Trăim într-o epocă a iubirii libere, fără graniţe. Oamenii se cunosc şi se căsătoresc prin Internet, nu mai contează naţionalitatea sau fusul orar, dar şi culoarea pielii e demult depăşită.
Veronica Gumaniuc, profesoară de psihologie
A mai rămas ceva? Da: poziţia socială, contul în bancă şi diferenţa de vârstă. Cuvântul „diferenţă” ne trimite, prin el însuşi, la ideea de obstacol. Ca orice alt tip de diferenţă, care poate apărea între două părţi ale unui cuplu, aceasta e un obstacol sau dimpotrivă, un punct de legătură şi mai puternică.
Gura lumii – o problemă a cuplurilor cu diferenţa de vârstă!
Orice cuplu, la care se resimte diferenţa de vârstă, este supus judecăţii publice. Mulţi din jur au idei preconcepute, privind criteriile care unesc un astfel de cuplu. Toate lucrurile sunt bune şi frumoase, până când simplele bârfe din pauza de masă se transformă într-un fel de atitudine civică. Iar acest lucru se întâmplă adesea, atunci când e vorba de relaţii amoroase „nepotrivite“. Cam care ar fi acestea? Dacă e să aplicăm criteriul „vârsta“, putem remarca fără mari dificultăţi că lumea acceptă foarte uşor ca, într-un cuplu, bărbatul să fie mai în vârstă decât partenera sa.
Care este limita de vârstă “aprobată” de gurile avide de discuţii?
Până la 10 ani diferenţă, nimeni nu are mare lucru de comentat. Dacă diferenţa de vârstă e mai mare de 15-20 de ani, încep să apară problemele: „Ea îi vânează averea, aşteaptă doar ca el să moară, ca să poată să se căsătorească cu un altul, mai tânăr. şi, oricum, are deja un amant.“ Dintre toate argumentele puternice, pe care oamenii sunt gata să le arunce împotriva cuplurilor, în care femeia este mai în vârstă ca bărbatul,
unul singur merită din plin sa-l luăm în seamă: banii.
Adevărul e că bărbaţii sunt mai degrabă copilăroşi, decât înţelepţi, atunci când vine vorba de sex şi vor mai degrabă să impresioneze puştoaica blondă de la braţul lor, decât să se gândească la liniştea şi stabilitatea, pe care o femeie matură o poate oferi căminului.
Şi totuşi, dacă femeia e mai mare?
E puţin probabil să te confrunţi cu reacţii adverse, dacă tu eşti mai mare decât el, cu vreo 3 ani. În asemenea caz, chiar dacă tu eşti mai „bătrână“, rişti cel mult un zâmbet maliţios. Diferenţa asta de vârstă contează cu adevărat doar când ai 18 ani. Atunci rişti, ca el să vadă în tine doar o cucerire dificilă şi un motiv de fală printre prieteni. Dacă aţi trecut amândoi de vremea orgoliilor de puşti, atunci aţi scăpat de cel mai mare risc. Relaţia are tot atâtea şanse de soliditate ca oricare alta. Dacă diferenţa de vârstă este de 4-6 ani, ricolele care pândesc relaţia voastră, vin mai mult din interior, decât din exterior. În cazul, în care competenţa şi capacităţile voastre profesionale sunt aproximativ egale, cei câţiva ani, pe care îi ai în avans, vor fi exact ceea ce te va face să fii mereu cu un pas înaintea lui.
Generaţii diferite – adevăratele probleme de cuplu!
O altă problemă, cu care s-ar putea confrunta un cuplu ar fi că generaţiile diferite au de multe ori puncte de vedere diferite. Acest tip de conflict poate apărea şi în lucruri minore, care ţin de stilul de viaţă.
Deseori se resimt complexele de inferioritate. Persoana mai în vârstă devine complexată, din cauza fizicului, a schimbărilor care au avut loc şi cărora nu le poate face faţă în totalitate. Energia, naivitatea şi bucuria de viaţă, pe care le simte la partener, îl pot atrage, dar şi inhiba, în acelaşi timp, pe partenerul mai în vârstă. Pe de alta parte, partenerul tânăr se poate simţi complexat de echilibrul interior, la care jumătatea sa a ajuns, de puterea sa socială sau materială. Aceste complexe pot genera multe întrebări şi conflicte de comunicare între cei doi.
Interesele comune vor salva relaţia voastră!
Într-un cuplu trebuie să existe şi ceva mai mult, decât dragoste. Desigur că dragostea este primordială şi indispensabilă, dar existenţa ei nu vă asigură că lucrurile vor funcţiona tot timpul normal. Pe lângă dragoste, trebuie să mai aveţi şi interese comune ori aceleaşi concepţii despre viaţă sau valori. Ori atunci când diferenţa de vârstă dintre parteneri e prea mare, lucrurile riscă să nu mai funcţioneze, poate doar pe termen scurt. Până la urmă, fiecare dintre noi decide, dacă se implică într-o astfel de relaţie.
Dincolo de diferenţa de vârstă şi de toate celelalte, un cuplu funcţionează. Poate că fiecare a găsit acolo ceea ce îşi doreşte: încredere, frumuseţe, afecţiune, putere, comunicare sau orice altceva ce poate fi important. Daca nu pierd din vedere acest lucru, partenerii pot face uz de slăbiciunile lor, în avantajul relaţiei, făcând-o mai stabilă şi mai puternică.
Text: Daniela David