Probioticele îşi aduc contribuţia nu numai în promovarea sănătăţii sistemului digestiv, ci şi în efortul proaspetelor mămici de a slabi. După naştere, cea mai inestetică şi neplăcută parte a corpului rămâne burtica. Se pare că probioticele reduc şi îndepărtează exact straturile adipoase de la nivel abdominal.
Cercetătorii au supus unui experiment mai multe femei însărcinate. Ele au fost împărţite în 3 categorii corespunzătoare celor 3 trimestre ale unei sarcini. Primul grup a primit doar sfaturi nutriţionale şi îndrumări obişnuite de la specialişti pentru a lua o greutate normală pe toată perioada sarcinii şi pentru a asigura dezvoltarea optimă a fătului în cavitatea intrauterină. Li s-au făcut recomandări alimentare pe care ar trebui să le urmeze şi ce anume ar trebui să facă, dar au rămas la latitudinea lor alegerile alimentare finale din sarcină.
Al 2-lea grup a primit capsule zilnice de lactobacillus şi bifidobacterii – 2 dintre cele mai cunoscute probiotice care ajută la menţinerea unui echilibru bacterian sănătos în intestine.
Iar al 3-lea grup a primit capsule de tip placebo, dar şi consiliere nutriţională de la medici. Toate gravidele au fost cântărite la începutul studiului şi apoi li s-a mai măsurat greutatea abia la 12 luni după naştere. Aceştia au măsurat de asemenea şi circumferinţa taliei fiecărei mămici.
Obezitatea centrală – care apare atunci când indicele de masă corporală este 30 sau mare şi circumferinţa taliei mai mare de 80 de cm – a fost descoperită la 25% dintre femeile cărora li s-a administrat probiotice în paralel cu sfaturile nutriţionale. Nici cele care au fost doar îndrumate ce anume trebuie să consume nu s-au descurcat mai bine la capitolul „recuperare siluetă după naştere”. Obezitatea centrala a fost descoperită la 43% dintre femeile care au primit doar consiliere dietetică. Mămicile care au luat doar probiotice s-au descurcat cel mai bine şi au slăbit cel mai mult. Ele au avut si cea mai mica greutate şi cel mai mic procent de grăsime la nivel abdominal.
Cum acţionează probioticele asupra slăbitului?
Probioticele au început să fie utilizate şi cu scopul de reduce în greutate după ce specialiştii au descoperit că persoanele supraponderale au un dezechilibru în ceea ce priveşte conţinutul de microorganisme vii din intestine. Ei au comparat conţinutul şi compoziţia intestinelor unor persoane cu greutate normală cu cele ale persoanelor supraponderale. S-a descoperit o deficienţă a bacteriilor „sănătoase” din tractul digestiv. Medicii nu sunt foarte siguri că probioticele pot ajuta în ceea ce priveşte slăbitul, însă ei afirmă că un sistem digestiv sănătos contribuie la o mai bună digerare şi metabolizare a alimentelor şi astfel la menţinerea unei greutăţi normale. Nu înseamnă că trebuie să ei probiotice în exces sau fără noimă, dar specialiştii susţin că este indicat să introduci în alimentaţia ta alimente care le conţin cum sunt iaurtul, sana sau kefirul. Mai există şi alte alimente care conţin culturi benefice, însă în cantităţi mai mici: banana, ceapa, usturoiul.
Ce sunt probioticele?
Fiecare persoană are ceea ce se numeşte microflora intestinală compusă din mai multe bacterii „sănătoase”. Acestea au mai multe roluri în organism: împiedică dezvoltarea bacteriilor nesănătoase; sintetizează vitaminele pe care le primeşte organismul; întăresc sistemul imunitar; stimulează producerea de imunoglobuline. Probioticele sunt microorganisme vii sau bacterii „sănătoase” care se regăsesc în unele alimente şi ajută la echilibrarea microflorei intestinale.