Salvează-l pe micuţul David! Are doar doi ani…

Încă o poveste mare a unui om mic. David are 2 ani. El are o patologie congenitală a sistemului biliar, ciroză biliară secundară,  insuficiență biliară progresivă. El are nevoie de transplant de ficat.

separator
DAvid

Din scrisoarea mamei am aflat că în 2009 într-o familie tânără s-a născut fiul Lilian, căruia în prima lună de viață i s-a pus diagnoza de atrezie biliară. Boala a progresat rapid, trecând în ciroză biliară și peste jumătate de an băiețelul a decedat.

davidDupă moartea lui Lilian părinții s-au adresat geneticilor care au spus că acesta a fost un virus și au promis o șansă de 99 % că al doilea copil va fi sănătos…

În 2011 s-a născut David care imediat după naștere a fost dus la medici de către părinți. După tomografie s-a pus diagnoza de atrezie biliară.

Pe parcursul a doi ani, în fiecare lună David este supus dezintoxicării organismului, în spital mama cu copilul petrece 2-3 zile. Micuțul David luptă ferm cu boala, el vrea foarte mult să rămână aici cu mama, tata și surioara. În acest băiețel există atâta dorință de viață!

Medicii clinicii belgiene «Cliniques universitaires Saint-Luc» sunt gata să primească copilul la transplant de ficat, cu atât mai mult că donatoare va fi însăși mama. Contul de plată din clinică este de 103 000 de euro. La ora actuală, cu ajutorul voluntarilor din diferite țări, care luptă cu boala împreună cu părinții pentru viața lui David, au fost adunați 7 000 de euro. Mai este nevoie de adunat 96 000 euro. De asemenea, părinții au scris o cerere la clinica română «Institutul clinic FUNDENI», unde a fost operată Vica Ghirghircic și așteaptă răspunsul medicilor. Dacă clinica va accepta să-l primească pe copil, atunci costul operației va fi mult mai mic, pentru că în România aceasta costă mai puțin.

Dar, deocamdată suma necesară de 96 000 euro, este prea mare pentru tânăra familie David. Ei nu vor putea să-și salveze fiul fără ajutorul nostru comun.

Pentru transferuri din Moldova:
Beneficiar: David Lilia
Contul beneficiarului: 22592115644
Banca beneficiarului: BC Moldova Agroindbank SA
Cod bancar: AGRNMD2X885
Cod fiscal: 2005027128241
Tel.:068870037 Andrei (tata)
Tel.:068831491 Lilia (mama)Abonații la operatorul de telefonie mobilă Moldcell pot să-l ajute pe David, trimiţând un sms gol la numărul scurt 0445. Costul mesajului este de 10 lei, aceasta şi fiind suma donată.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Cum îți dai seama că produsele de frumusețe sunt de calitate!
Articolul anterior
Pe Adrian Ursu l-a apucat dorul de casă!
Articolul următor