume, fotografii cu animale de companie, desene, notițe personale. Dar, datorită reîmprospătării zilnice, platforma oferă adesea senzația de a păși într-un mini-forum nou, plin de străini. Mulți utilizatori optează pentru nume de utilizator anonime, adăugând o notă nostalgic-internetului de altădată.

Procurii au finalizat prezentarea probelor în dosarul Marinei Tauber și al fostului Partid „Șor” privind finanțarea electorală ilegală
Articolul anterior
Câți deținuți, condamnați pe viață, au fost eliberați în 2024 și în acest an
Articolul următor
Close menu