Ouăle Benedict au un nume pretenţios, dar sunt gustoase şi rafinate. Sunt o variantă sofisticată a ouălor fierte în apă cu oţet.
Ingrediente
- 4 ouă
- 1 linguriţă oţet
- sare după gust
Pentru sosul Hollandaise
- 2 gălbenuşuri
- 125 g unt
- zeamă de la 1/2 lămâie
- sare şi piper după gust
- 3-4 linguri apă rece
- 2 chifle
- 4 felii suncă de curcan sau somon
- pătrunjel proaspăt tocat
Mod de preparare
Începe mai întâi cu sosul, care oferă reţetei acea notă rafinată. Sosul care se pune peste ouăle fierte în apă cu oţet se numeşte “Hollandaise” sau, pe româneşte, “Olandez”.
Pune la fiert oţetul cu o frunză de dafin. Topeşte untul şi lasă-l deoparte. Pune în blender gălbenuşurile şi mixează-le uşor cât timp amesteci oţetul cu untul. Opreşte blenderul şi adaugă în fir subţire puţin unt după care porneşte-l iar pe viteza medie şi adaugă restul de unt. Mixează bine până ce compoziţia devine omogenă. Potriveşte cu sare şi piper şi zeamă de lămâie. Dacă sosul este cumva prea gros, atunci adaugă puţină apă rece, până ce capătă consistenţa potrivită.
Acum că sosul este gata continuă cu ouăle. Pune apa la fiert, adaugă sare după gust şi oţetul şi când aceasta clocoteşte, sparge cu atenţie ouăle în vas. Le laşi la fiert până ce albuşul este gata.
Pune chifla tăiată în două la prăjit, dar nu prea mult, ca să fie încă moale şi uşor de tăiat. Peste pâine pune o felie de şuncă de curcan iar apoi câte un ou pe fiecare felie. Toarnă deasupra sosul Hollandaise şi presară cu patrunjel proaspăt tocat.
Poţi oricând să adaugi şi o salată alături. Poftă bună!